VIIMEISET SIEMENPERUNAT
Suomi 1993–1994

Ohjaus: Tapio Piirainen
Käsikirjoitus: Tapio Piirainen, Sirpa Hyttinen, Jussi Wahlgren
Tuotanto: Ere Kokkonen / YLE
Pääosissa: Kai Lehtinen, Olavi Ahonen, Kari Sorvali

6 x 30 min

Tapio Piiraisen ilmeisesti ensimmäinen televisiosarja Viimeiset siemenperunat oli jo tyypillistä Piiraista kuivan, hyvin suomalaisen ja suomalaisista kertovan huumorinsa sekä musiikinkin osalta. Piiraisen yhdessä Sirpa Hyttisen ja Jussi Wahlgrenin kanssa käsikirjoittama teos on kuusiosainen minisarja lama-ajan Suomesta. Pääosassa on Huuskosen perhe, joka kokee valtavan, vanhan emännän sydänkohtaukseen ja kuolemaan johtavan yllätyksen, kun pankki irtisanoo heidän lainansa. Pankkimies Stenbergin (Kari Sorvali) teon syynä on erään liikemiehen (Jyrki Kovaleff) halukkuus ostaa Huuskosten tontti paikkakunnalle rakennettavan ostoskeskuksen parkkipaikaksi. Kun Huuskoset eivät myy, otetaan likainen peli käyttöön.

Eivät Huuskoset itsekään moitteettomia ole. Isäntä (Olavi Ahonen) ja poika Kaitsu (Kai Lehtinen) sekä tuttavamies James (Aarno Sulkanen) tekevät pieniä ryöstöjä ihmisten koteihin. Kaikkea he eivät putsaa, mutta vievät heidän kannaltaan tarpeellisilta vaikuttavia esineitä, joiden katoamista alkuperäiset omistajat eivät välttämättä kovinkaan nopeasti huomaa. Nämä Huuskoset kumppaneineen sitten myyvät puuliiterinsä salahuoneesta käsin tarvitseville kyläläisille.

Pankkimiehen ketkuilut kostaakseen Huuskoset ja James aikovat viedä Stenbergin perikatoon. Sen toteuttamiseksi Kaitsusta on tehtävä sofistikoitunut herrasmies, jotta tämä voisi iskeä Stenbergin rakastajattaren. Sekä Stenberg että hänen rakastajattarensa ovat tahoillaan naimisissa, molemmat rikkaissa sellaisissa. Stenbergin tapauksessa rahat ovat hermoromahduksen saaneen vaimon, jota mies pitää kotiarestissa kuin hullua konsanaan. Pikkuhiljaa Stenbergin elämä alkaakin luhistua, kun vaimo nousee kapinaan ja Huuskoset iskevät sinne, mihin sattuu.

Aikansa televisituotannoille tyypillisesti videolle kuvattu Viimeiset siemenperunat on rumaa katseltavaa, joka on sääli, sillä muutoin kuvaus on ammattitaitoista, kuin myös käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijätyökin. Viimeiset siemenperunat on erityisen miellyttävä minisarja kolmesta syystä: se on hauska ja siinä ovat niin Olavi Ahonen kuin Kai Lehtinenkin. Se on myös hyvä muistutus siitä, että 1990-luvun tyyli ja muoti oli sanoinkuvaamattoman kammottavaa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU


Julkaisija:
VL-Musiikki

Tekstitys:
Suomenkielinen ohjelmatekstitys

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3

Levyjä:
1

Ikäraja:
3

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja