MUSTA RAKKAUS
Suomi 1957

Ohjaus: Edvin Laine
Käsikirjoitus: Juha Nevalainen Väinö Linnan romaanista
Tuotanto: T.J. Särkkä
Pääosissa: Jussi Jurkka, Eeva-Kaarina Volanen

1 tunti 35 minuuttia

Marjatta (Eeva-Kaarina Volanen) on viisitoistavuotiaasta asti elänyt kahdestaan isänsä Artun (Edvin Laine) kanssa ja hoitanut työväenluokan perheen vaatimatonta kotia Tampereen puutalokorttelissa. Kaiket päivänsä kotona hellan ääressä viettävä Marjatta ei muiden nuorten naisten tavoin ole juurikaan käynyt ulkona saati juossut miesten perässä (tai heitä karkuun), mutta päättää kuitenkin lähteä eräänä lauantai-iltana yhdessä ystävänsä kanssa tansseihin, joissa hän tapaa Unton (Veikko Sinisalo). Puhelias Unto lähtee lopuksi saattamaan Marjattaa kotiin, yrittää epätoivoisesti puhua tytön päästämään hänet tupaan ja siinä onnistuttuaan raiskaa tämän.

Isänsä palattua kalastusreissultaan Marjatta on jo itkunsa itkenyt ja päättänyt olla kertomatta asiasta kenellekään. Sittemmin hän tapaa insinööriksi opiskelevan Paulin (Jussi Jurkka), joka on Marjattaakin köyhempi yksinäinen mies, jonka vanhemmat ovat kuolleet. Marjatta ja Pauli rakastuvat toisiinsa, Arttukin kiintyy tulevaan vävypoikaansa ja pian nuoret ovatkin kihloissa, mutta Marjatan salaisuus ja Paulin sairaalloinen mustasukkaisuus johtavat traagisesti päättyvään yhteenottoon.

Tuntemattoman sotilaan menestyksen jälkeen ei ollut epäilystäkään, etteivätkö tuottaja T.J. Särkkä, ohjaaja Edvin Laine, käsikirjoittaja Juha Nevalainen ja kirjailija Väinö Linna työskentelisi uudelleen yhdessä. Tällä kertaa filmattavaksi valittiin Linnan vuonna 1948 kirjoittama romaani, joka oli tavallisten työläisten keskuuteen sijoittuva mustasukkaisuusdraama. Siitä muokattu elokuva noudattaa pitkälti alkuperäisteoksen kaavaa, mutta ei kuitenkaan vajoa samanlaiseen synkkyyteen tarinan lopussa vaan – monestakin syystä, pääasiassa kaupallisesta – päättyy toiveikkaammin.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/elo/mustarakkaus1.jpg,images/muut/arvostelut/elo/mustarakkaus1_t.jpg,Edvin Laine: Musta rakkaus (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/elo/mustarakkaus2.jpg,images/muut/arvostelut/elo/mustarakkaus2_t.jpg,Edvin Laine: Musta rakkaus (alkuperäinen pressikuva); }

Kaiken kaikkiaan elokuva on onnistunut, ja sen parhainta antia ovat Marius Raichin upea kuvausjälki ja näyttelijäsuoritukset, joissa on kuitenkin omat puutteensa. Filmiä kuvattaessa 27-vuotiaalla Jurkalla oli vahva teatterikokemus, josta periytynyt suurieleinen näytteleminen oli hänen elokuvatöidensä ainainen rasite, vaikka hän muuten olikin erittäin lahjakas. Volanen sen sijaan hentoäänisenä tyttönä oli muuten oiva valinta rooliinsa, mutta 36-vuotiaana hän oli siihen aivan liian vanha.

Ohjaaja Laine tekee hienon ja hauskan, mutta ylinäytellyn roolisuorituksen Marjatan hyväsydämisenä ja voimakastahtoisena isänä, joka jaksaa aina muistuttaa tytärtään siitä, kuinka tämän äiti ihastui häneen yhtä kiihkeästi kuin Marjatta nyt Pauliin. Kovaäänisenä ja (lapsilleen) -kätisenä, kiroilevana naapurinakkana nähdään rooliinsa täydellisesti sopiva Elsa Tukarainen ja viimeistä kertaa valkokankaalla esiintynyt Aku Korhonen näyttäytyy elokuvan loppupuolella hillityn koomisessa roolissa lääkärinä. Näyttelijöistä suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin Sinisalo, mutta ikävä kyllä hänen roolinsa jää tärkeydestään huolimatta pieneksi.

Tuntemattoman sotilaan kaltainen kuvaus suomalaisuudesta ja suomalaisista Musta rakkaus ei ole, mutta siitä löytyy samanlaisia tarkkaan piirrettyjä kuvia tavallisista ihmisistä.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Kuvanlaatu on pääasiassa hyvällä tolalla. Kokonaisuutena Suomen Filmiteollisuuden tuottamien filmien DVD-julkaisujen parhaimmistoa.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909