KATUPEILIN TAKANA
Suomi 1949

Ohjaus: Toivo Särkkä
Käsikirjoitus: Seere Salminen
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Eeva-Kaarina Volanen, Helge Ranin

1 tunti 27 minuuttia

Seere ”Serp” Salmisen vuoden 1947 näytelmään perustuva Katupeilin takana (1949) toi Suomen elokuvahistorian tuotteliaimmalle ohjaajalle, Toivo Särkälle, hänen uransa ainoan ohjaus-Jussin. Lisäksi filmi palkittiin Salmisen käsikirjoituksesta, Esko Töyrin kuvauksesta, Eeva-Kaarina Volasen naispääosasta ja Uuno Laakson miessivuosasta, josta olisi pitänyt palkita myös Lasse Pöysti.

Venäjän kielen maisterina Särkälle olivat Venäjän vallan alaisen Suomen vaiheet tuttuja, ja tuossa ajassa hän mielellään sekä ohjaamissaan että tuottamissaan liikkui, usein romanttisen tarinan tiimoilta. Niin myös Katupeilissä, jossa DVD-kannen mukaan Eeva-Kaarina Volanen ja Helge Ranin nähdään nuorina rakastavaisina. Tekstissä on tietysti virhe, sillä Ranin ei ollut nuorta rakastavaista näytellyt enää aikoihin, ja roolissa on tietysti hänen poikansa Matti.

Matti Raninin näyttelemä rovastin poika Kaarlo sattuu maaseudulla eräänä päivänä kirjaimellisesti törmäämään polkupyörällä ajavaan Vappuun (Volanen), joka loukkaa rytäkässä nilkkansa. Herrasmiehenä Kaarlo auttaa tytön tämän Jalle-sedän (Laakso) tilalle, jossa Vappu viettää aikaa isänsä Ossin (Helge Ranin) ollessa poissa maasta. Ossin palatessa Vappu ja talon muut emännät lähtevät tätä vastaan, mutta yllätyksekseen näkevän Ossin vieraan naisen kanssa. Myöhemmin juteltaessa Ossi antaa ymmärtää harkitsevansa avioliittoa tuon naisen kanssa, jonka hän reissullaan tapasi. Avioliittoa kohti on menossa myös Vappu, joka rakastuu Kaarloon, mutta ikävä kyllä vanhoillinen Ossi ei liittoa hyväksy – ainakaan kovin helposti.

{slimbox#1 gl images/sf/katupeilintakana.jpg,images/sf/katupeilintakana_t.jpg,Matti Ranin ja Eeva-Kaarina Volanen; images/sf/tjsarkka1.jpg,images/sf/tjsarkka1_t.jpg,Ohjaaja-tuottaja Toivo Särkkä (pressikuva); }

Tarina kielletystä rakkaudesta on yksi käytetyimmistä. Useammin kuin komedioissa sitä käytetään vakavammissa draamoissa, jota Katupeilin takana ei ole. Salmiselle tyypillisesti tarina on värikkäiden henkilöhahmojen ja huvittavan dialogin varaan rakennettu hyvin yksinkertainen ja pieni kertomus ihmisistä. Pääosassa ovat tällä kertaa vanhoillisesti ja selkeään naisten ja miesten väliseen erotteluun uskovat suomenruotsalaiset hienostoihmiset ja heitä vastassa olevat edistysmieliset nuoret miehet ja naiset, joita suvun maine ja kunnia ei estä käyttämästä tervettä järkeään.

Aluksi näyttää siltä, että Katupeilin takana on yhtä viaton kuin vastasyntynyt lapsi, mutta onneksi aivan näin ei ole. Eniten huumoria saadaan revittyä väärinkäsityksistä, esimerkiksi siitä kun Pöystin loistavasti näyttelemä nuori tiedemiehenalku saapuu pyytämään Ossilta lainaan erästä käärmeennahkaa, kun Ossi taas luulee pojan puhuvan tyttärestään. Myös Ossin rempesää veljeä näyttelevän Uuno Laakson varaan on laskettu paljon, ja riski on kannattanut. Muutenkin sivuosat on miehitetty onnistuneesti, Rauha Rentolaa ja Henny Waljusta myöten.

Nuorempi Ranin on hänelle sittemmin tyypilliseksi osoittautuneessa roolissa suoraselkäisenä, mutta ehkä hieman lapsellisena nuorena miehenä. Vanhempi Ranin sen sijaan jää Laakson varjoon. Myöskään Volasen rooli ei juuri eroa hänen muista valkokangastehtävistään, joka tosin kertonee enemmän hänelle tarjottujen projektien tasosta kuin hänen näyttelijäkyvyistään.

Katupeilin takana on hauska ja oikein viihdyttävä elokuva, mutta kokeneista ja lahjakkaista tekijöistään huolimatta se ei osaa tuoda aiheeseensa mitään uutta. Pitkälti vain yhdessä talossa tapahtuvaksi filmiksi se on oikein sujuvasti kerrottu.

Erikoisuutena mainittakoon Jean Sibeliuksen ja Akseli Gallen-Kallelan esiintyminen tarinassa – tosin Martti Katajiston ja Tarmo Mannin näyttelemänä.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Elokuva on julkaistu osana Ohjaajana Toivo Särkkä -kokoelma 2. -boxia (22.01.2010) yhdessä elokuvien Katarina kaunis leski, Kankkulan kaivolla ja Miljoonavaillinki kanssa sekä omana julkaisunaan (09.10.2009).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja