DYNAMIITTITYTTÖ
Suomi 1944

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Valentin Vaala, Lea Joutseno, Kersti Bergroth
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Lea Joutseno, Paavo Jännes

1 tunti 12 minuuttia

Kirjailija Kersti Bergrothin Tet-salanimellä yhdessä ohjaaja Valentin Vaalan ja päätähti Lea Joutsenon kanssa kirjoittama Dynamiittityttö ei ole erityisen hauska elokuva, mutta se on pirteä ja kaukana ankeasta, joten se kyllä kelpaa kevyttä viihdettä kaipaavalle. Vaala, joka voitti työstään jaetun ohjaus-Jussin tästä ja Linnaisten vihreästä kamarista, on kertonut Dynamiittitytön tarinan ongelmitta ja kepeästi; mukana ei ole ensimmäistäkään suvantokohtaa, vaan kohtaukset ovat tiiviitä ja ytimekkäitä.

Väärinkäsitykseen perustuva tarina kertoo rikkaan johtajan tyttärestä Marjasta (Joutseno), jonka isäukko on joutunut nk. dynamiittimiesten tekemän varkauden uhriksi. Tämä saa Marjan innostumaan ja hän tenttaakin ahkerasti rikospoliisiryhmän nuorta apulaispäällikköä Eskoa (William Markus) kaikista mahdollisista ja mahdottomistakin johtolangoista, jotka hän on oppinut ahmimistaan dekkarikirjoista.

Nätti, eläväinen ja rikas tyttö ei suinkaan ärsytä Eskoa, joka ottaa enemmän kuin mielellään vastaan ”neuvoja” Marjalta. Kiinnostus on molemminpuolinen, joka saa Marjan poikaystävän Karin (Tapio Nurkka) mustasukkaiseksi. Kari päättää näyttää Marjalle, etteivät rikolliset ja rikokset ole niin ihmeellisiä ja kiinnostavia kuin tyttö luulee. Hän pyytää muutamaa kaveriaan kaappaamaan ja ryöstämään Marjan, jotta hän voisi sitten saapua pelastamaan tytön. Ikävä kyllä Marja saa tästä vihiä hänelle Karin takia hieman kateelliselta parhaalta ystävältään, joten nyt huijattavasta tulee huijari. Tai, ei nyt ihan, sillä sattumalta Marja tutustuukin tietämättään oikeisiin dynamiittimiehiin eikä Karin kavereihin.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/loka/dynamiittitytto1.jpg,images/muut/arvostelut/loka/dynamiittitytto1_t.jpg,Valentin Vaala: Dynamiittityttö (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/loka/dynamiittitytto2.jpg,images/muut/arvostelut/loka/dynamiittitytto2_t.jpg,Valentin Vaala: Dynamiittityttö (alkuperäinen pressikuva); }

Jörndonnermaisesti puhuva William Markus tunnettiin myös elokuvaohjaajana, jollaisena hän ehkä olikin parempi kuin näyttelijänä. Hämmästyttävän paljon Leonardo DiCapriota ulkonäöltään muistuttava Tapio Nurkka näytteli Joutsenon rinnalla paria vuotta aikaisemmin Vaalan Varaventtiilissä, josta hän on huomattavasti parantanut. Pitkälti varmaankin nimenomaan omaa rooliansa kirjoittanut Joutseno on luonteva roolissaan. Hänet palkittiin naisnäyttelijän Jussilla.

Vielä 1960-luvullakin suomalaista elokuvaa vaivasi ylenmääräinen taustamusiikin käyttö, eikä musiikkia  puutu tästäkään, mutta onneksi tällä kertaa se soi sopivan hiljaisesti, sopii tunnelmaan ja näin olleen toimii oikein hyvin. Sen sijaan elokuvan suurin puute lienee käsikirjoituksen yllätyksettömyys ja dialogi, joka on välillä aivan liian epäluontevaa, mutta toisaalta ajoittain nokkelaa ja hauskaakin kuunneltavaa.

Elokuvan julkaisuvuodelta peräisin oleva K15-ikäraja on nykyihmisen silmissä naurettava, sillä en näe tässä yhtään mitään, joka voisi vahingoittaa edes nelivuotiaan mieltä (ne pienet sänkykamariin viittaavat heitot menevät lapsilta kuitenkin ohi). Oikeastaan vain roistoista annettu kuva voisi olla vaikutuksille alttiille pikkuvesselille haitaksi: elokuvan roistot ovat hauskoja veikkoja, mutta heitä ei tietenkään olisi voitu kuvata muunlaisina, koska silloin Marja ei olisi heidän seurassaan viihtynyt.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Päämaja (1970), Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja