OPRI
Suomi 1954

Ohjaus: Edvin Laine
Käsikirjoitus: Kyllikki Mäntylä, Olavi Veistäjä
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Rakel Laakso, Elsa Turakainen

1 tunti 15 minuuttia

Kyllikki Mäntylän (1907–1979) edellisvuoden näytelmän pohjalta syntynyt Opri on Edvin Laineen ohjaama rauhallinen ja hyväntuulinen komedia vanhainkodin arjesta ja sen asukeista. Pääosassa on Opri (roolistaan Jussilla palkittu Rakel Laakso), Karjalasta evakkoon lähtenyt ikäihminen, joka joutuu jättämään nyt myös toisen kotinsa, kun kunta on päättänyt vetää uuden tien sen ylitse. Mummo ei kuitenkaan mene kumoon, vaan suuntaa peloistaan huolimatta kunnalliskotiin, jossa hän pääsee samaan tupaan kahden leppoisan ja herkkätunteisen mummelin sekä kaikesta nipottavan vanhan harakan (sivuosanäyttelijättären Jussin roolistaan saanut Elsa Turakainen) kanssa.

Kunnalliskodissa on oma kiireetön, monien asukkien mielestä liiankin kiireetön arkensa, johon kuuluu tietysti asukkien edesottamukset, mutta myös henkilökunnan sielunelämä. Heinäsirkaksi kutsuttu nuori hoitaja (Marjatta Kallio) on saanut nimensä varmaankin siitä, että hän aina laulelee rakkauslauluja, onhan hän ihastunut talon renkiin Jussiin (Kosti Klemelä), joka ei tosin ole varma tytön tunteista. Johtajatar (Sylvi Salonen) puolestaan ihastuu pitäjän uuteen konstaapeliin (Esko Vettenranta), vaikka ei tiedä tästä yhtikäs mitään ja sepä juuri koituukin ongelmaksi.

{slimbox#1 gl images/sf/opri1.jpg,images/sf/opri1_t.jpg,Edvin Laine: Opri; images/sf/opri2.jpg,images/sf/opri2_t.jpg,Edvin Laine: Opri;}

Kuolleelle Oleksi-puolisolleen puhelevan, enneunia näkevän Oprin tulo taloon muuttaa sen arjen. Positiivisen elämänasenteen omaavasta muorista tulee yllättäen se kaivattu piristysruiske, joka saa myös kaksi talossa asuvaa ”huru-ukkoa” (roolistaan miessivuosa-Jussilla palkittu Ossi Kostia ja Eero Roine) ojennukseen.

Opri on kertomus lujasta tahdosta ja elämänhalusta, jotka eivät katoa silloinkaan, kun joutuu luopumaan kaikesta itselle rakkaasta ja tutusta, olipa sitten kyse puolisosta tai kotiseudusta. Siinä mielessä Opri onkin hieno ja kertomisen arvoinen tarina, joka on varmasti aikanaan tuonut toivoa kovia aikoja eläneille suomalaisille. Harmi vain, että elokuvan vähäinen huumori on kulunutta ja turhanpäiväistä, lyhytkantoista. Toisaalta tämä voi johtua pitkälti vain siitä, että siinä kuvataan ensisijaisesti mummoja eikä vanhuudenhöperöjä miehiä, jotka yleensä ovat hauskempia (elokuvissa ainakin), ja joista Laine pystyi erityisesti näyttelijänä mutta myös ohjaajana saamaan hyvin paljon irti.

Ohjaaja Laine on tinkinyt hänen elokuvilleen ominaisesta metelistä, joka tekee Oprista entistäkin rauhallisemman katselukokemuksen. Hieman samanlaista kiireetöntä tunnelmaa on tarjolla Laineen 1980-luvun Akaton mies -elokuvassa, joka tosin oli paljon hauskempi filmi kuin tämä, melko mitäänsanomattomaksi jäävä keskinkertaisuus. Näyttelijät ovat kyllä erinomaisia, vaikkakin esimerkiksi Turakaisen tulkitsema valittajarouva on niin osuva tulkinta, ettei se ole edes millään tavoin hauska, ainoastaan rasittava – ei pitäisi näytellä niin hyvin.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3, mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja