KATARINA KAUNIS LESKI
Suomi 1950

Ohjaus: Toivo Särkkä
Käsikirjoitus: Toivo Särkkä
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Eeva-Kaarina Volanen, Martti Katajisto

1 tunti 29 minuuttia

Eeva-Kaarina Volanen oli Katarina kaunis leski -elokuvan kuvausten aikaan alle kolmikymppinen ja teki jo yhdeksännen elokuvaroolinsa ja seitsemännen pääosansa. Ohjaajana oli SF-studion pääjohtaja Toivo Särkkä, joka oli edellisvuonna ohjannut itsensä ja Volasen Jussi-voittajiksi Seere ”Serp” Salmisen näytelmään perustuvalla elokuvalla Katupeilin takana. Myös Katarina kaunis leski perustuu Serpin näytelmään, mutta edellisestä filmistä poiketen kirjailija itse ei ole laatinut filmikäsikirjoitusta vaan siitä on vastannut Särkkä itse.

Yhtäläisyyksiä Katupeilin takana- ja Katarina kaunis leski -filmeillä oli näytelmäkirjailijan, elokuvan ohjaajan ja tähden lisäksi muitakin. Molemmat sijoittuvat aikaan, jolloin itsenäinen Suomi oli vielä korkeintaan vain haave, ja molempien elokuvien on tarkoitus tarjota ensisijaisesti romantiikkaa ja huumoria. Siinä ne molemmat myös onnistuvat, mutta tällä kertaa keskitytään vain Katarina kaunis leski -filmiin, joka sijoittuu 1790-luvun alun Turkuun.

{slimbox#1 gl images/sf/katarinakaunisleski.jpg,images/sf/katarinakaunisleski_t.jpg,Eeva-Kaarina Volanen ja Unto Salminen; images/sf/tjsarkka1.jpg,images/sf/tjsarkka1_t.jpg,Ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Toivo Särkkä (pressikuva); }

Miellyttävän vähän filmissä on käytetty ruotsia, vaikka tapahtuma-aika ja paikka voisivat antaa muuta odottaa. Siellä Turussa seikkailee muuan dosentti Torsten Cajalén (Jalmari Rinne), ylpeä mies, joka katselee maailmaa nenänvarttaan pitkin. Hän on kirjoittanut muutaman teoksen, mm. siitä kuinka kuka tahansa voi rikastua, mutta itse hän tietenkin on köyhä kuin kirkonrotta. Niinpä hän päättää tilaisuuden tullen naida nuoren Katarinan (Volanen), joka eli vain vuoden verran avioliitossa vanhan ja hyväntahtoisen miehensä kanssa, jolle Katarina oli vain ja ainoastaan silmänilo, jota palvoa mutta ei koskea. Ukkosen potkaistua tyhjää Katarinasta tulee kaupungin tavoitelluin leski, sillä rahaahan hänellä nyt on vaikka muille jakaa. Kellekään hän ei kuitenkaan jaa sen enempää rahaa kuin mitään muutakaan, mutta ihastuu ja rakastuu hyväkäytöksiseen nuoreen luutnanttiin (Martti Katajisto), joka ei ole tietoinen Katarinan omaisuudesta. Kiellettyä ompi heidän rakkautensa, sillä Cajalén on niin katkera tappiostaan kosimiskilvassa, että päättää saattaa Katarinan julkiseen häpeään ja ns. naimakieltoon, jota selvitettäessä oikeuden toimesta Katarina ei saisi tavata rakastaan.

Omalla tavallaan Katarina kaunis leski edustaa Katupeilin takana -elokuvan tavoin sellaista viattomuutta, josta ei voi olla pitämättä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö seksillä ja pahuudella olisi sijaa näissä tarinoissa, mutta makuukamariin viittaavat vitsit tuskin loukkaavat ketään, ovat ne sen verran hillittyjä. Katupeilille filmi häviää kuitenkin huumorissa ja monella muullakin osa-alueella, vaikka tosin vastineeksi Volasen roolisuoritus on parempi ja elokuvan tuotantoarvot ovat olleet enemmän kuin kohdallaan. Volasen lisäksi myös monet muut näyttelijät ovat onnistuneesti valittuja, mutta erikseen on kiitettävä vielä Rinteen suoritusta; hänhän oli Joel Rinteen veli ja hänen kanssaan hyvin samankaltainen ylpeähkö ihminen, vaikka ei kuitenkaan yhtä erinomainen näyttelijä – varsinkaan koomikkona.  

Kun katsoo tämän kaltaisia Toivo Särkän ohjaamia elokuvia, voisi kuvitella hänen olleen muiden keskusteluita ja käytöstä hiljaisena sivusta tarkkaillut mies, sillä sellaisen tunteen katsoja tässä saa osakseen: katsoja ei ole mukana tapahtumissa, vaan hiljaa katselee vierestä niiden kehittymistä. Särkkä ei kuitenkaan sellainen ollut, hänethän tunnettiin harvinaisen temperamenttisena ihmisenä.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Elokuva on julkaistu osana Ohjaajana Toivo Särkkä -kokoelma 2. -boxia (22.01.2010) yhdessä elokuvien Katupeilin takana, Kankkulan kaivolla ja Miljoonavaillinki kanssa sekä omana julkaisunaan (17.10.2008).

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja