RISTO
Suomi 2011

Ohjaus: Tuomas Summanen
Käsikirjoitus: Mikko Reitala
Tuotanto: Samuli Norhomaa, Olli Haikka
Pääosissa: Risto Kaskilahti, Krista Kosonen, Aku Hirviniemi

1 tunti 38 minuuttia

MTV3:n Putous-viihdeohjelman tekijöiden ja näyttelijöiden yhteistyön tuloksena syntynyt Risto oli alkujaan kolmiosainen minisarja televisiolle, mutta ilmeisesti digitaaliesityskopioiden halpuus innoitti Riston tekijöitä leikkaamaan siitä elokuvan teatterilevitykseen. Lopputuloksena on ontuva elokuva, josta on kovin vaikea erityisesti pitää, vaikka kuinka haluaisi.

Näyttelijänäkin töitä tehneen Mikko Reitalan käsikirjoittama Risto on kertomus suomalaisesta suosikkinäyttelijästä, joka neliraajahalvaantuu työtapaturman seurauksena. Nuorta edustusvaimoaan (Krista Kosonen) elättävä Risto Kaskilahti (Risto Kaskilahti) on suuren kysymyksen edessä, kun hän haluaisi lopettaa huonon televisiosarjan tekemisen ja siirtyä keikkatyöläiseksi. Vakituisten tulojen loppuminen on kuitenkin uhka toimeentulolle, kuten myös hänen epäpätevä agenttinsa (Jussi Vatanen).

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/risto1.jpg,images/muut/arvostelut/2012/risto1_t.jpg,Tuomas Summanen: Risto;images/muut/arvostelut/2012/risto2.jpg,images/muut/arvostelut/2012/risto2_t.jpg,Tuomas Summanen: Risto; }

Kuvausten lomassa Risto pohdiskelee urasuunnitelmiaan, mutta mietinnät päättyvät lyhyeen, kun katossa ollut lamppu tippuu Riston päähän ja tekee hänestä neliraajahalvaantuneen. Nyt edessä on loppuelämän kestävä työkyvyttömyys, joka luonnollisestikin rajoittaa myös hänen yksityiselämäänsäkin varsin radikaalisti. Kaiken tämän keskellä Riston täysi-ikäinen poika (Jarkko Niemi) vieläpä rakastuu äitipuoleensa, ja Riston elämään astuu hänen psykopaattinen pikkuserkkunsa Pasi G. Happonen (Aku Hirviniemi), jolla on suuri halu päästä todistamaan kykynsä näyttelijänä – hinnalla millä hyvänsä.

Sisältöä elokuvasta ei puutu, mutta kyky tuoda se esiin on hukassa. Näkemättä on mahdotonta sanoa, miten hyvin Risto olisi toiminut kolmiosaisena televisiosarjana, mutta elokuvana se ei ainakaan toimi. Elokuvasta puuttuu lukuisia kohtauksia, jotka olisivat voineet auttaa tekemään filmistä johdonmukaisemman ja loogisemman ja vieläpä luomaan siihen jotakin tunnetta. Nyt täysin tunneköyhä, hapuileva ja erittäin ontuva elokuva tuntuu siltä, mitä se onkin: keskeneräiseltä. Satiirinakaan se ei toimi.

Ristossa ei saada mistään mitään irti – paitsi Hirviniemestä. Hänen psykopaattiroolinsa on kirjoitettu hyvin räikeäksi, mutta toisaalta harvinaisen uskottavaksi. Kun elämässään tapaa jonkin vastenmielisesti käyttäytyvän ihmisen, ei yleensä joudu viettämään sellaisen kanssa niin paljon aikaa, että näkisi, miten tämä käyttäytyy ns. normaalissa olosuhteissa. Aivan yhtä hyvin suomeksi sanottuna vittumainen ihminen, tässä tapauksessa oikea psykopaatti, voisi käyttäytyä kuten Pasi G. Happonen. Toistan Pasi G. Happosen koko nimeä, koska se on Hirviniemen roolisuorituksen jälkeen elokuvan parasta antia ja hauskin vitsi.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2012/risto3.jpg,images/muut/arvostelut/2012/risto3_t.jpg,Tuomas Summanen: Risto;images/muut/arvostelut/2012/risto4.jpg,images/muut/arvostelut/2012/risto4_t.jpg,Tuomas Summanen: Risto; }

Putouksesta ja nyttemmin myös Varasto-elokuvasta Hirviniemi tunnetaan erittäin lahjakkaana koomikkona ja koomisten roolien tulkitsijana, mutta Pasin rooli Ristossa antaa uskoa hänen olevan paljon muutakin. Happonen on varmaankin tarkoitettu hauskaksi hahmoksi, mutta sitä hän ei ole. Sen sijaan hän on kiinnostavin psykopaatti suomalaisessa elokuvassa pitkään aikaan.

Silmiinpistävää Ristossa on myös sen visuaalinen toteutus. Kuvaaja Arno Launos on tehnyt pätevää televisiojälkeä, mutta osa elokuvan kuvista on kuin suoraan televisiomainoksista. Erityisen silmiinpistävää ovat kuitenkin oudot leikkausvirheet, televisiomaiset siirtymäkuvat ja kuvan teknisen tason huomattavat vaihtelut. On kuin osa materiaalista olisi kuvattu joko halvalla kameralla ja aivan eri ihmisen toimesta tai sitten kuvat olisivat peräisin arkistomateriaaleista.

Ensi vuodeksi on kaavailtu elokuvaa Hirviniemen Putoukseen luomasta sketsihahmosta, Timo Harjakaisesta, jonka valkokankaalle ohjaa Riston tavoin Tuomas Summanen. Harjakais-leffaa kohtaan odotukset eivät kylläkään kasva Riston näkemisen myötä, mutta toisaalta täytyy tunnustaa, että ennen elokuvan näkemistä Risto oli yksi viime vuoden kiinnostavimmista kotimaisista elokuvista. Eikä tunnetusti kukaan ole seppä syntyessään.


LISÄMATERIAALI

Lyhyt katsaukset elokuvan ensi-iltaan ja promootiotapahtumaan, jossa Risto Kaskilahti kohtaa Leo-Pekka Tähden pyörätuolikilpailussa.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Scanbox

Tekstitys:
Suomi, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital 5.1, DTS

Kuva:
16:9 (2.35:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja