sadanmiekanmiesv1

Perjantaina 5. joulukuuta Kansallinen audiovisuaalinen instituutti julkaisee kaksi Simo Penttilä -filmiä, Jorma Nortimon Herran ja ylhäisyyden (1944) ja Ilmari Unhon Sadan miekan miehen (1951), ensimmäistä kertaa DVD:llä. Finnkinon levittämät julkaisut sisältävät aiempien Suomi-Filmi-kokoelman julkaisujen tapaan asiaankuuluvaa lisämateriaalia, joista Herran ja ylhäisyyden kohdalla kiinnostavin on Tauno Palon haastattelufilmi vuodelta 1963. Sadan miekan miehen lisämateriaaleista löytyy yksi filmi, joka panee sitäkin paremmaksi: Sadan miekan miehen väreissä kuvattu traileri.

Jo vuosia ennen Toivo Särkän Juhaa (1956), ensimmäistä kotimaista pitkää värifilmiä, tehtiin Suomessa väreissä kuvattuja mainos-, teollisuus- ja lyhytelokuvia. Sen lisäksi valmistui (tiettävästi vain) kaksi väreissä kuvattua traileria mustavalkoisille elokuville, Ilmari Unhon Sadan miekan miehelle ja Särkän ohjaamalle Hilja – maitotytölle (1953). Sadan miekan miestä ei milloinkaan ollut tarkoitus kuvata väreissä, vaikka trailerin kertoja Arvo Lehesmaa toteaakin "tämän elokuvan nähtävän vielä mustavalkoisena", mutta Särkän ohjaama Johannes Linnankoski -filmatisointi sen sijaan piti alkujaan kuvata kokonaan väreissä. Kustannnussyistä ohjaajana ja rahakirstunvartijana toiminut Särkkä päätti kuvata itse filmin mustavalkoisena, mutta sitä ennen sen traileri ehdittiin tehdä väreissä. Hiljan väritraileri tullee vielä joskus uudelleen esille jonnekin.

Kuten ylläolevasta ilmeneekin, ennen oli tapana kuvata trailerit erikseen sen sijaan, että traileri leikattaisiin itse elokuvaa varten kuvatusta materiaalista. Periaatteessa traileri saattoi siis valmistua ja lähteä elokuvateattereihin, ennen kuin varsinaista pääfilmiä oli edes kokonaan kuvattu.

sadanmiekanmiesv4

Sadan miekan miehen väritrailerin syntyhistoria on epäselvä, mutta elokuvan tuottaneen Suomi-Filmin kanssa väreissä kuvattuja mainosfilmejä tehneen Felix Forsmanin uskotaan olleen mukana tässäkin produktiossa. Trailerissa esiintyvät kaikki elokuvan päänäyttelijät – Kalervo Nissilä, Marja Korhonen, Toini Vartiainen, Uljas Kandolin ja Ture Junttu – ja siinä nähdään tietysti vauhdikkaita miekkailukohtauksia, huumoria ja humoristista lempeäkin. Valtaosa trailerista on tuttuun tapaan kuvattu mykkänä, mutta Uljas Kandolinin ja Toini Vartiaisen välistä dialogia on mukana pätkän verran.

Sadan miekan miehen väritraileri on katseltavissa alapuolella, alkuperäisessä asussaan, kun taas itse elokuvat on restauroitu DVD-julkaisuja varten. Finnkinon vanhoihin DVD-julkaisuihin pettyneille ja KAVI:n toimittamiin julkaisuihin vielä perehtymättömille todettakoon, että KAVI:n restauroidut julkaisut nousevat samalle tasolle vanhojen Fennada-Filmin laatujulkaisujen kanssa, ts. sitä parempaa tasoa ei ole Suomessa vanhojen studiofilmien DVD-julkaisujen kohdalla saavutettu eikä saavutetakaan, ellei filmejä aleta julkaista myös Blu-raylla.

sadanmiekanmiesv2 sadanmiekanmiesv5

  Herra ja ylhäisyys esitetään maksutta Kino Tuliossa (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs, KAVI:n talo) keskiviikkona 3. joulukuuta klo 13. Ikäraja K7.  
  KAVI:n DVD-julkaisuja voi ostaa myös KAVI:n vastaanottoaulasta.