TYTTÖ TULI TALOON
Suomi 1956

Ohjaus: Veikko Itkonen
Käsikirjoitus: Roy
Tuotanto: Veikko itkonen
Pääosissa: Heidi Krohn, Joel Rinne

1 tunti 2 minuuttia

Elokuvakäsikirjoittajana itsensä elättävä Saku (Joel Rinne) asustelee kesät omalla huvilallaan järven rannalla, jossa hän parhaillaan työstää elokuvaa, jonka ensi-iltaan on jo kutsukortit lähetetty, mutta enää puuttuu vain se käsikirjoitus.

Sakun työrauhan rikkovat Eila (Heidi Krohn) ja Tilly (Maija Karhi), kesälomaa maaseudun rauhaan viettämään saapuneet opiskelijanuoret, jotka ovat saaneet luvan Eilan serkulta asua tämän mökissä tämän ollessa matkoilla. Saavuttuaan paikalle tyttölapset luulevat Sakun komeaa huvilaa tulevaksi yösijakseen, vaikka heidän rähjäinen mökki onkin naapuritontilla. Nuoret valtaavat Sakun asunnon, mutta hän ei ole moksiskaan. Yhdessä avustajansa kanssa hän päättää seurata Eilan ja Tillyn edesottamuksia, jonka pohjalta hän aikoo kirjoittaa tilatun elokuvakäsikirjoituksen. Naistenmiehenä Saku kuitenkin ihastuu Eilaan ja hänen ystävänsä (Matti Oravisto) Tillyyn.

Lavastajana parhaiten tunnetun Royn eli Tapio Vilpposen käsikirjoitus on hyvin perinteinen kotimainen 1950-luvun viaton komedia, jolta ei kannata odottaa viihdykettä enempää. Tuttuja polkuja pitkin etenevä käsikirjoitus ei kuitenkaan kiinnitä katsojan huomiota yhtä paljon kuin päähenkilöiden selvä ikäero, sillä Sakua näyttelevä Rinne oli elokuvaa tehtäessä jo lähes kuusikymmentävuotias ja Krohn puolestaan vasta reilut kaksikymmentä vuotta vanha – iältään mies olisi siis hyvinkin voinut olla tyttölapsen isoisä.

{slimbox#1 gl images/muut/tyttotulitaloon1.jpg,images/muut/tyttotulitaloon1_t.jpg,Heidi Krohn ja Joel Rinne; images/muut/tyttotulitaloon2.jpg,images/muut/tyttotulitaloon2_t.jpg,Heidi Krohn ja Maija Karhi sekä Joel Rinne ja Mirva Arvinen; }

Rinteen Jopi oli jo tätä filmiä tehtäessä suomalaisen elokuva- ja teatterimaailman tunnetuimpia tähtiä, jota on vaikea huomata hänen hyvin mitäänsanomattomasta roolisuorituksestaan, joka tosin johtuu vastaavanlaisesta roolihahmosta. Komisario Palmuna parhaiten tunnetun Rinteen esittäessä roolinsa totutulla rutiinilla pääsevät elokuvan nuoret tähdet Krohn ja Karhi valokeilaan. He ovatkin piristävä parivaljakko, jonka lisäksi Matti Oravisto tekee varsin hauskan, vaikkakin ylinäytellyn roolin Sakun kirjaoppineena kaverina.

Kalle Peronkosken komeasti kuvaaman elokuvan ohjauksesta, tuotannosta ja leikkauksesta vastasi Veikko Itkonen, jonka elokuvia PAN Vision on julkaissut DVD:llä neljän kappaleen verran. Omaa elokuvavalmistamoa pyörittänyt Itkonen oli varmasti asiansa osaava tuottaja ja kokenut leikkaajana, mutta ohjaajana hän oli korkeintaan keskinkertainen. Olisikin ollut mielenkiintoista nähdä, mitä kokeneempi ja lahjakkaampi ohjaaja olisi saanut irti näinkin perinteisestä tarinasta, jota on väritetty täysin turhilla laulunumeroilla.

Tyttö tuli taloon ei ole surkea elokuva, mutta siitä on myös vaikeaa löytää mitään erityisen hyvää. Joel Rinteen lahjakkuuden tuhlaaminen ontossa roolissa on suorastaan rikollista.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
PAN Vision
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Dolby Digital Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1), mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
3

Kiitokset arvostelukappaleesta PAN Visionille!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja