KESÄILLAN VALSSI
Suomi 1951

Ohjaus: Hannu Leminen
Käsikirjoitus: Hannu Leminen, Usko Kemppi
Tuotanto: Risto Orko / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Eeva-Kaarina Volanen, Leif Wager

1 tunti 38 minuuttia

1800-luvun lopulla senaattorin tytär Annina (Eeva-Kaarina Volanen) on vaikeiden päätösten edessä. Hän on rakastunut musiikinopettaja Lauriin (Leif Wager), joka on pitänyt hänelle laulutunteja, mutta Anninan vanhemmat ovat ehdottomasti sitä mieltä, että tytön tulisi naida Lennart-niminen upseeri (Heikki Savolainen). Jäätyään vaille vanhempiensa ymmärrystä, Annina karkaa kotoaan yhdessä Laurin kanssa, ja he aloittavat yhteiselon Laurin pienen palkan turvin. Pienistä tuloista huolimatta elämä hymyilee ja Anninakin tulee raskaaksi, mutta Laurin heikkenevä näkökyky uhkaa vaikeuttaa elämää entisestään.

Näytelmäelokuvan rakentaminen musiikin ja laulujen varaan on harvoin hyvä idea, olipa musiikki kuinka onnistunutta tahansa. Myöskään Kesäillan valssi ei ole poikkeus, sillä Oskar Merikannon (1868-1924) musiikkia alusta loppuun saakka hyödyntävän filmin tarina on kliseisen perinteinen kertomus nuorten kielletystä rakkaudesta ja luokkaeroista. Ainoastaan elokuvan viimeinen kolmannes on onnistunut, sillä Wagerin hienosti esittämän Laurin huonontuva näkö ja siitä aiheutuva, molempia koskettava ahdinko, on onnistuneesti kuvattu.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/touko/kesaillanvalssi1.jpg,images/muut/arvostelut/touko/kesaillanvalssi1_t.jpg,Hannu Leminen: Kesäillan valssi (alkuperäinen pressikuva); images/muut/arvostelut/touko/kesaillanvalssi2.jpg,images/muut/arvostelut/touko/kesaillanvalssi2_t.jpg,Hannu Leminen: Kesäillan valssi (alkuperäinen pressikuva); }

Musiikin suhteen elokuvalla on varmasti yhtä paljon annettavaa tänä päivänä kuin yli 50 vuotta sitten, mutta Volasen ja muiden naislaulajien ajoittain käsittämätön kirkuminen pilaa muutaman laulun. Katariina ja Munkkiniemen kreivi -klassikossa Romanssin suomalaiseen elokuvahistoriaan laulaneen Wagerin laulutapa on onneksi huomattavasti hillitympi kuin Volasen.

Hannu Lemisen ohjaama ja yhdessä Usko Kempin kanssa käsikirjoittama filmi oli menestys, joka jälkikäteen tehtyjen arvioiden mukaan olisi saanut aikanaan yli 400 000 katsojan yleisön. Televisiossa elokuva on esitetty yli kymmenen kertaa.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970), Risto Orkon Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino, 21.05.2010
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja