Woody Allenin katsotuimmat elokuvat Suomessa

woodyallen3

Yhdysvaltalaisen elokuvan tärkeimpiin ohjaajiin ja käsikirjoittajiin jo yli 40 vuoden ajan lukeutunut Woody Allen on ollut äärimmäisen tuottelias mies. Lähes koko uransa ajan hän on ohjannut elokuvan per vuosi, toisinaan kaksikin. Menestys ja taso ovat vaihdelleet, vaikka huonoimmillaankin Allenin elokuvat ovat herättäneet tunteita katsojissaan. Toisinaan puolesta, toisinaan vastaan.

77-vuotias, mutta vain 165-senttinen Allen on ollut Oscar-ehdokkaana uransa aikana peräti 23 kertaa, voittaen neljästi. Ehdokkuuksia on tullut niin parhaasta ohjauksesta, käsikirjoituksesta kuin pääosasuorituksestakin. Käsikirjoittamisesta hän on ollut ehdolla 13 kertaa ja lisäksi voittanut kolmesti  – eikä suotta. Hänen 42 elokuvansa ovat saaneet kaikkiaan 50 Oscar-ehdokkuutta, joista 11 muuttuivat lopulta voitoiksi. Allen ei kuitenkaan ole koskaan hyväksynyt Oscareita, koska niissä palkitaan vuoden parhaat elokuvat, eikä äänestäjien suosikkeja, kuten oikea termi olisi.

Allenin tuorein ohjaustyö, Blue Jasmine, saapuu Suomen elokuvateattereihin perjantaina 30. elokuuta. San Franciscossa kuvatun draamaelokuvan päärooleissa nähdään Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sally Hawkins, Andrew Dice Clay, Louis C.K. ja Peter Sarsgaard. Tämän vuoden aikana valmistuu myös John Turturron ohjaama Fading Gigolo -komedia, jossa Allenilla on toinen elokuvan päärooleista. Allenin seuraava oma ohjaustyö on ensi vuonna ensi-iltansa saava komedia, johon on kiinnitetty ainakin Emma Stone, Colin Firth, Marcia Gay Harden ja Jacki Weaver.

anniehall

1. Annie Hall (1977)

Ensi-ilta: 17.02.1978 | Katsojia:  129 103

Valentin Vaalan Rikkaan tytön (1939) päähenkilö oli fiini nuori kaupunkilaisneito nimeltään Anni Hall. Woody Allenin Annie Hallin nimihahmo ei ole niin rikas ja hemmoteltu kuin Anni Hall, mutta kylläkin myös kaupunkilaisneito.

Monien mielestä Manhattanin kanssa Allenin uran parhaimman elokuvan tittelistä kilpailevan romanttisen komedian uudistajan päärooleissa nähtiin myöskin privaatissa yhtä pitäneet Allen ja Diane Keaton. Neljällä miljoonalla dollarilla tuotetun elokuvan lipputulot kotimaansa teattereista olivat lähes kymmenkertaiset tuotantokustannuksiin nähden. Vuoden 1977 ensi-illoista se oli 11. katsotuin.

Parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja naispääosan Oscareilla palkittu filmi saapui Suomeen helmikuun 17. päivänä, kun taas tuo voitokas Oscar-gaala pidettiin 3. huhtikuuta. Oscarit lienevät lisänneen kiinnostusta Allenin elokuvaa kohtaan, sillä filmin menestys oli täysin toista luokkaa kuin ohjaajan aikaisempien elokuvien. 129 103 katsojallaan elokuva oli vuoden 1978 ensi-illoista 18. katsotuin. Sijalla 17. oli muuten Allenin ihaileman Ingmar Bergmanin Syyssonaatti.  

Ashley Lazarusin Miljonäärien laiva tuli Suomen teattereihin samana päivänä Allenin elokuvan kanssa, päihittäen tämän 147 259 katsojan tuloksellaan.


manhattan

2. Manhattan (1979)

Ensi-ilta: 2.11.1979 | Katsojia: 108 201

Annie Hallin ja Manhattanin välissä Allen oli ehtinyt ohjata Sisäkuvia-elokuvan, kunnianosoituksensa Bergmanin elokuville. Kyseessä oli Allenin ensimmäinen draama ja myöskin ensimmäinen ohjaustyö, jossa hän ei itse näytellyt. Se näkyi myös elokuvan menestyksessä lippuluukuilla, Suomestakin katsojia tuli vain 22 814.

Manhattanissa Allen palasi päärooliin, naisseuranaan Ernest Hemingwayn sukulaistyttö Mariel Hemingway, Diane Keaton ja Meryl Streep. Mustavalkoisena kuvattua elokuvaa on usein sanottu kaikkien aikojen New York -kuvaukseksi. Oscar-ehdokkuudet elokuva sai käsikirjoituksesta ja Hemingwayn sivuosaroolista.

Yhdysvalloissa Manhattan oli vuoden 1979 ensi-illoista 17. katsotuin. Suomessa 108 201 katsojaa riitti vuositilastojen 18. sijaan. Samana päivänä Manhattanin kanssa Suomessa sai ensi-iltansa mm. Volker Schlöndorffin Peltirumpu, joka meni 119 751 katsojalle.


hannahjasisaret

3. Hannah ja sisaret (1986)

Ensi-ilta: 15.8.1986 | Katsojia: 104 363

Manhattanin jälkeen Allenin suosio lähti hyvin jyrkkään laskuun. Seuraava elokuva, Muistelmia (1980), sai Yhdysvalloissa vain neljäsosan Manhattanin yleisöstä, Suomessakin vain 30 912 katsojaa. Vuosina 1980–1985 valmistuneista elokuvista monia silti pidettiin ja pidetään yhä korkeatasoisina, mutta yleisö menetti kiinnostuksensa.

Uusi nousu tapahtui Hannahin ja sisarien myötä, joka oli kotimaassaan vuoden 1986 ensi-illoista 30. katsotuin. Filmin näyttelijäluettelo oli vakuuttava: Allen, Mia Farrow, Michael Caine, Maureen O'Sullivan, Max von Sydow, Dianne Wiest, John Turturro, Julia Louis-Dreyfus, Sam Waterston ja Richard Jenkins. Oscar-ehdokkuuksia elokuva sai seitsemän ja voitti niistä kolme: käsikirjoituksesta sekä Dianne Wiestin ja Michael Cainen sivurooleista.  

Suomessa Hannah ja sisaret sai ensi-iltansa samana päivänä mm. John G. Avildsenin ohjaaman Karate Kid 2:n kanssa. Allenin elokuvan kävi katsomassa 104 363 katsojaa, kun taas Avildsenin filmi pyöri 103 682 silmäparille. Vuoden katsojatilastoista Hannah ja sisaret löytyy sijalta 14.


Penelope Cruz elokuvassa Vicky Cristina Barcelona

4. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Ensi-ilta: 31.10.2008 | Katsojia: 92 713

Allen löysi inspiraationsa uudelleen Match Pointilla (2005), jossa muusana toimi Scarlett Johansson. Johanssonin kanssa Allen teki myös Suomessa ilman teatterilevitystä jääneen Scoopin (2006) ja meilläkin yli 90 000 katsojalle pyörineen Vicky Cristina Barcelonan (2008). Johanssonin, Penélope Cruzin ja Javier Bardemin tähdittämästä romanttisesta draamasta tuli Suomessa vuoden 19. katsotuin ensi-ilta.

Yhdysvalloissa Match Point ja Vicky Cristina Barcelona tekivät lähes identtisen määrän rahaa lippuluukuilla, mutta jälkimmäinen meni hieman paremmin muilla markkinoilla. Suomessa ero oli kuitenkin merkittävä.

Roolistaan Oscarin voittaneen Cruzin kanssa Allen on työskennellyt uudemman kerran vuonna 2012 To Rome with Love -elokuvan parissa, mutta kaikin tavoin huomattavasti vähäisemmällä menestyksellä.


mitakaikkea

5. Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä

Ensi-ilta: 24.08.1973 | Katsojia: 66 027

Pitkälti sketsisarjan rakennetta noudattava nimihirviö valmistui aikana, jolloin pehmopornoelokuvat nauttivat suuresta suosiosta ympäri maailman. Suomalaiset kävivät silmä kovana katsomassa Emmanuellen seikkailuja siinä missä tanskalaisia Pukki paratiisissa -tyyppisiä filmejä ja ruotsalaisia rakkauselokuvia. Jopa Jörn Donnerin Naisenkuvia mentiin katsomaan sankoin joukoin.

Kuten aina, Allenilla oli elokuvassaan suuri tähtikaarti aikansa kuumimmilla nimillä höystettynä. Ohjaajan itsensä lisäksi osansa saivat Gene Wilder, Burt Reynolds, Tony Randall ja John Carradine. Kyseessä onkin juuri se elokuva, jossa Wilder aloittaa kiihkeän suhteen lampaan kanssa.


midnightinparis

6. Midnight in Paris (2012)

Ensi-ilta: 26.08.2011 | Katsojia: 62 027

Woody Allenin elokuvaksi heikon You Will Meet a Tall Dark Strangerin jälkeen valmistui yksi Allenin uran parhaimmista töistä, josta tuli myös hänen uransa suurin taloudellinen menestys, mikäli inflaatiota ei huomioida. Inflaatioon suhteuttuna Allenin ohjaustöistä on Pohjois-Amerikassa menestynyt parhaiten Annie Hall, jonka 38,2 miljoonan lipputulot vastaisivat nykypäivänä noin 140 miljoonaa dollaria. Suomessa Midnight in Paris oli vuoden ensi-illoista 29. suurin yleisömenestys.

Midnight in Paris huomioitiin neljällä Oscar-ehdokkuudella: parhaasta elokuvasta, ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja lavastuksesta. Voitto tuli käsikirjoituksesta, ja niinpä Allen sai uransa neljännen Oscarin.

Nykypäivän ja menneisyyden Pariisiin sijoittuvan elokuvan näyttelijäkaartissa nähtiin mm. Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Adrien Brody, Martin Sheen, Carla Bruni, Alison Pill, Tom Hiddleston ja Kathy Bates.


radiodays

7. Radio Days (1987)

Ensi-ilta: 07.08.1987  | Katsojia: 57 713

Melko yllättäen suomalaisyleisö lämpeni Woody Allenin kertomukselle radion kultakauden ajoilta siitäkin huolimatta, ettei elokuvassa nähty ohjaajaa itseään eikä juuri muitakaan tähtinäyttelijöitä. Näyttelijöistä tunnetuimpia olivat Mia Farrow ja Diane Keaton, ohjaajan nykyiset ja entiset elämänkumppanit.

Suomessa Radio Days oli vuoden ensi-illoista 29. katsotuin, kun taas kotimaansa tilastoissa se oli sijalla 71. Oscar-ehdokkuuksia tuli kaksi.


zelig

8. Zelig (1983)

Ensi-ilta: 03.02.1984 | Katsojia: 46 882

Ihmiskameleontista kertova Zelig oli toteutustavaltaan samanlainen mukadokumentti kuin ohjaajan ensimmäinen varsinainen ohjaustyö Ota rahat ja juokse (1969), joka nähtiin Suomessa vasta keväällä 1982. Zeligin nimiroolin näyttelyt Allen ja Farrow olivat elokuvan ainoat tunnetut kasvot.

Kaksi Oscar-ehdokkuutta saanut Zelig oli varmasti vaikeasti markkinoitava elokuva, joten se selittänee omalta osaltaan elokuvan vaatimattoman menestyksen Yhdysvalloissa, jossa se oli vuoden ensi-illoista 61. katsotuin. Suomessa katsojamäärä riitti 32. sijaan.


kaironpurppuraruusu

9. Kairon purppuraruusu (1985)

Ensi-ilta: 16.08.1985 | Katsojia: 43 573

Suurimman rakkaudenosoituksensa elokuvataiteelle Allen oli tehnyt Annie Hallin ja Manhattanin kaltaisilla elokuvilla, siis yksinkertaisesti tekemällä loistavat elokuvat. Kairon purppuraruusu taasen oli kertomus kurjaa elämäänsä elokuvien ihmeelliseen maailmaan pakenevasta naisesta, ja elokuva lainasi hieman jopa Buster Keatoninkin klassikoita. Päätehtävissä nähtiin Mia Farrow ja Jeff Daniels.

Kairon purppuraruusu ei mennyt kotimaansa teattereissa juuri sen paremmin tai heikommin kuin ohjaajan kaksi edellistä elokuvaa. Peräti 77 vuoden ensi-illoista meni yleisöön paremmin kuin Allenin elokuva. Meillä Suomessa Kairon purppuraruusun rahkeet riittivät vuositilastojen 25. tilalle.

Oscar-ehdokkuuksia julkistettaessa Allen huomioitiin jälleen käsikirjoituksestaan.


bananas

10. Bananas – minä ja vallankumous (1971)

Ensi-ilta: 29.02.1980 | Katsojia: 43 255

Kun Allenin hauskuus oli huomattu Suomessakin ja pari viimeisintä elokuvaa olivat menneet hyvin yleisöön, vuoden 1980 alussa päätettiin vihdoin ja viimein tuoda Suomeen Allenin jo vuonna 1971 ohjaama poliittinen komedia Bananas – minä ja vallankumous. Elokuvassa Allenin näyttelemä newyorkilainen mies matkustaa pieneen Latinalaisen Amerikan valtioon ja ottaa osaa sikäläiseen vallankumoukseen. Elokuva oli Suomessa vuoden 44. katsotuin ensi-ilta.

 

casinoroyale

Casino Royale (1967)

Ensi-ilta: 22.12.1967 | Katsojia: 149 870

Sean Connerysta tuli James Bondin ruumiillistuma, mutta jo ennen kuin Connery ehti luovuttaa salaisen agentin salkun George Lazenbylle, tehtiin Ian Flemingin Casino Royale -romaanista elokuva ilman Connerya. Syy tähän ratkaisuun oli ilmeinen: kyseessä oli komedia ja pikemminkin Bondien parodia kuin varsinainen Bond-filmi.

Sen sijaan, että Connery olisi näytellyt Bondia tässä ökykalliissa tuotannossa, vastasi maailman kuuluisimman salaisen agentin roolista useampikin eri näyttelijä. Nimittäin Bondina nähtiin Peter Sellers, David Niven ja Terence Cooper sekä Ursula Andress ja Daliah Lavi. Siis kaksi naistakin, joista toinen oli peräti näytellyt Bond-tyttöä ensimmäisessä Bond-filmissä.

Elokuvan käsikirjoitustyöhön osallistuneella Allenilla oli elokuvassa Jimmy Bondin, Jamesin veljenpojan, rooli. Hirveän kauheana pääroistona nähtiin Orson Welles. Elokuvan muita nimekkäitä näyttelijöitä olivat mm. William Holden, John Huston, George Raft, Deborah Kerr, Ronnie Corbett, Jean-Paul Belmondo, Geraldine Chaplin, Anjelica Huston, Burt Kwouk ja Peter O'Toole.

Allenin lisäksi Casino Royalea oli kirjoittamassa ainakin kahdeksan eri käsikirjoittajaa, heidän joukossaan mm. Billy Wilder. Ohjaajia oli kuusi, joista viisi saivat krediitin työstään. Rahaa elokuvan tekemiseen paloi 12 miljoonaa dollaria, joka vastaisi nykyrahassa lähes 85 miljoonaa dollaria.

Casino Royalen katsojaluku ei välttämättä sisällä koko sen katsojamäärää, sillä vuotta 1971 edeltävät tilastot ovat puutteellisia.


kertavielasam

Kerta vielä, Sam (1972)

Ensi-ilta: 22.12.1972 | Katsojia: 54 755

Allen käsikirjoitti Kerta vielä, Sam -elokuvan oman Broadway-näytelmänsä pohjalta ja lisäksi näytteli elokuvan pääroolin, mutta uskoi ohjaajatehtävät Herbert Rossille. Ross oli mukana jo elokuvan käsikirjoitustyössäkin, ja olihan tällä entisellä koreografilla jonkin verran kokemusta filmiohjaamisestakin. Kyseessä oli kuitenkin neljäs ja viimeinen Allenin kirjoittama elokuva, jota hän ei itse ohjannut.

Kerta vielä, Sam oli merkityksellinen elokuva myös sikäli, että se aloitti Allenin ja Diane Keatonin pitkään jatkuneen yhteistyön. Yhteistyö jatkui vuoteen 1993 asti ja käsitti kaikkiaan kahdeksan elokuvaa.

Suomessa Kerta vielä, Sam oli vuoden 1972 ensi-illoista 45. katsotuin.

 

Woody Allenin ohjaustöiden katsojaluvut Suomessa

ELOKUVA VUOSI ENSI-ILTA
SUOMESSA
KATSOJIA
Annie Hall 1977 17.02.1978 129 103
Manhattan 1979 02.11.1979 108 201
Hannah ja sisaret 1986 15.08.1986 104 363
Vicky Cristina Barcelona 2008 31.10.2008 92 713
Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää
seksistä mutta et ole rohjennut kysyä
1972 24.08.1973 66 775
Midnight in Paris 2011 26.08.2011 62 027
Radio Days 1987 07.08.1987 57 713
Zelig 1983 03.02.1984 46 882
Kairon purppuraruusu 1985 16.08.1985 43 573
Bananas – minä ja vallankumous 1971 29.02.1980 43 255
New York Stories 1 1989 28.07.1989 42 933
To Rome with Love 2012 31.08.2012 37 718
Kesäyön seksikomedia 1982 29.10.1982 36 083
Muistelmia 1980 25.12.1980 30 912
Match Point 2005 20.01.2006 28 953
Unikeko 1973 29.07.1977 27 019
Toinen nainen 1988 14.07.1989 25 678
Sota ja rakkaus 1975 02.04.1976 25 635
You Will Meet a Tall Dark Stranger 2010 29.10.2010 24 827
Miehiä ja vaimoja 1992 25.12.1992 24 522
Rikoksia ja rikkomuksia 1989 16.03.1990 24 135
Broadway Danny Rose 1984 18.01.1985 23 492
Sisäkuvia 1978 30.03.1979 22 814
Alice 1990 05.04.1991 21 114
Manhattanin murhamysteeri 1993 18.02.1994 18 664
Ota rahat ja juokse 1969 14.05.1982 16 029
Cassandra's Dream 2007 28.12.2007 15 887
Kaikki sanovat I Love You 1996 05.09.1997 14 026
Syyskuu 1987 22.04.1988 13 028
Harry pala palalta 1997 10.07.1998 12 367
Whatever Works 2009 23.10.2009 11 232
Rakkauden jumalatar 1995 30.08.1996 8 692
Luotisade Broadwaylla 1994 26.04.1996 6 873
Varjoja ja sumua 1991 28.02.1992 5 805
Celebrity 1998 25.06.2000 5 690
Sweet and Lowdown 1999 20.10.2000 2 690
Melinda & Melinda 2004 07.07.2006 120
Scoop 2006 Ei julkaistu -
Sinua parempaa 2003 Ei julkaistu -
Hollywood Ending 2002 Ei julkaistu -
Keksejä ja konnia 2000 14.12.2001 n/a
Jadeskorpionin kirous 2001 16.08.2002 n/a

1 Episodielokuva, yhteisohjaus Francis Ford Coppolan ja Martin Scorsesen kanssa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).