KANKKULAN KAIVOLLA
Suomi 1960

Ohjaus: Aarne Tarkas, Toivo Särkkä
Käsikirjoitus: Reino Helismaa
Tuotanto: T.J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Hannes Häyrinen, Oke Tuuri

1 tunti 42 minuuttia

Kankkulan kaivolla on lyhyesti sanottuna niin huono elokuva, että aivan pahaa tekee. Ei ole mikään ihme, että yleisö menetti uskonsa kotimaiseen elokuvaan 1960-luvun alussa, kun tarjonta oli pahimmillaan tätä luokkaa.

Aune Ala-Tuuhosen ja Antero Alpolan radiolle kirjoittamaan samannimiseen ohjelmasarjaan perustuva filmi on kokeneen Toivo Särkän yhdessä filmien määrässä laskettuna kokeneen, mutta työvuosissa mitattuna vielä suhteellisen nuoren Aarne Tarkaksen yhteisohjaus – ainoa yhteisohjaus, jonka Tarkas teki urallaan ja Särkälle ensimmäinen sitten 1940-luvun alun. Siitä huolimatta, että Särkän ja Tarkaksen kaltaiset osaavat ihmiset olivat kuvauksia johtamassa ja parhaillaan verraton Reino Helismaa käsikirjoittamassa, on Kankkulan kaivosta tullut yksi huonoimmista suomalaisfilmeistä. Elokuva junnaa niin pahasti paikallaan, että ensimmäisen puolituntisen jälkeen sitä jo toivoo SF:n mutterilogon ilmestyvän pian kuvaan loppumusiikin kera.

{slimbox#1 gl images/sf/kankkulankaivolla.jpg,images/sf/kankkulankaivolla_t.jpg,Oke Tuuri ja Hannes Häyrinen; images/sf/tjsarkka1.jpg,images/sf/tjsarkka1_t.jpg,Toinen ohjaaja Toivo Särkkä (pressikuva); }

Lyhyesti sanottuna elokuva kertoo Tippavaara-nimisestä kylästä, jonne radioreportteri (edes hieman kokonaisuutta piristävä, mutta tässä roolissa kykynsä hukkaan heittävä Hannes Häyrinen) saapuu tekemään ohjelmaa. Siellä toimittaja tutustuu mm. pontikkaa keittävään Tippavaaran vanhaan isäntään (Oke Tuuri katsojaa rasittavassa roolissa) ja tätä kolmannessa polvessa jahtaavaan nuoreen konstaapeliin (Ismo Kallio) nuorikkoineen (Leni Katajakoski). Sitten mukaan tulee mieletön määrä laulunumeroita ja sketsejä, joilla ei ole mitään tekemistä tarinan etenemisen kanssa – tosin eihän tässä mitään tarinaa olekaan.

Onko Kankkulan kaivolla sitten niin huono elokuva, että se kannattaa nimenomaan sen huonouden takia katsoa? Ei.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Elokuva on julkaistu osana Ohjaajana Toivo Särkkä -kokoelma 2. -boxia (22.01.2010) yhdessä elokuvien Katupeilin takana, Katarina kaunis leski ja Miljoonavaillinki kanssa sekä omana julkaisunaan (25.02.2005).

Osta tämä elokuva

 |