HÄRMÄSTÄ POIKIA KYMMENEN
Suomi 1950

Ohjaus: Ilmari Unho
Käsikirjoitus: Artturi Leinonen
Tuotanto: Risto Orko / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Tauno Palo, Kalle Kirjavainen

1 tunti 19 minuuttia

Etelä-Pohjanmaalla 1860-luvulla häjyt pitävät huolen siitä, että ihmiset pelkäävät henkensä edestä jokaisena päivänä. Ryhmää johtava Isoo-Antti (Tauno Palo) on melkeinpä suu vaahdossa huutava ja reuhaava maanviljelijä, joka on sitä mieltä, että hän saa olla rauhassa ihmisiltä, kun kaikki kyläläiset pelkäävät häntä. Tämän jatkuttua aikansa kuvernööri lähettää paikalle uuden nimismiehen (Kalle Kirjavainen), joka aikoo laittaa häjyt kuriin keinolla millä hyvänsä.

Nimismiehen lisäksi päänvaivaa Antille aiheuttaa hänen poikansa Janne (Kauko Helovirta), joka on päättänyt mennä naimisiin Pouttulan isännän (Jussi Oksa) tyttären kanssa. Isäntä on kuitenkin sitä mieltä, että poika on liian paljon isänsä kaltainen, vaikka todellisuudessa Janne ei hyväksy isänsä tekoja. Tämä uhkaa kääntää isän ja pojan toisiansa vastaan.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/kesa/harmastapoikiakymmenen1.jpg,images/muut/arvostelut/kesa/harmastapoikiakymmenen1_t.jpg,Ilmari Unho: Härmästä poikia kymmenen (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/kesa/harmastapoikiakymmenen2.jpg,images/muut/arvostelut/kesa/harmastapoikiakymmenen2_t.jpg,Ilmari Unho: Härmästä poikia kymmenen (alkuperäinen pressikuva); }

Elokuvan alussa häjyt saapuvat markkinatapahtumaan, jossa yksi heistä ryhtyy kovistelemaan vanhaa ja köyhää kauppiasta. Antti saapuu väliin ja saarnaa, kuinka vanhojen ihmisten elantoa ei viedä, jonka on tietysti tarkoitus kertoa katsojalle, että vaikka häjyt – ja varsinkin Antti – ovat luonteeltaan nimensä mukaisia, he ovat kuitenkin reiluja. Tämän jälkeen katsojan pitäisi siis pystyä pitämään Antista, jota Palo esittää kuin olisi teatterilavalla, mutta voitti siitä kuitenkin Jussin. Helovirta on sentään huomattavasti hillitympi roolissaan.

Tuttuun kansanlauluun perustuva hyvin yksinkertainen tarina kulkee onnistuneesti kohtauksesta toiseen, mutta ohjaaja Ilmari Unhon kädenjälki on niin auttamattoman vanhentunutta, että filmi näyttää vielä todellista ikäänsäkin huomattavasti iäkkäämmältä.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970), Risto Orkon Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino, 18.06.2010
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
11

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja