KATARIINA JA MUNKKINIEMEN KREIVI
Suomi 1943

Ohjaus: Ossi Elstelä
Käsikirjoitus: Nisse Hirn
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Leif Wager, Regina Linnanheimo

1 tunti 45 minuuttia

”Sua vain yli kaiken mä rakastan, sinä taivaani päällä maan”… Leif Wagerin tulkitsema Romanssi on jäänyt historiaan yhtenä tutuimpana suomalaisena sävelmänä, joka jäi elämään sota-ajan suuresta romanttisesta menestyselokuvasta, Ossi Elstelän ohjaamasta Katariinasta ja Munkkiniemen kreivistä.

Nuori ja hentoääninen Wager näyttelee kreivi Mauritzia, joka elää yltäkylläisyydessä 1850-luvun lopun Helsingissä. Hän on rakastunut kartanon muonittajan tyttäreen, kauniiseen Katariinaan (Regina Linnanheimo), mutta ajan hengen mukaisesti liitto kahden eri luokkaan kuuluvan välillä tehdään mahdottomaksi. Kaikkein suurimpana riippakivenä on Mauritzin isoäiti (Elsa Rantalainen), joka juonittelemalla saa estetyksi Mauritzin ja Katariinan avioitumisaikeet.

{slimbox#1 gl images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi1.jpg,images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi1_t.jpg,Ossi Elstelä: Katariina ja Munkkiniemen kreivi ; images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi2.jpg,images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi2_t.jpg,Ossi Elstelä: Katariina ja Munkkiniemen kreivi ; }

Isoäiti lähettää Mauritzin Roomaan opiskelemaan siinä uskossa, että Katariina seuraisi perässä, mutta toisin käy. Mauritzin lasta kantava Katariina on pakotettu naimaan häneen toivottomasti rakastuneen kalajastan (Eino Kaipainen), jonka rakkautta ei yhtään heikennä se tieto, että tuleva lapsi ei ole hänen eikä Katariina häntä rakasta, ei ainakaan yhtä paljon kuin Mauritzia.

Vuodet kuluvat, Mauritz nai tukholmalaisen seurapiirikaunottaren (Sirkka Sipilä) ja jää asumaan Roomaan. Lopulta kohtalo kuitenkin johdattaa hänet ja Katariinan jälleen yhteen.

{slimbox#1 gl images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi3.jpg,images/sf/katariinajamunkkiniemenkreivi3_t.jpg,Ossi Elstelä: Katariina ja Munkkiniemen kreivi ; images/sf/ossielstela1.jpg,images/sf/ossielstela1_t.jpg,Ohjaaja Ossi Elstelä; }

Elokuvaohjaaja Kalle Kaarnan puolison, Kaarina Viitainojan (salanimellä Tuulikki Kallion kirjoittamaan), romaanin pohjalta syntynyt Katariina ja Munkkiniemen kreivi on epäilemättä suomalaisen elokuvahistorian rakastetuimpia klassikoita. Se käsittelee tuttuja teemoja kiellettyä rakkautta ja luokkaeroja myöten, mutta kuitenkin uskoen siihen, että tosirakkaus ei kuole koskaan ja yhteiselo voi lopulta kaikesta huolimatta onnistua. Sota-ajan yleisölle se on varmasti merkinnyt paljon, vaikka se jo silloin oli yltiöromanttinen.

Ossi Elstelän ohjauksessa turhan hitaasti etenevä elokuva tarjoilee epätasaisia roolisuorituksia, mutta joita kuitenkin tulkitsevat rooleihinsa ainoilta oikeilta valinnoilta tuntuvat näyttelijät. Upeasti lavastettu, kuvattu ja sävelletty, Vittorio Mantovanin komeasti kuvaama elokuva oli alunperin tarkoitettu Yrjö Nortan ohjattavaksi, mutta onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. Vaikka Elstelän ohjausjäljessä on paljon toivomisen varaa, ei Norta olisi koskaan pystynyt nousemaan edes sille tasolle.

LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino (22.07.2005)
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Julkaistu myös osana Ohjaajana Ossi Elstelä -kokoelmaa yhdessä elokuvien Miesmalli ja Kaunis Kaarina kanssa.

Osta tämä elokuva

 | 

ILMOITUS

banneri suom

ILMOITUS

Ensi-illat

Keskiviikko 26.6.

lemmikkiensalainenelama2jul annabellecomeshomejul

Perjantai 28.6.

yesterdayjul 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

poikajailves19juliste pelikaanimies19juliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja