NUMMISUUTARIT
Suomi 1938

Ohjaus: Wilho Ilmari
Käsikirjoitus: Toivo Särkkä, Aleksis Kiven romaanista
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Päääosissa: Unto Salminen, Aku Korhonen, Siiri Angerkoski

1 tunti 55 minuuttia

Aleksis Kiven (1834–1872) Suomen kansan kannalta poikkeuksellisen merkittävään elämäntyöhön lukeutuu myös vuonna 1864 valmistunut Nummisuutarit-näytelmä, josta on tehty kolme ainakin teknisesti hyvin erilaista elokuvasovitusta. Nimittäin, vuonna 1923 Erkki Karu ohjasi näytelmän pohjalta mykkäelokuvan, vuonna 1938 Wilho Ilmari taas teki ensimmäisen tulkinnan äänen kera ja vuonna 1957 Valentin Vaala ohjasi Kiven tekstistä värielokuvan. Ikävä kyllä, näistä DVD:llä on julkaistu vain Ilmarin versio, mutta onneksi edes se.

Teatterista elokuvan pariin saapunut Wilho Ilmari ohjasi elokuvansa ensisijaisesti teatteriohjaajan elkein eli jättämällä kuvallisen puolen kuvaajan huoleksi. Tämä ei tietenkään pelkästään riittänyt hyvän tuloksen syntymiseen, vaikka kuvaaja olisi ollut kuinka hyvä tahansa, sillä Ilmarin näyttelijäohjaus oli hyvin teatterimaista ja näyttelijät tulivat kaiken edelle. Minkäänlaista hengähdystaukoa ei kaksituntiseen filmiin laitettu. Siinä ei paljon komea kuvaus auta, mutta hyvä leikkaaja voi vähän helpottaa, ellei Ilmarilla olisi ohjaajana valtuudet määrätä myös siitä – tekikö hän niin, sitä en tiedä. Kuvaaja ja leikkaaja sattui muuten olemaan sama henkilö, Eino Kari.

{slimbox#1 gl images/sf/nummisuutarit.jpg,images/sf/nummisuutarit_t.jpg,Wilho Ilmari: Nummisuutarit; images/sf/tjsarkka1.jpg,images/sf/tjsarkka1_t.jpg,Käsikirjoittaja-tuottaja Toivo Särkkä; }

Vain alle 300 000 katsojaa (aikalaisekseen siis huonosti) saanut filmi tarjoilee hyviä roolisuorituksia ja näyttelijöistä erityisesti  elokuvaa halveksinut (ja niitä markan tähden tehnyt) Joel Rinne näyttää nauttivan roolistaan hänelle aivan ainutlaatuisella tavalla; syy lienee ollut teatterismies Ilmarissa. Myös Unto Salminen on ollut rooliinsa hyvä valinta ja riittävän karismaattinen kannatellakseen suurta (ja raskasta) filmiä, mutta varsinkin hänet on laitettu näyttelemään teatraalisesti ja puhumaan teatraalisia repliikkejä ja yksinpuheluita, jotka ovat raskaita ja epäelokuvallisia.

Missään nimessä Ilmarin elokuvasovitusta Kiven näytelmästä ei voi pitää erityisen onnistuneena jo edellämainituista syistä, mutta se ei estä nauttimasta sen tarjoamasta näyttelijätyöstä. Ei nimittäin se, että näyttelijät ovat rooleissaan teatraalisia tarkoita sitä, ettäkö he näyttelisivät huonosti. Sehän nyt tunnetusti ja todistetusti vain on niin, että teatterilavoille sopivaa suurieleistä ja -äänistä, luonnottoman liioiteltua näyttelemistä ei pitäisi elokuvaan laittaa syistä, jonka jokainen varmasti ymmärtää ja on saanut huomata. Tällaisenaan Wilho Ilmarin Nummisuutarit on mielenkiintoinen teatteriproduktiotaltiointi.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3

Levyjä:
1

Ikäraja:
3

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja