KYLÄRAITTIEN KUNINGAS
Suomi 1945

Ohjaus: Jorma Nortimo
Käsikirjoitus: Kalle Kaarna
Tuotanto: Emil Viljanen / Fenno-Filmi Oy
Pääosissa: Tuire Orri, Esko Vettenranta

1 tunti 16 minuuttia

Jo 1920-luvulla elokuvauransa aloittanut ja 1930-luvun alussa ensimmäiset filmatisoinnit Jääkärin morsiamesta ja Kuismasta ja Helinästä tehneen Kalle Kaarnan (1887–1964) käsikirjoittama Kyläraittien kuningas oli jo valmistuessaan auttamattomasti vanhentunut ja ajastaan niin pahasti jäljessä, että jälkikäteen katsottuna se voisi yhtä hyvin olla 1930-luvun alun tuotanto. Kaarle Halmen vuonna 1925 ilmestyneeseen romaaniin perustuva filmi jäi Kaarnan uran viimeiseksi elokuvatyöksi.

{slimbox#1 gl images/sf/kylaraittienkuningas.jpg,images/sf/kylaraittienkuningas_t.jpg,Jorma Nortimo: Kyläraittien kuningas (alkuperäinen pressikuva); images/sf/jormanortimo1.jpg,images/sf/jormanortimo1_t.jpg,Ohjaaja Jorma Nortimo elokuvansa Perheen musta lammas kuvauksissa (pressikuva); }

Komediaelokuvien ohjaajana parhaiten menestyneen Jorma Nortimon ohjaama elokuva kertoo tutun tarinan köyhästä, mutta hyvästä miehestä, Otosta (Esko Vettenranta), joka tietää, ettei hänellä ole omaisuuden suhteen paljoakaan tarjottavaa morsiamelleen. Siitä huolimatta hän yrittää saada itselleen vaimon kahdesta talollisten tytöstä, joko Annasta (Tuire Orri) tai Eliinasta (Sirkka Sipilä). Otto ei tiennyt Eliinan oikeaa henkilöllisyyttä ihastuessaan tähän markkinoilla, eikä siis osaa varautua yllätykseen, kun hän lupautuu ystävänsä (Esko Saha) puhemieheksi ja huomaakin ystävänsä morsiamen olevan hänen oma ihastuksensa. Suurta draamaa seuraa, tietysti.

Kyläraittien kuninkaan ansiot ovat vähissä, kiitos tylsän käsikirjoituksen ja vastaavan toteutuksen. Kehua kuitenkin voi sen hyvää rytmiä, joka lienee peräisin nimenomaan Nortimon taustasta komediaelokuvien ohjaajana: tarina kulkee kevyesti kuin komediassa. Erityistä kritiikkiä on annettava musiikin yltiömäisestä käytöstä ja pahimmillaan se pauhaakin niin lujaa, ettei puheesta tahdo kuulla mitään. Myöskään elokuvan alun suhteen ei ole ohjaaja onnistunut, vaikka onkin antanut itselleen pienen näyttelijäroolin ja esiintyy heti ensimmäisessä kuvassa: alku on kömpelö ja antaa ehkä liiankin huonon kuvan siitä, mitä tuleman pitää.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Julkaistu osana Ohjaajana Jorma Nortimo -kokoelma 1. -boxia (03.12.2010) yhdessä elokuvien Takki ja liivit pois!, Lännen lokarin veli ja Kuollut mies kummittelee kanssa sekä omana julkaisunaan (15.02.2008).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja