KUKONLAULUSTA KUKONLAULUUN
Suomi 1955

Ohjaus: Aarne Laine
Käsikirjoitus: Toivo Kauppinen
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Åke Lindman, Anneli Sauli

1 tunti 10 minuuttia

Kun tosimies rakastuu, siinä ovat naisetkin tiellä. Tai ainakin kotikylän tuttu neitonen (Anneli Sauli), kun näköpiirissä on vapaudellaan kiehtovaa, vähemmän raatamista vaativaa kaupunkielämää edustava itsenäinen nuori nainen (Ilmi Parkkari).

Kustaalan suurtilan ainoa poika Eino (Åke Lindman) on pikkuhiljaa kurkkuaan myöten täynnä raatamista kukonlaulusta kukonlauluun ilman levon hetkeä ja minkäänlaista hupia. Hän on aikaisemmin ollut kiinnostunut huomattavasti köyhemmän Kivistön isännän (Aku Korhonen) ja emännän (Emma Väänänen) kauniista Eliina-tyttärestä (Sauli), jonka hän on myös saanut raskaaksi. Eino ei kuitenkaan ole tietoinen Eliinan raskaudesta, joten hän ei epäröi maistaa ”kiellettyä hedelmää” ja lähteä kaupunkiin asumaan Lailan (Parkkari) kanssa. Laila oli kesällä viettämässä lomaansa Kustaalan tilalla.

Sopeutuminen kaupunkiin sinällään ei näytä tuottavan vaikeuksia Einolle, mutta sen sijaan kaupunkilaisten elämäntyylin omaksuminen osoittautuu mahdottomaksi. Vaikka hän yrittää kieltää sen, on Eino kuitenkin lopulta maanläheinen mies, jonka paikka on omalla maatilalla raskaan ruumiillisen työn ääressä, jatkamassa vihaisen isäukon (Arvo Lehesmaa) sukutilaa.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/loka/kukonlaulustakukonlauluun1.jpg,images/muut/arvostelut/loka/kukonlaulustakukonlauluun1_t.jpg,Aarne Laine: Kukonlaulusta kukonlauluun (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/loka/kukonlaulustakukonlauluun2.jpg,images/muut/arvostelut/loka/kukonlaulustakukonlauluun2_t.jpg,Aarne Laine: Kukonlaulusta kukonlauluun (alkuperäinen pressikuva); }

Nuorempi sukupolvi on seikkailunhaluisempi ja onnea tavoittelevampi kuin vanhempi, jonka vuoksi he ovat valmiita hylkäämään suvun perinteisen elinkeinon ja asuinympäristön lähteäkseen toteuttamaan unelmiaan. Me kaikki tiedämme, että siinä ei ole mitään pahaa, pikemminkin päinvastoin. Mutta yhtä hyvin varmasti kaikki ymmärtävät, miltä se vanhemmista tuntuu. Nykypäivänä tähän tilanteeseen ei enää niin hyvin voi samastua: toki edelleen jälkikasvu välttää perheyrityksen jatkamista, mutta maaltamuutto ei ole enää ihmeellinen asia, se on väistämätöntä. Sen lisäksi maanviljelystoiminta on muuttunut helpompaan suuntaan, mutta silti se ei kiinnosta juuri ketään ja monet maanviljelijät tietävät jo, ettei tilalle löydy jatkajaa. Niinpä Kukonlaulusta kukonlauluun -elokuvan kuvausaikana elettiin vielä sen suhteen toivoa täynnä olevaa aikaa, enää ei.

Ohjaaja Aarne Laineen serkun eli Toivo Kauppisen käsikirjoittama filmi on yllätyksetön, se on tuttu tarina tuttuine henkilöineen; on ”ei meillä pruukata” -fraasia toisteleva vihainen vanha isäntä (Lehesmaa), piippua poltteleva vanha, mutta hauska isäntä (Korhonen), tomera emäntä (Väänänen), miehekkäitä miehiä ja naisellisia naisia, on järvenrantaa ja metsää, peltoa ja kirkasta taivasta. Mutta mitä sitten? Lopputulos on enemmän kuin vain mukiinmenevää viihdettä, sillä onhan siinä tarina, johon on suhteellisen helppo samastua ja jota hienot näyttelijät vievät eteenpäin. Lindman ja Saulihan tunnetusti vuotta myöhemmin menivät naimisiin.

Laineen kolmas ohjaus on mielikuvituksetonta, mutta pääosin toimivaa. Toteutus on aikansa SF-elokuville tyypillisesti hyvin yksinkertainen, ja onpa mukana eräskin tahattoman koominen kohtaus; siinä isä ja poika tapaavat pitkästä aikaa, jolloin näytetään lähikuvia heidän kasvoistaan. Ilmeiden ja eleiden perusteella siinä eivät kylläkään isä ja poika tapaa. Mainittakoon vielä, että kun maaseutumiljöö muuttuu Helsingin katukuvaan, tuntuu kuin kaupunkiin saapuva Eino olisi siirtynyt ajassa vuosisadan eteenpäin. Kontrasti on jostain syystä harvinaisen raju ja sitä on tietysti haettukin.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja