kirjasto239s4
Hyvinkään pääkirjaston aikuistenosaston DVD-tallennevalikoimaa.

Videovuokraamoiden lähes täydellinen katoaminen katukuvasta oli seurausta asiakkaiden siirtymisestä internetin suoratoistopalveluiden käyttäjiksi. Internetin aikakausi on näkynyt myös kirjastojen kuvaohjelmatallenteiden lainaustilastoissa, mutta alaa tuntevien mukaan tilanne on ei suinkaan ole katastrofaalinen.

Tällä hetkellä noin 400 kirjastoa ympäri maata hankkii aktiivisesti kuvaohjelmatallenteita valikoimiinsa. Yksi näistä on Hyvinkään kaupunginkirjasto, jolla on suuren pääkirjaston lisäksi kaksi pienempää lähikirjastoa. – Meillä on näiden seutujen suurin kokoelma kuvaohjelmatallenteita, kirjaston aikuistenosaston johtaja Sirkka Kontiainen kertoo. 

Hyvinkään kirjastolla on tarjolla tällä hetkellä yli 10 000 tallennetta, ja vuonna 2017 kokoelma karttui lähes tuhannella uudella tallenteella. Noin 47 000:n asukkaan Hyvinkään kirjastoissa oli vuoden aikana noin 16 000 eri asiakasta.


Kymmenesosa kaikista lainauksista kuvaohjelmia

– Vuonna 2017 meiltä lainattiin DVD- ja Blu-ray-tallenteita lähes 70 000 kertaa, mikä on noin kymmenesosa kirjaston kaikista lainauskerroista, Kontiainen kertoo. – Viime vuosina tallenteiden lainausmäärissä on kuitenkin ollut selvää laskua, hän jatkaa.

Kontiaisen mukaan kirjaston kuvaohjelmaosastolle on tullut myös palaavia asiakkaita, jotka ovat pettyneet Netflixin kaltaisten suoratoistopalveluiden suppeaan valikoimaan. Lisäksi monissa suoratoistopalveluissa elokuvat ovat nähtävillä vain tietyn aikaa, mutta esimerkiksi Hyvinkään kirjastossa tallenteita poistetaan vain, mikäli ne syystä tai toisesta muuttuvat käyttökelvottomiksi. Lisää käyttöikää levyille yritetään saada levyjen lukupinnan naarmuja hiovalla laitteella. Kestävämpiä Blu-ray-tallenteita ei ole ainakaan vielä Hyvinkään kirjastossa tarvinnut hioa.

Palvellakseen asiakkaitaan entistä paremmin Hyvinkään kirjasto on myös uudistanut tallenteiden lainauskäytäntöjä: nyt uutuudet ovat ensimmäisen puolen vuoden ajan kahden viikon laina-ajalla ja sen jälkeen laina-aika pitenee neljään viikkoon. Myöskin rajoitus sen suhteen, montako tallennetta voi kerrallaan lainata, on poistunut. – Meiltä voi hakea vaikka kassillisen tallenteita lainaan, Kontiainen huomauttaa.

Lasten- ja nuortenosaston johtaja Silja Rytkösen mukaan osaston kuvatallenteista kestosuosikkeja ovat Disneyn elokuvat ja Harry Potter -sarjan elokuvat. Rytkösen ja Kontiaisen mukaan asiakkaiden toiveita kuunnellaan ja toteutetaan parhaimman mukaan. – Asiakkaat yleensä kyselevät sellaisia tallenteita, joita on saatavilla, Rytkönen sanoo.

Yksi lasten- ja nuortenosaston toivotuimmista tallenteista on Andrew Davisin ohjaama Paahde (2003), joka pohjautuu Louis Sacharin romaaniin. Disneyn tuottama elokuva on julkaistu Suomessa DVD-tallenteena, mutta sen painos on loppunut lukuisten muiden elokuvien tapaan. Uusia painoksia tulee enää hyvin harvoin.

yosyotto4still mareksabogal
Eve Hietamiehen romaaniin pohjautuvalle Yösyötölle on tekeillä jatko-osakin. Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

Romaanifilmatisoinnit ovat kysyttyä tavaraa

Hyvinkään kirjaston vuoden 2018 lainatuimpien elokuvien kärjessä oli kaksi kotimaista elokuvaa, Marja Pyykön Yösyöttö ja AJ Annilan Ikitie. Nämä molemmat vuoden 2017 elokuvat pohjautuvat samannimisiin menestysromaaneihin, Pyykön elokuva Eve Hietamiehen ja Annilan elokuva Antti Tuurin teoksiin. Tätä juttua tehtäessä Aku Louhimiehen ohjaama ja Väinö Linnan romaaniin pohjautuva Tuntematon sotilas oli ehtinyt olla kirjastossa vasta muutamia kuukausia.

Viiden lainatuimman joukossa ovat myös Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, Paula Hawkinsin romaaniin pohjautuva Nainen junassa sekä Bruce Willisin viimeisimpiin töihin lukeutuva First Kill, joka näistä muista poiketen ei tullut Suomessa teatterilevitykseen.

Kuvaohjelmatallenteet tulevat kirjastoihin pääsääntöisesti kuukauden sisällä siitä, kun ne on julkaistu vähittäismyyntiin ja vuokrakäyttöön.


Kirjastokauppaa Porvoosta käsin

Suomessa on yhä useita yrityksiä, jotka välittävät kuvaohjelmatallenteita kirjastoille. Yksi näistä on porvoolainen Elokuvapalvelu J. Suomalainen Oy, joka on hiljattain siirtynyt myös kuluttajakaupan puolelle. Pääpaino on kuitenkin yhä kirjastokaupassa, jossa heillä on edustettuna useita suomalaisia tallennelevittäjiä. Eri nimikkeitä on yli 6 000.

Myyntipäällikkö Jan Ekman kiertää Suomen kirjastoja työkseen. – En ole vielä törmännyt yhteenkään elokuvaan, jota ei ole lainattu kertaakaan, hän kertoo. – Eniten lainattu yksittäinen tallenne, mistä olen kuullut, on lainattu yli 450 kertaa.

Ekmanin mukaan kirjastojen kuvaohjelmatallenteille on suurta kysyntää erityisesti niillä alueilla, joissa tietoliikenneyhteydet ja postinkulku eivät ole muun maan tasolla. – Kuitenkin Suomessa on kuitenkin yhä kirjastoja, jotka eivät ota esimerkiksi tv-sarjoja lainkaan valikoimiinsa, vaikka niiden suosio kirjastoissa kasvaa huimasti, Ekman kertoo.

Ekmanin mukaan Elokuvapalvelu J. Suomalaisen tämän vuoden myydyimpiä kirjastotallenteita ovat aikuistenosastolla The Shape of Water, lastenosastolla Lego: Ninjago -elokuva, nuortenosastolla Labyrintti: Tappava lääke ja tv-sarjoista Westworld.

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 25.9.

theoutpostjul theoutpostjul

theboy2juliste theboy2juliste

theboy2juliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tovejuliste nimbyjuliste ristorappaajajavaaravincentjuliste perunajuliste2

Lisää kotimaisia ensi-iltoja