RYHMY JA ROMPPAINEN
Suomi 1941

Ohjaus: Risto Orko
Käsikirjoitus: Ilmari Unho, Matti Kurjensaari
Tuotanto: Matti Schreck / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Reino Valkama, Oiva Luhtala, Kirsti Hurme

1 tunti 14 minuuttia

Armas J. Pullan vuonna 1940 ilmestyneestä romaanista tutut sotilaat Ryhmy ja Romppainen seikkailivat ensimmäistä kertaa valkokankaalla tässä Risto Orkon ohjaamassa farssissa, josta aika on ajanut ohi pahemman kerran.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/loka/ryhmyjaromppainen1.jpg,images/muut/arvostelut/loka/ryhmyjaromppainen1_t.jpg,Risto Orko: Ryhmy ja Romppainen (pressikuva); images/muut/arvostelut/loka/ryhmyjaromppainen2.jpg,images/muut/arvostelut/loka/ryhmyjaromppainen2_t.jpg,Risto Orko: Ryhmy ja Romppainen (pressikuva); }

Elokuvassa vänrikki Romppaisen (Reino Valkama) ja vääpeli Ryhmyn (Oiva Luhtala) matka lomalle menee heti pieleen, kun he myöhästyvät junasta. He ottavat resiinan ja lähtevät pumppaamaan kohti Helsinkiä, mutta matkalla huomaavat ojassa makaavan Doran (Kirsti Hurme). Paikalle ilmestyy myös kaksikolle ennestään tuttu argentiinalainen lehtimies Santa Rosa (Ville Salminen yliammutussa, mutta huvittavassa roolissa), jolla on kamerassaan todisteita Doran ”kohtalosta”: kaksi miestä heittivät hänet ulos liikkuvasta junasta. Helsinkiin päästyään Romppainen ja Ryhmy joutuvatkin selvittämään tapauksen, peläten Doran olevan neuvostovakooja.

Kekseliäisyys loppuu alkutekstijaksoon, jonka jälkeen luvassa on hieman hutiloiden tehty sotilasfarssi. Tietysti täytyy ottaa huomioon, että elokuva kuvattiin keskellä toisen maailmansodan helvettiä, joten tarvittavaan huolellisuuteen ei varmastikaan ole ollut mahdollisuuksia eikä toisaalta koko elokuvan tarkoituksena ole muu ollutkaan kuin tarjota viihdyttävä tuokio sodan riepoman maan asukkaille. Tarkoituksensa se on varmasti täyttänyt ja nostattanut yhteishenkeä esittelemällä kaksi tavallista suomalaista sotilasta, jotka sodasta huolimatta ovat positiivisin ja luottavaisin mielin matkassa; he olivat myös rohkeita ja älykkäitä.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Orkon Ryhmy ja Romppainen, Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
11

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja