YÖ ON PITKÄ
Suomi 1952

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas, Matti Kassila
Tuotanto: Aarne Tarkas / Junior-Filmi Oy
Pääosissa: Åke Lindman, Jussi Jurkka

1 tunti 47 minuuttia

Åke (Åke Lindman) ja Jussi (Jussi Jurkka) ovat töissä pankissa, mutta eivät saa palkkojaan riittämään juhlimiseen ja kapakkalaulaja Ritan (Mirja Karisto) – johon he molemmat ovat iskeneet silmänsä – viihdyttämiseen. He keksivät keinon kavaltaa pankilta tasaiseen tahtiin pieniä summia, joiden katoamista kukaan ei huomaa, kunnes tilintarkastuksen aika koittaa. Peittääkseen ”lainojensa” jäljet Åke ja Jussi lainaavat koronkiskurilta (Henake Schubak) sievoisen summan rahaa. Maksaakseen lainan takaisin he joutuvat ryöstämään pankin, jossa onnistuttuaan he ovat entistä pahemmassa liemessä.

Yhdessä Matti Kassilan kanssa elokuvan käsikirjoittaneen Aarne Tarkaksen kädenjälki on huolimatonta ja kokematonta. Siinä missä Kassilan ja Tarkaksen edellisvuonna Jussin arvoisesti käsikirjoittama Radio tekee murron oli harvinaisen hyvin onnistunut filmi ja suomalaisen elokuvan klassikko, Yö on pitkä on ollut museotavaraa jo valmistumisaikanaan. Tarkaksella on myös ollut outo käsitys siitä, että ympäristö muokkaa ihmisistä rikollisia. Åken ja Jussin kaltaiset nuoret miehet ovat lähteneet rikosten polulle, koska he ovat lapsuudessaan joutuneet kärsimään. Myös Rita on kärsinyt ankarasta kotielämästä ja kyllästyttyään äitinsä kevytkenkäisyyteen hän on lähtenyt Helsinkiin, hankkinut sieltä itselleen työpaikan ja elättäjän vanhasta rikkaasta miehestä.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/elo/yoonpitka1.jpg,images/muut/arvostelut/elo/yoonpitka1_t.jpg,Aarne Tarkas: Yö on pitkä (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/elo/yoonpitka2.jpg,images/muut/arvostelut/elo/yoonpitka2_t.jpg,Aarne Tarkas: Yö on pitkä (alkuperäinen pressikuva); }

Pääosin takaumien kautta seurattavan filmin kertojina toimii eräs konstaapeli yhdessä päähenkilöiden kanssa, joka ei ole ollut kovin hyvä ratkaisu sekään. Pahin ongelma elokuvassa on kuitenkin Tarkaksen ohjaus, josta puuttuu kerronnallinen jäntevyys: filmi tuntuu huomattavasti kestoaan pidemmältä, mukana on erittäin amatöörimäisiä virheitä leikkauksen ja jatkuvuuden suhteen ja elokuvan alkupuolella Kariston näytteleminen on pöyristyttävän ylidramaattista.

Sittemmin Tarkas osoittautui äärimmäisen tuotteliaaksi ja nopeaksi sekä ajoittain oikein hyväksikin käsikirjoittaja-ohjaajaksi, joka noin kymmenen vuoden aikana ohjasi ja käsikirjoitti järjettömät 30 elokuvaa. Kassila puolestaan osoitti myöhemmin pystyvänsä Radion tekemää murtoakin suurempiin saavutuksiin ja olevansa suomalaisen elokuvahistorian lahjakkaimpia ohjaajia. Yö on pitkä lukeutuu molempien tekijöidensä heikoimpiin saavutuksiin.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970), Risto Orkon Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Junior-Filmin mentyä konkurssiin elokuvan laboratorityöt hoitanut Suomi-Filmi hankki filmin oikeudet ja siitä syystä se nyt julkaistaan DVD:llä Suomi-Filmi-sarjassa.

Tekniseltä tasoltaan julkaisu on säälittävä; ääniraitaa myöten filmi on kulunut ja roskainen alusta loppuun saakka.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja