pekkapuupaakesalaitumilla

PEKKA PUUPÄÄ KESÄLAITUMILLA
Suomi 1953

Ohjaus: Armand Lohikoski
Käsikirjoitus: Reino Helismaa
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Pääosissa: Esa Pakarinen, Masa Niemi, Siiri Angerkoski

1 tunti 30 minuuttia

T. J. Särkän tuottajapersoonaa kuvaa hyvin se, että Ville Salmisen ohjaaman Pekka Puupään (1953) jatko-osan kuvaukset aloitettiin jo pari kuukautta ensimmäisen osan ensi-illan jälkeen. Merkittävin ero Pekka Puupää- ja Pekka Puupää kesälaitumilla -elokuvien välillä oli ohjaajavaihdos: rutinoitunut, nopeaan kerrontaan mieltynyt Salminen vaihtui Armand Lohikoskeen, koska Salminen lähti kilpailevan tuotantoyhtiön palvelukseen.

Lohikoskella oli takanaan vain yksi elokuva, Me tulemme taas (1953), mutta hänellä oli ammattitaitoa. Salmisesta hän poikkesi nimenomaan kerronnan nopeudessa: Pekka Puupää oli noin 70-minuuttinen, mutta Lohikosken kaksi ensimmäistä Puupää-filmiä molemmat yli 90-minuuttisia. Sittemmin Lohikosken Puupää-filmien esityspituus lyheni jopa alle 70 minuutin; hän ohjasi sarjaan kaikkiaan yksitoista osaa.

pekkapuupaakesalaitumilla1t pekkapuupaakesalaitumilla2t

Salmisen filmin tapaan Pekka Puupää kesälaitumilla -elokuvan käsikirjoitus on Reino Helismaan käsialaa. Nyt Pekka (Esa Pakarinen) saa vaimoltaan Justiinalta (Siiri Angerkoski) tehtäväksi vuokrata heille kesäksi mökki, mutta pitää huolen, ettei Pätkä (Masa Niemi) sinne eksy. Pekka lähtee asialle, lyöttäytyy yhteen Pätkän kanssa ja ostaa Muikulta (Sasu Haapanen) upean lukaalin pilkkahintaan. Tavarat pakataan ja maalle lähdetään, eikä siellä vaan lomailla, vaan lukaaliin pystytetään täysihoitola Puunpätkä. Matkaan lyöttäytyy myös Pätkän veljen vaimon kummin kaiman poika, Kalevi Vaski (Olavi Virta), joka on salonkikelpoinen johtaja täysihoitolalle. Tärkeässä osassa ovat myös Veikko Linnan ja Ruth Johanssonin näyttelemät Riu'un perheen jäsenet.

Ensimmäinen Puupää-filmi oli kuvattu talvisaikaan ja se tapahtui kokonaisuudessaan Helsingissä, kun taas Pekka Puupää kesälaitumilla sijoittuu nimensä mukaisesti kesäiselle maaseudulle. Tapahtumien siirtäminen Helsingistä ja Puupäiden asunnosta kesäiseen luontoon on tuonut filmiin aivan toisenlaisen tunnelman.

Helismaalle tyypilliset verbaaliset irtovitsit ovat vahvasti läsnä, mutta Lohikoski on tuonut mukanaan visuaalistakin huumoria ja ylipäätään visuaalisuutta. Helismaan muiden käsikirjoitusten tapaan hänen vitsiensä taso vaihtelee huomattavasti. Helismaa osasi tilannekomiikan, mutta ei tiennyt tai halunnutkaan tietää, miten sellainen sovitetaan pitkään elokuvaan.

pekkapuupaakesalaitumilla3t pekkapuupaakesalaitumilla4t

Sanomattakin on selvää, että Pakarisen äärimmäisen luonteva roolisuoritus on verraton. Masa Niemen värikäs näkemys Pätkästä saattaa olla kovasti lapsikatsojien mieleen (ja heillehän nämä filmit on tehty), mutta valtaosa hänen komiikastaan on sen verran lapsellista, ettei se jaksa aikuista huvittaa. Angerkoski jää astmaatikko-Justiinana Niemen ja Pakarisen varjoon. Erityismaininnan ansaitsee Olavi Virta, joka sai näytellä itseään, mutta tekee sen hyvin.

Pekka Puupää kesälaitumilla lienee kaikkein paras esimerkki koko SF:n Puupää-sarjasta, vaikka se ei sarjan paras teos olekaan. Siinä on nähtävillä kaikki näiden filmien tuntomerkit ja maneerit, lisäksi vielä vitsien taso vaihtelee siten, että mukana on sarjan parhaimmistoon ja huonoimpaan päähän kuuluvia yksilöitä.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

 

Osta tämä elokuva

 | 

ILMOITUS

banneri suom

ILMOITUS