SISULLA JA SYDÄMELLÄ
Suomi 1947

Ohjaus: Yrjö Norta
Käsikirjoitus: Yrjö Norta
Tuotanto: Yrjö Rannikko / Fenno-Filmi
Pääosissa: Sirkka Sipilä, Esko Saha

1 tunti 37 minuuttia

Suomalainen urheiluelokuva ei ole erityisen tunnettu käsite, mutta harvoinpa siinä genressä ulkomaillakaan onnistutaan. Suomalaiset ovat kuitenkin olleet ja ovat yhä urheiluhullua kansaa, vaikka Paavo Nurmi ei enää Suomea maailmankartalle juoksekaan. Kansallista itsetuntoa urheilumenestys varmasti yhä kohottaa, mutta ei yhtä merkittävässä määrin kuin sotavuosina ja niiden jälkeen. Sisulla ja sydämellä, Yrjö Nortan ohjaama ja käsikirjoittama urheilufilmi yrittää voittaa katsojan puolelleen nimenomaan runsaalla urheilulla, mutta epäonnistuu siinä pahemman kerran.

Tarina kertoo ylioppilaista, jotka päättävät heittää haasteen teekkareille: keväällä he lähettävät kirjeen teekkareille ja ehdottavat alkusyksystä pidettäväksi koulujenvälistä urheilukilpailua, yliopistolaiset vastaan teekkarit. Muuten suunnitelmat ovat selvät, mutta teekkareilla on selkeä ylivoima nyrkkeilyssä. Niinpä ylioppilaiden puuhamiehet Pena (Kullervo Kalske) ja Hemppa (Hannes Häyrinen) suostuttelevat lukutoukka Matin (Esko Saha) lähtemään kesäloman jälkeen nyrkkeilykehään pelastamaan koulun mainetta – he vieläpä kertovat, että Matin ”salainen” ihastus Laila (Sirkka Sipilä) näkisi kovin mielellään Matin kehässä. Matti ottaa haasteen vastaan ja lähtee kesäloman ajaksi kotitilalle maalle treenaamaan huippuvalmentajan opissa. Maalle saapuu myös Laila yhdessä ystävänsä (Assi Raine) kanssa, harjoitellakseen ratsastusta naapuritilalla. Kesän aikana Matin ja Lailan välit lämpenevät, mutta kirjat ja hyönteiset paremmin kuin ihmiset tunteva Matti ei näytä oikein osaavan ottaa tilannetta haltuunsa, vaikka Laila hänelle huokaileekin.

{slimbox#1 gl images/sf/sisullajasydamella1.jpg,images/sf/sisullajasydamella1_t.jpg,Sirkka Sipilä ja Esko Saha Yrjö Nortan elokuvassa Sisulla ja sydämellä (alkuperäinen pressikuva); images/sf/sisullajasydamella2.jpg,images/sf/sisullajasydamella2_t.jpg,Yrjö Norta: Sisulla ja sydämellä (alkuperäinen pressikuva); }

Toimittaja J. E. Westerbergin (joka myös näyttelee Matin nyrkkeilyvastustajaa) alkuperäisaiheeseen perustuva filmi on ensimmäisen tunnin ajan hyvin tyypillistä aikansa kotimaista viihde-elokuvaa, jonka juonikuviot jokainen osaa päätellä jo etukäteen, mutta jonka parissa rooleihinsa sopivien näyttelijöiden ja viattoman maailmankuvan ansiosta viihtyy. Sitten alkavat kuitenkin tunnin kohdalla sen verran pahat ongelmat filmin kanssa, ettei kokonaisuutta voi pitää lainkaan onnistuneena: viimeiset 30 minuuttia kuvataan nyrkkeilymatsia ja sitä edeltäviä kommelluksia, joista varsinkin se itse matsi on niin puuduttavan tylsä (varsinkin, kun tuloshan nyt jo etukäteen tiedetään), että vähemmästäkin meinaa katsoja nukahtaa. Viimeinen puolituntinen olisi pitänyt tiivistää ainakin puolet lyhyemmäksi eikä se siltikään olisi ollut alun tasoinen lopetus filmille.

Yrjö Nortan älykkyyttä ja kykyjä teknikkona ei tarvitse epäillä, olihan hän kehittänyt itse äänitysjärjestelmänkin, mutta sen sijaan silmää elokuvaohjaamiselle hänellä ei tunnu liiemmin olevan. Tällä kertaa mukana on kyllä lähikuviakin, mutta muuten kuvakulmien valinnat ja leikkaukset herättävät ihmetystä: erityisesti elokuvan alkupuolella kahden henkilön puhuessa toisilleen heidät laitetaan muutaman askeleen päähän toisistaan, kuvataan molempia vuorollaan yleiskuvassa ja laitetaan näyttelijä tuijottamaan joko lähes kohti kameraa tai tuota puhekumppaniaan kohti, mutta taas itse kuvakulma on päinvastainen. Lopputulos on outo, ruma, suorastaan amatöörimäinen, jollaiseen Nortan kaltaisen pitkän linjan ammattilaisen ei olisi pitänyt sortua.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Erittäin kulunut ja roskainen kuva, jonka lisäksi välillä mukana on kuviin poltetut ruotsinkieliset tekstit.

Julkaistu osana Ohjaajana Yrjö Norta -kokoelma 1. -boxia (24.09.2010) yhdessä elokuvien Maskotti, Matkalla seikkailuun ja Runon kuningas ja muuttolintu kanssa sekä omana julkaisunaan (15.02.2008).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja