VÄÄPELI MYNKHAUSEN
Suomi 1957

Ohjaus: Aarne Laine
Käsikirjoitus: Toivo Kauppinen
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Reino Valkama, Sirkka-Liisa Wilén

1 tunti 10 minuuttia

Hauskana, ahkerana ja käytännöllisenä Romppaisena Armas J. Pullan teksteihin perustuvissa Ryhmy ja Romppainen -farsseissa nähty Reino Valkama (1906–1962) oli kotimaisten elokuvien vakiokalustoa, joka varsinkin 1950-luvulla näytti olevan osa filmien lavastusta, sen verran paljon hän rooleja teki. Tässä Edvin Laineen Aarne-veljen ohjaamassa komediaelokuvassa Valkama tekee viimeisen pääroolinsa valkokankaalla.

Valkama nähdään iloisena ja enemmän kuin positiivisena vääpeli Ryynäsenä (siis melkein kuin Romppaisena), joka tulee auttamaan vanhaa sotakaveriaan, kenraalimajuri Visaoksaa (Toivo Lehto). Visaoksan veli (Eero Roine) on lähettänyt kolme poikaansa (Vili Auvinen, Rauno Kuosmanen ja Matti Kuusla), narsistisen ylioppilaan (Tarmo Manni) kanssa yhteistä tulevaisuutta suunnittelevan tyttärensä Ullan (Sirkka-Liisa Wilén) ja vaimonsa (Martta Kontula) kenraalin maatilalle oppimaan kuria sillä aikaa, kun hän on itse työmatkalla Amerikassa. Kotikaupungissa jatkuvasti erilaisiin ongelmiin joutuvat veljekset oppivat hieman itsehillintää ja kuria rennolta Ryynäseltä ja ohjesääntöön uskovalta Visaoksalta, josta Ryynänen sepittää hienoja tarinoita pojille. Siinä sivussa kenraali yrittää rohkaista mielensä ja kosia maatilaansa emännöivän naisen (Elsa Turakainen) ja Ulla tapaa mukavan nuoren luutnantin (45-vuotias Kullervo Kalske).

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/loka/vaapelimynkhausen1.jpg,images/muut/arvostelut/loka/vaapelimynkhausen1_t.jpg,Aarne Laine: Vääpeli Mynkhausen (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/loka/vaapelimynkhausen2.jpg,images/muut/arvostelut/loka/vaapelimynkhausen2_t.jpg,Aarne Laine: Vääpeli Mynkhausen (alkuperäinen pressikuva); }

Toivo Kauppisen käsikirjoittama hupailu on yksi Oy Suomen Filmiteollisuus -yhtiön harjoittaman liukuhihnatuotannon häntäpään tuotoksista, joka valmistui Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan (1955) menestyksen seurauksena: silloisen verolain mukaan yhtiön oli sijoitettava voittojaan uusiin tuotantoihin, mikäli se halusi välttää liiallisen veronmaksun. Niinpä yhtiö tuotti Vääpeli Mynkhausenin kaltaisia elokuvia, jotka ovat tyhjänpäiväisiä ja kaikkea muuta kuin onnistuneita – mutta oikeassa mielentilassa katsottuina harmitonta viihdettä.

Ottaen huomioon työryhmän kokemuksen ja studion käyttömahdollisuudet, yksinkertaisen tarinan, filmin lyhyen keston ja Laineen lähes järkyttävän yksinkertaisen hällä väliä -tyylisen ohjauksen, voisi väittää totuutta sen paremmin tietämättä, ettei tämän filmin kuvaamiseen ole voinut viikkoa kauempaa mennä. Aarne Laineesta on onnistuttu antamaan kuva jonkinlaisesta ressukasta, joka sai töitä vain velipoikansa ansiosta. Olipa totuus mikä tahansa, ei hän ole todellakaan jaksanut nähdä vaivaa ainakaan tämän elokuvan eteen. Elokuvan alku takertelee pahasti: se ei yksinkertaisesti jaksa kiinnostaa, sillä se on liiankin lapsellinen, ja lisäksi Roineen ja Kontulan näyttelijätyö on kuin teatterilavoilta, jota epäluonteva dialogi ei yhtään paranna.

Käsikirjoittaja Kauppinen on yrittänyt komedian keinoin kertoa siitä tosiasiasta, kuinka vanhemmat syyttävät itseään ja toisiaan, jos lasten asiat ovat huonosti. Samalla hän myös kertoo kahden sukupolven yhteentörmäyksistä, jossa ei erityisemmin kummallakaan ole ymmärrystä toisen toimintaa kohtaan. Lopulta se on kuitenkin vain ja ainoastaan pojat on poikia -asenteella tehty filmi, jonka parasta antia sen täydellisen harmittomuuden ohella ovat Valkaman ja Lehdon täydelliset roolisuoritukset.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja