VATSA SISÄÄN, RINTA ULOS!
Suomi 1959

Ohjaus: Aarne Tarkas
Käsikirjoitus: Aarne Tarkas
Tuotanto: T.J. Särkkä
Pääosissa: Helge Herala, Tommi Rinne

1 tunti 31 minuuttia

Kapteeni Tauno Routa (Helge Herala) on kuriin ja ohjesääntöön luottava upseeri, jonka mielestä naiset eivät sovi sotilaalle. Tämän saa oppia myös sotamies Pöntinen (roolissaan erinomainen Tommi Rinne), joka on palvellut jo yhdeksän kuukautta ylimääräistä kurittoman käytöksensä vuoksi. Muut upseerit päättävät siirtää Pöntisen Roudan kompaniaan päästäkseen eroon vitsailevasta kiusankappaleesta, eikä Routa epäile hetkeäkään, etteikö pystyisi tekemään Pöntisestä jos ei nyt mallisotilasta, niin ainakin kunnollisen sotamiehen.

Roudan suunnitelmat menevät kuitenkin nopeasti päin mäntyä, sillä muut upseerit päättävä tehdä hänelle hieman kiusaa lähettämällä miehen pitämään luentoa kasarmin lähistöllä sijaitsevaan tyttöjen sisäoppilaitokseen. Luokallinen nuoria naisia saa Roudan paniikkiin, jonka seurauksena hän lähtee hoipertelemaan pitkin koulun käytäviä, päätyy lopulta pukeutumaan naiseksi yrittäen siten päästä helpoiten ohi naisten pois koulusta, mutta ajautuukin liikunnanopettajan (Marjatta Kallio) asuntoon ja joutuu kaulaansa myöten vaikeuksiin.

Kyseessä ei suinkaan ollut ohjaaja/käsikirjoittaja Aarne Tarkaksen ensimmäinen sotilasfarssi. Kotimaisen elokuvan historian tuotteliampiin ohjaajiin lukeutunut Tarkas oli ohjannut vuonna 1956 peräti kolme sotilas- ja sotaaiheista elokuvaa, joista Lasse Pöystin tähdittämä Sankarialokas ja Elina Pohjanpään yhdessä Pentti Siimeksen kanssa pääosittama Tyttö lähtee kasarmiin olivat sotilasfarsseja, Rintamalotta puolestaan vakavampi tarina. Farssia tarjoili myös Sotapojan heilat (1958), jonka Tarkas ohjasi Fennada-Filmille muiden mainittujen filmien tapaan. Myös Vatsa sisään, rinta ulos -elokuvan käsikirjoitus päätyi ensimmäisenä Fennada-Filmin Mauno Mäkelän luettavaksi, mutta hän ei sitä ostanut, joten Tarkas vei tekstinsä Suomen Filmiteollisuus -yhtiön T.J. Särkälle, jonka tuottamana filmistä tuli vuoden suurin kotimainen yleisömenestys.

Aikansa kotimaisille elokuville tyypillisesti irrallisia laulunumeroita sisältävä Vatsa sisään, rinta ulos on yksi parhaista sotilaisfarsseista, jonka hauskat kohtaukset etenevät nopeasti hyvien näyttelijöiden avulla. Useampaankin otteeseen sotilasta esittänyt Herala on loistava roolissaan, kuten myöskin hyvin energistä ja iloista liikunnanopettajatarta esittävä Kallio. Filmi jäi Tarkaksen viimeiseksi sotilasfarssiksi.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Sama julkaisu sisältää myös Ville Salmisen ohjaaman Kenraalin morsian -sotilasfarssin.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja