RANTASALMEN SULTTAANI
Suomi 1953

Ohjaus: Eddie Stenberg
Käsikirjoitus: Outsider, Kauno Laine, Olavi Karu
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Esa Pakarinen, Oke Tuuri, Assi Nortia

1 tunti 14 minuuttia

Esa Pakarisella oli ainutlaatuinen kyky olla valkokankaalla täsmälleen oma itsensä, joka ei ole niin helppoa kuin voisi luulla. Pakarista sen paremmin henkilökohtaisesti tuntematta voi olettaa, että tuo hänen antamansa kuva itsestään ei liiemmin poikennut todellisesta: huumorintajuinen, leppoisa, reilu ja erittäin miellyttävä, joskin tarvittaessa rajukin kaveri. Siksi onkin sopivaa, että Rantasalmen sulttaanissa Esa Pakarinen näyttelee Esa Pakariseksi nimettyä hahmoa. Muuta sopivaa tässä filmissä ei sitten olekaan ja se aivan syystäkin lopetti tuntemattomaksi jääneen ohjaajansa, Eddie Stenbergin elokuvauran.

Kirjailija Outsiderin eli Aarne Haapakosken yhdessä Kauno Laineen ja Olavi Karun (Onni etsii asuntoa, Jengi) kanssa käsikirjoittama filmi on kuvattu osittain Espanjassa, jonka Mallorcalle tarina sijoittuukin – tosin kuvaukset sujuivat niin huonosti, että valtaosa kuvista otettiin lopulta sittenkin SF:n studioilla Helsingissä ja sen huomaa lopputuloksesta. Elokuvan tarina on seuraava: Esa Pakarinen on hauska, savolaisesti haastava mies ja Oke Tuuri hänen kitupiikki työnantajansa Ville Lipponen. Yhdessä he matkaavat Mallorcalle etsimään Villeä odottavaa perintöä, ja lopun aikaa filmistä sitten seurataan vuorollaan sitä, kuinka Esa yrittää iskeä kaunista Carmenia (eksoottisten tyttöjen roolien erikoistunut Assi Nortia) ja Ville puolestaan juoksee karkuun Carmenin vihaista aviomiestä (Kauko Käyhkö). Mukana on tietysti myös härkätaistelua ja kunnon annos huonoja musiikki- ja tanssinumeroita sekä tavattoman hauska (?) vitsi, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on se, kun Pakarinen pukeutuu naiseksi.

{slimbox#1 gl images/sf/rantasalmensulttaani1.jpg,images/sf/rantasalmensulttaani1_t.jpg,Esa Pakarinen ja Assi Nortia (pressikuva); images/sf/rantasalmensulttaani2.jpg,images/sf/rantasalmensulttaani2_t.jpg,Rantasalmen sulttaani (pressikuva); }

Esa vikittelee Assia ja Oke juoksee pakoon Käyhköä – oliko tässä jokin juonikin? Kovin on huonosti kirjoitettu tarina, joka olisi voinut aivan hyvin syntyä myöhemmin televisioon. Stenbergiltä puuttuu täysin kyky toimia elokuvaohjaajana: hän on tuskin ollut ns. käyntiin-huutaja, joka ei ole vaivautunut oikeasti tekemään mitään ohjatessaan. Lopputuloksen perusteella nimittäin näyttää siltä, että Stenberg on pistänyt nokkansa jokaiseen asiaan ja niistä mitään ymmärtämättä on saanut aikaiseksi sellaisen sekamelskan, että ei sellaisen tekijä voi olla mitenkään lahjakas elokuvaohjaajana. Tähänhän se Stenbergin ura sitten loppuikin eikä ihme, sillä filmistä tuli SF:n filmirikkaan historian kolmanneksi heikoin yleisömenestys.

Täytyy myös ihmetellä sitä, miksei Ville Salmista palkattu näyttelemään Käyhkön roolia? Salminen oli tehnyt runsaasti töitä myös SF-studioille ja ulkonäöltään hän oli tumma mies, joka näytti enemmän espanjalaiselta kuin moni espanjalainen. Muutamat hänen aikaisemmat koomiset roolinsa puhuvat sen puolesta, että hän olisi tästä tehtävästä myös suoriutunut huomattavasti paremmin kuin Käyhkö, vaikkakin roolihahmo on kirjoitettu sellaiseksi idiootiksi riehujaksi, että voisi luulla sen esikuvan istuvan jossakin suomalaisessa kapakassa tuopin äärellä  tai pikemminkin sen tuopin sisältö rinnuksillaan.

Se ei ole edes vitsi, että Rantasalmen sulttaanin ainoa onnistunut osa-alue on ”haaremin” nuorten ja kauniiden naisten rintojen esittely, joita töllistelläänkin sitten viimeiset puoli tuntia (melkein) kyllästymiseen asti.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Niin huono elokuva, että se on DVD:lläkin julkaistu vain osana SF-Elokuvaklassikot 7 -boxia (15.06.2007) yhdessä elokuvien Rovaniemen markkinoilla, Hei, rillumarei! ja Lentävä kalakukko kanssa.

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja