UUNO TURHAPURO
Suomi 1973

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Spede Pasanen
Tuotanto: Spede Pasanen / Filmituotanto Spede Pasanen
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita

1 tunti 24 minuuttia


Spede Show
-sketsisarjassa alunperin nähtyjen hahmojen pohjalta Pertti "Spede" Pasanen kirjoitti käsikirjoituksen kokoillan elokuvalle, joka kuvattiin TV-tekniikkaa hyödyntäen. Ohjaajaksi valittiin tietysti Ere Kokkonen, joka oli ollut Pasasen tuotantojen pääohjaaja aina vuodesta 1969 lähtien. Budjetti oli 600 000 markkaa, jolla aikaiseksi saatiin kuluja säästellen kesällä kuvattu mustavalkoelokuva. Tuotantokustannukset saatiin helposti takaisin, sillä filmi sai 613 409 katsojaa elokuvateattereissa, joka teki siitä 1970-luvun toiseksi katsotuimman kotimaisen ensi-illan (edellään vain Rauni Mollbergin Maa on syntinen laulu). Kaikkien aikojen katsotuimpien kotimaisten filmien listalla Uuno Turhapuro komeilee sijalla 15.

Uuno Turhapuro (Vesa-Matti Loiri) elelee rikkaan liikemiehen tyttären Elisabethin (Marjatta Raita) kanssa ajoittain onnellisessa avioliitossa Helsingissä. Räjähtäneen näköinen, selittämisen mestari, laiska ja ruualle perso Uuno aiheuttaa vaimolleen päänsärkyä ainaisilla selityksillään, jottei joutuisi tekemään mitään. Eikä Uuno kovin tahdikaskaan ole, sillä ratikassa tulee huudeltua Härski Hartikaiselle (Pasanen) vaimon suonikohjuista ja alapään ongelmista. Uuno on tilannut kirjeitse tee-se-itse-viulun, jonka hän aikoo kasata ja sen jälkeen esiintyä television kykyjenetsintäkilpailussa viulistina. Sitä odotellessa pitää kiusata hieman naapureita ja käväistä maalla mökillä, sekä tietysti pelata korttia Härskin ja Lettusen (Simo Salminen) kanssa autokorjaamolla.

Ensimmäinen Uuno Turhapuro -filmi on erinomainen, vaikkakin hyvin erilainen kuin myöhemmät Uunot. Päähenkilö ei ole vielä lainkaan lihonnut ja ulkonäkökin on vielä vähemmän räjähtänyt kuin myöhemmin. Loiri on myös ilmeisesti itse päättänyt, että roolihahmon puhuessa s hieman sihahtelee, sillä tätä hän ei ole aikaisemmin käyttänyt muissa elokuvissa, eikä myöskään myöhemmissä filmeissä. Marjatta Raita kovaäänisenä ja -kouraisena vaimona on loistava roolissaan. Hartikaisen ja Lettusen lisäksi filmissä onkin vielä yksi hieman suurempi rooli, nimittäin Uunon naapuria esittävän Juhani Kumpulaisen.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: Mono
Kuva: 4:3
Levyjä: 1
Ikäraja: 3

Kiitokset Finnkinolle arvostelukappaleesta!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja