VARAVENTTIILI
Suomi 1942

Ohjaus: Valentin Vaala
Käsikirjoitus: Yrjö Kivimies
Tuotanto: Risto Orko / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Lea Joutseno, Tapio Nurkka, Irma Seikkula

1 tunti 32 minuuttia

Liisa Harju (Lea Joutseno) saa häntä rautatieasemalle saattamaan tulleelta isältään lahjaksi päiväkirjan, ”varaventtiilin”, johon tyttö voi kirjoittaa ajatuksiaan ja potea koti-ikäväänsä lähtiessään hoitamaan opettajan virkaa pohjanmaalaiseen kouluun. Jo junassa hän tutustuu nuoreen lääkäriin, Einoon (Tapio Nurkka), joka iskee silmänsä uuteen kyläläiseen.

Päästyään perille Liisa saa kuitenkin huomata, että hänen olisi parempi pysytellä poissa tohtorin lähettyviltä. Koulun johtajan (Eino Jurkka) vaimo (Elli Ylimaa) on nimittäin sitä mieltä, että vain hänen Ester-tyttärensä (Rakel Linnanheimo) on kyllin sivistynyt ja hieno ihminen naimaan lääkärin. Tämä aiheuttaakin ylimääräistä kitkaa heidän välilleen.

Liisan kanssa samassa talossa asuvat myös Rauha (Irma Seikkula) ja Oskari (Olavi Reimas), jotka molemmat työskentelevät opettajina. Rauha on rakkauteen uskova nuori vähätuloinen nainen, joka ei yritä turhaan peitellä ihastumistaan Oskariin, joka puolestaan köyhänä ja velallisena on päättänyt naida vain naisen, jolla on riittävästi omaisuutta.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/huhti/varaventtiili.jpg,images/muut/arvostelut/huhti/varaventtiili_t.jpg,Valentin Vaala: Varaventtiili; }

Teuvo Tuliolle Taistelu Heikkilän talosta-, Nuorena nukkunut- ja Kiusaus-filmit sekä 730 000 katsojaa elokuvateattereissa saaneen Laulun tulipunaisesta kukasta kirjoittaneen Yrjö Kivimiehen laatima käsikirjoitus Hilja Valtosen vuonna 1926 ilmestyneen romaanin pohjalta on tarinaltaan hyvin perinteinen ihmissuhdedraama, joka on kuitenkin toteutettu mahdollisimman viihdyttävästi ja kepeästi, jonka vuoksi sen voikin laskea komediagenreen kuuluvaksi teokseksi.

Sukupuolista tasavertaisuutta ja luokkaerojakin käsittelevässä filmissä pääroolia esittävä Joutseno suoriutuu osastaan onnistuneesti, mutta elokuvan tähdeksi nousee kuitenkin Irma Seikkula, jonka esittämä Rauha on monessakin suhteessa täydellinen vastakohta Liisalle, ja näin ollen miellyttänee toisenlaisia katsojia.  Peräti 990 000 katsojaa saaneessa Juurakon Huldassa pääroolia esittänyt Seikkula jättää myös Einoa esittävän Tapio Nurkan täysin varjoonsa, jolle rooli oli tosin vasta toinen valkokankaalla.

Tarinaa suuremmitta ongelmitta kohtauksesta toiseen kuljettava ohjaaja/leikkaaja Valentin Vaala (1909-1976) oli Suomi-Filmin ykkösohjaaja, jota on pidetty yhtenä historian parhaana suomalaisena ohjaajana. Yhtiön elokuvien neljä ensimmäistä DVD-julkaisua pitävätkin sisällään kaksi Vaalan ohjaustyötä, Varaventtiilin lisäksi Loviisa, ja lisämateriaalina olevasta trailerikoosteesta voi päätellä jatkossa ilmestyvän myös muitakin Vaalan klassikoita.

Varaventtiili on kelpo viihdettä, mutta ei se mitään uutta tarjoa.LISÄMATERIAALI

Suomi-Filmi Oy:n trailerikooste: Valentin Vaalan Siltalan pehtoori (1953), Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (1946), Niskavuoren naiset (1958), Matti Kassilan Päämaja (1970), Risto Orkon Ryhmy ja Romppainen (1941) sekä Jack Witikan Pikku Pietarin piha (1961).

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino, 16.04.2010
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja