ANJA TULE KOTIIN
Suomi 1944

Ohjaus: Toivo Särkkä
Käsikirjoitus: Toivo Särkkä
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Helena Kara, Eino Kaipainen

1 tunti 9 minuuttia

Herbert Greveniuksen vuonna 1927 kirjoittama Sonja-näytelmä filmattiin Ruotsissa vuonna 1943 Hampe Faustmanin ohjauksessa. Uusia elokuva-aiheita kaikkialta ja maan parhaalla menestyksellä etsinyt tuottaja-ohjaaja, SF:n pääjohtaja Toivo ”T. J.” Särkkä päätti tehdä suomalaisen uudelleenfilmatisoinnin tuosta Faustmanin filmistä siitäkin huolimatta, että aihe oli melko raju sodanaikaiselle suomalaisyleisölle ja erityisesti sensuurille. Sitäkin ajankohtaisempi se saattoi kuitenkin olla.

Särkän ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Anja tule kotiin eletään selkeästi samaa aikaa kuin sitä kuvattaessa, onhan seinälläkin Risto Rytin presidenttipotretti. Sodasta ei kuitenkaan ole merkkiäkään eikä siitä puhuta kertaakaan filmin aikana, mutta itse filmistä sodan vaikutukset voi kyllä sikäli nähdä, että se tapahtuu muutamia ulkokuvia lukuun ottamatta sisätiloissa eli studiolavasteissa. Siksi lavastuksella on aikalaisekseen elokuvaksi ehkä vielä tavallistakin suurempi merkitys, ja haasteesta Hannu Leminen on suoriutunut hyvin. Leminen on monista muista lavastajista poiketen muistanut laittaa kattoonkin lampun, että asunnoissa olisi jotakin järkeäkin. Mitenkään hulppeaa tai kaunista lavasteet eivät kuitenkaan ole, sillä eihän filmin tapahtumatkaan sijoitu ylhäisön salonkeihin vaan tavallisen työväenluokan pariskunnan kerrostaloasuntoon jonnekin päin Helsinkiä.

Tuo tavallinen työväenluokan pariskunta muodostuu Anjasta (Helena Kara) ja Maurista (Eino Kaipainen), jotka ovat jokin aika sitten avioituneet ja yhä edelleen erittäin rakastuneita toisiinsa. Vaimonsa laittamia eväitä ruokatunnillaan syövä Mauri on jättänyt ryypiskelyntäyteisen poikamieselämän ja vaihtanut sen paljon parempaan, mutta sitä onnea uhkaa kesken ruokatunnin Maurin puheille pyrkivä Nikke (Sasu Haapanen). Nikke on Maurin vanha tuttu ryyppyajoilta, ei erityisen mukava kaveri hänenkään mielestä, mutta erityisesti Anja on järkyttynyt nähdessään Niken. Nikke on nimittäin saanut jostain kuulla Maurin naineen Anjan, joka oli hänelle työskentelevä ilotyttö Viipurissa, kunnes Anja muutti Helsinkiin ja aloitti uuden elämän, rakastui ja nai Maurin. Nikke pakottaa Anjan ottamaan hänet heidän luokseen asumaan hetkiseksi ja kiristää tältä rahaa uhaten paljastaa totuuden Anjan menneisyydestä Maurille.

{slimbox#1 gl images/sf/anjatulekotiin1.jpg,images/sf/anjatulekotiin1_t.jpg,Eino Kaipainen yhdessä Sasu Haapasen ja Helena Karan kanssa elokuvassa Anja tule kotiin (alkuperäinen pressikuva); images/sf/anjatulekotiin2.jpg,images/sf/anjatulekotiin2_t.jpg,Eino Kaipainen ja Helena Kara elokuvassa Anja tule kotiin (alkuperäinen pressikuva); }

Maurin nuori pikkusisko, 19-vuotias Maiju (Assi Nortia) on vaarassa kokea Niken käsissä saman kohtalon kuin Anja, jonka estämiseksi Anja on valmis uhraamaan oman avioliittonsa ja onnensa. Anja, jolla ei ollut omaa äitiä neuvomassa ja varoittamassa haluaa nyt antaa niitä kallisarvoisia neuvoja Maijulle, joka ei niistä tosin aluksi ota lainkaan vaaria.

Mauri on kokenut jonkinasteista alemmuudentunnetta, onhan Anja hyvin kaunis ja menneisyyttään lukuun ottamatta suorastaan täydellisyyttä lähentelevä vaimo, jota Mauri ei koe ansainneensa, mutta vaimon menneisyyden paljastuminen ei häntä kuitenkaan erityisemmin ilahduta. Ei, vaikka hän on löytänyt huoran, jonka sydän on puhdasta kultaa.

Särkän ohjaustyötä ei vaivaa samanlainen kuolonkankeus kuin monia hänen muita 1940-luvun filmejään, vaikka hänen on pitänyt saada tarina toimimaan vain muutamaan eri paikkaan sijoitettuna. Karasta hän on saanut irti tunteikkaan suorituksen ja tehnyt hänestä filminsä ehdottoman tähden. Kaipainenkin osoittautuu alun jäykkyyden jälkeen hyväksi valinnaksi hänelle tyypilliseen rehellisen suomalaisen työmiehen rooliin ja Sasu Haapanenkin vakuuttaa epärehellisenä suomalaisena työmiehenä.

Anja tule kotiin ei tarjoa oikeastaan mitään poikkeuksellisen kiehtovaa tai hienoa, se on vain turhia mutkistelematta kerrottu ja hyvin näytelty tarina. Tuskin olisi tavatonta, jos se on yrittänyt aikanaan sanoa, ettei sotavuosina tehdyt syrjähypyt saa estää avioliiton jatkumista, mikäli rakkautta edelleen on.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino (19.11.2010)
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Ääniraita on hiljainen, mutta kuvassa ei ole pahemmin moitittavaa.

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja