TAKKI JA LIIVIT POIS!
Suomi 1939

Ohjaus: Jorma Nortimo
Käsikirjoitus: Jorma Nortimo
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Aku Korhonen, Sirkka Sipilä

1 tunti 16 minuuttia

Harva 1930-luvun kotimainen elokuva on kestänyt aikaa yhtä hyvin kuin Jorma Nortimon Takki ja liivit pois! Aikalaisekseen se on harvinaisen nopeatempoinen ja melkein kaikesta kankeudesta riisuttu filmi, josta voidaan kiittää ohjaaja Nortimoa. 1950-luvun alussahan Nortimo ohjasi ensimmäisen Reino Helismaa -filmin Rovaniemen markkinoilla.

Agapetuksen näytelmään perustuvassa Takki ja liivit pois! -filmissä Aku Korhosen näyttelemä kovaääninen professori vastustaa tyttärensä (Sirkka Sipilä) suunnitelmia lähteä teatteriin näyttelijäksi, vaikka hän on itse aikaisemmin unelmoinut urasta teatterintekijänä kirjoitettuaan nuoruudessaan huvinäytelmänkin. Mainittuaan tästä näytelmästään tyttärelleen professori ei osannut odottaakaan, että tyttö veisi tekstin teatterinjohtajan luettavaksi eikä varsinkaan sitä, että nyt – kaikkien näiden vuosien jälkeen – se hyväksytään esitettäväksi. Professori pelkää maineensa puolesta, mutta löytää teatterista odottamatonta tunnustusta ja uuden rakkaan.

{slimbox#1 gl images/sf/takkijaliivitpois.jpg,images/sf/takkijaliivitpois_t.jpg,Jorma Nortimo: Takki ja liviit pois! (alkuperäinen pressikuva); images/sf/jormanortimo1.jpg,images/sf/jormanortimo1_t.jpg,Ohjaaja Jorma Nortimo elokuvansa Perheen musta lammas kuvauksissa (pressikuva); }

Useampaan otteeseen filmin aikana ohjaaja on laittanut kameran kuvaamaan keskusteluita ja tapahtumia henkilöiden silmin ja on lisäksi valinnut muutaman muun hieman kömpelön kuvakulman, mutta muutoin Nortimo on tehnyt hienoa ja selvästi kestävää työtä. Lavastukseltaan filmi muistuttaa Valentin Vaalan 1930-luvun komedioita, sillä sisustus on modernia, vaikkakaan ei yhtä hulppeaa ja omalaatuista kuin Vaalan filmeissä. Nortimo on laittanut filmiin myös muutaman ulkokuvan, joissa 1930-luvun Helsinki nopeasti näyttäytyy ja vieläpä edukseen. Yksi heikko puoli filmissä on jo mainitun teatterinäytelmän kuvaaminen, sillä se on tylsää tanssia ja mukana vain, koska elokuvaan tarvittiin lisää minuutteja.

Takki ja liivit pois! hyödyntää onnistuneesti vitsejään ja henkilöhahmojaan. Professorin rooli on Korhoselle tuttu ja selvästi elokuvanäyttelijäksi koulutettu Sipilä puolestaan näytteli useammankin kerran urallaan vastaavaa kiltin, mutta fiksun tytön roolia. Elokuvan alun jakso, jossa teatraalinen rakkaudentunnustuskohtaus osoittautuukin teatterin näytelmäharjoitukseksi on piristävä yllätys, mutta ikävä kyllä tuon kohtauksen rakastajaa näyttelevä mies (Unto Salminen) näyttelee hyvin teatraalisesti koko filmin ajan. Ehkä Korhosenkin työssä on vielä teatraalisuutta, mutta toisaalta se sopii hänen rooliinsa ja hänen ollessa tehtävässään niin erinomainen ei sillä pienellä teatraalisuudella ole juurikaan väliä. Hauskana sivuhahmona on teatterin sähkömies, joka tuntuu olevan paikalla aina, kun jotakin tapahtuu ja myös silloin, kun mitään ei tapahdu.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Julkaistu osana Ohjaajana Jorma Nortimo -kokoelma 1. -boxia (03.12.2010) yhdessä elokuvien Lännen lokarin veli, Kyläraittien kuningas ja Kuollut mies kummittelee kanssa sekä omana julkaisunaan (13.11.2009).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja