jerrylewis4
Marilyn Maxwell, Jerry Lewis ja Connie Stevens elokuvassa Jerry sai kolmoset (1958). Kuva: Paramount

1950- ja 1960-luvuilla maailman suosituimpiin filmitähtiin lukeutunut Jerry Lewis kuoli tänä aamuna kotonaan Las Vegasissa, The Hollywood Reporter uutisoi. Lewis, oikealta nimeltään Joseph Levitch, oli kuollessaan 91-vuotias. Hän oli syntynyt New Jerseyn Newarkissa vuonna 1926.

Lewisin tie tähtiin alkoi 1940-luvulla hänen alettua esiintyä yhdessä Dean Martinin kanssa. Komiikkaa ja musiikkia esittänyt duo kiersi Yhdysvaltain näyttämöitä ja yökerhoja, mistä he päätyivät televisioon ja valkokankaalle.

Martin & Lewis -kaksikon ensimmäinen varsinainen oma elokuva oli Hal Walkerin ohjaama Armeijan monnit (1950), joka oli Yhdysvalloissa vuoden yhdeksänneksi katsotuin elokuva. Siitä alkoi kaksikon nopea nousu koko maailman tuntemaksi tähtipariksi; kuudessa vuodessa he näyttelivät yhdessä kuudessatoista elokuvassa.Vuonna 1956 tapahtuneen välirikon jälkeen kummatkin jatkoivat uriaan omilla tahoillaan: Lewis alkoi näyttelemisen lisäksi myös tuottaa, käsikirjoittaa ja ohjata omia elokuviaan. Lewisin aktiivinen elokuvaura päättyi vuonna 1972.

jerrylewis3
Dean Martin, Shirley MacLaine ja Jerry Lewis elokuvassa Vaarattomia vakoilijoita (1955). Kuva: Paramount

Martin & Lewis oli nuorempi ja hullumpi vastine Bob Hopen ja Bing Crosbyn muodostamalle duolle, joka sekin nautti erittäin suuresta suosiosta varsinkin Yhdysvalloissa. Kuten Hope, Lewis oli kaksikkonsa hauskempi osapuoli ja Martin osasi Crosbyn tapaan laulaa.

Lewisin huumori oli erittäin lapsellista, fyysistä ja perustuu pitkälti naamanvääntelyyn ja tilannekomiikkaan. Hänen roolihahmonsa olivat yleensä hyväntahtoisia hölmöjä, jotka päätyivät milloin Villiin länteen, moderniin suurkaupunkiin, laivastoon, armeijaan, Japaniin ja toisinaan avaruuteenkin saakka. Vaikka Lewisin elokuvat eivät olekaan lastenelokuvia, ne olivat riittävän viatonta katsottavaa kaikenikäisille. Suomalaisetkin innostuivat Lewisistä siinä määrin, että täällä hänen elokuviensa nimien suomennokset yleensä vaan tyytyivät kertomaan, mihin Jerry on tällä kertaa päätynyt: Jerry sai kolmoset, Jerry kimonossa, Jerry tunaroi laivastossa, Jerry ihmemiehenä, Jerry piccolona, Jerry tuhkimona, Jerry naisten miehenä, Jerry Hollywoodissa, Tohtori Jerry ja Mr. Hyde, Jerry, myyntipäällikön kauhu, Jerry neropattina, Jerry kipusiskonsa, Jerry – perheen musta lammas, Hurmuri-Jerry, Jerry avaruudessa, Jerry superkyttänä.

jerrylewis6
Jerry Lewis ja Stella Stevens elokuvassa Tohtori Jerry ja Mr. Hyde (1963). Kuva: Paramount

Kahdentoista elokuvan ohjaaja

Lewis seurasi Charles Chaplinin ja Buster Keatonin kaltaisten komedian nerojen jalanjäljillä ryhtyen myös ohjaamaan ja tuottamaan omia elokuviaan. Lewisin ensimmäinen oma tuotanto oli Jerry sai kolmoset (1958) ja esikoisohjaus Jerry piccolona (1960). Ohjaajaura jatkui elokuvilla Jerry Hollywoodissa (1961), Jerry naisten miehenä (1961), Tohtori Jerry ja Mr. Hyde (1963), Jerry neropattina (1964) ja Jerry – perheen musta lammas (1965). Kun Lewisin ja Paramount-studion pitkä yhteistyö päättyi 1960-luvun puolivälissä, Lewis ohjasi sen jälkeenkin vielä elokuvat Hurmuri-Jerry (1966), Sammakkomies koukussa (1967), Anteeksi, miten pääsee rintamalle? (1970) ja Kahden kelmin kepposet (1970).

Surullisenkuuluisa The Day the Clown Cried, tarina keskitysleirillä kuolemaan vietäviä lapsia lohduttavasta klovnista, oli jäädä Lewisin viimeiseksi elokuvaksi. Pääosin Ruotsissa kuvatun elokuvan tuotanto jäi erinäisistä ongelmista kesken, eikä Lewis milloinkaan ollut halukas julkaisemaan elokuvaa. Yli 40 vuotta myöhemminkin elokuvasta on nähty vain muutamia valokuvia ja filmikuvaa elokuvan kuvauspaikalta. Filmi, jossa Åke Lindman näytteli sivuosan, lopetti Lewisin elokuvauran kahdeksaksi vuodeksi. Sen jälkeen Lewis on ohjannut vain kaksi elokuvaa, Toivottoman duunarin (1980) ja Lääkärin kauhun (1983).

Videoassistentin, joka mahdollisti kuvattujen ottojen välittömän katselun, keksiminen on usein mennyt Lewisin nimiin. Lewis käytti filmikameran rinnalla videokameraa esikoisohjauksessaan Jerry piccolona nähdäkseen, miten otto oli mennyt, hän kun oli useimmiten kameran edessä näyttelemässä.

jerrylewismaxrose1
Jerry Lewis viimeisessä suuressa elokuvaroolissaan Max Rosessa (2013). Kuva: Rush River Ent.

Vuosikymmeniä poissa parrasvaloista

"Omien" elokuviensa jälkeen Lewis on nähty valkokankaalla enää harvakseltaan. Vuonna 1982 hän näytteli fiktiivistä versiota itsestään Martin Scorsesen komediassa Koomikoiden kuningas (1982), jossa Robert De Niron näyttelemä koomikonalku alkaa vainota Lewisin näyttelemää idoliaan. Ohjaaja Susan Seidelman sai houkuteltua Lewisin sivuosaan rikoskomediaansa Cookie – gangsterin tytär (1989), ja näyttelijä Billy Crystalin esikoisohjauksessa Mr. Saturday Night (1992) Lewis näytteli omaa itseään. Näitä kahta huomattavasti suurempi tapaus oli Emir Kusturican ohjaama Arizona Dream (1992), jonka pääosia Lewis, Johnny Depp ja Faye Dunaway näyttelivät. Elokuva sai runsaasti kiitoksia, mutta vain vähän yleisöä.

Peter Chelsomin ohjaamassa Kuuluisuuden kirouksessa (1995) Lewis näytteli koomikkolegendaa, jonka jalanjäljillä hänen poikansa (Oliver Platt) yrittää kulkea. Todellisuudessa Lewisin omat lapset, joita on peräti seitsemän, eivät ole jatkaneet isänsä ammatissa. Hänen poikansa Gary Lewis oli 1960-luvulla suursuosiosta nauttineen Gary Lewis & the Playboys -yhtyeen keulahahmo.

Kuuluisuuden kirouksen yleisönsuosio jäi Arizona Dreaminkin omaa heikommaksi. Sen sijaan Tohtori Jerry ja Mr. Hyde -klassikon uudelleenfilmatisointi, Eddie Murphyn tähdittämä Pähkähullu professori (1996), oli valtava yleisömenestys. Lewisiä ei siinä nähty, mutta kun hän seuraavan kerran näytteli, kyseessä oli Tohtori Jerryn ja Mr. Hyden animaatioversio vuonna 2008.

Vuonna 2013 Lewis näytteli pääosan pienen budjetin independent-komediassa Max Rose, jonka tärkeimmäksi levityskanavaksi osoittautui VOD-palvelut. Vuonna 2016 Lewis nähtiin pienessä sivuosassa Nicolas Cagen ja Elijah Woodin seurassa rikoselokuvassa The Trust, joka sai laajemman levityksen.

Lewisin elämässä suuressa osassa oli hyväntekeväisyystyö lihastautien tutkimuksen ja sairaudesta kärsivien hyväksi. Lewis juonsi vuosittaisen televisioiden varainkeruutapahtuman, joka vuosina 1955–2011 keräsi 2,5 miljardia dollaria.

Ensi-illat

Perjantai 22.9.

tulppaanikuumejuliste kingsman2juliste

legoninjagoelokuvajuliste2 rendeljuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

rendeljuliste nokiamobilejuliste yosyottojuliste tokasikajuttujuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

1. Se
2. Ikitie suomi
3. Napapiirin sankarit 3 suomi
4. American Made
5. Emoji-elokuva

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 18.9.

1. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 315 170
2. Itse ilkimys 3
314 589
3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840
4. La La Land
256 358
5. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
212 723

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 18.9.

1. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 212 723
2. Napapiirin sankarit 3
201 330
3. Tom of Finland
101 605
4. Saattokeikka
68 762

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

Finland 220x150

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER

Finland 220x150