Chan-wook Parkin ohjaama The Handmaiden on kerännyt jo yli 17 000 katsojaa, ja siitä on tullut vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Cinemansen menestynein elokuva.

thehandmaidenstill1
Min-hee Kim elokuvassa The Handmaiden. Kuva: Cinemanse

Suomen elokuvateattereissa jo yli 17 000 katsojaa kerännyt The Handmaiden on jo nyt art house -levittäjä Cinemansen katsotuin elokuva, mutta pian se on myös Suomen kaikkien aikojen katsotuin eteläkorealainen elokuva. Chan-wook Parkin ohjaama kaksi- ja puolituntinen jännityselokuva enää muutaman sadan katsojan päässä Joon-ho Bongin Snowpiercerin (2013) 17 723:n katsojan tuloksesta. The Handmaiden on Cinemansen 21. elokuva, ja sen jälkeen kangasalainen firma on tuonut teattereihin myös Natalie Portmanin tähdittämän Planetariumin ja Oscar-ehdokkuuden saaneen animaatioelokuvan Elämäni kesäkurpitsana.

Toukokuun 19. päivänä ensi-iltansa saanut The Handmaiden oli eiliseen mennessä kerännyt 17 538 katsojaa. Helsinkiläisten katsojien osuus kuvastaa hyvin art house -elokuvien menestystä Suomessa: The Handmaidenin katsojista 12 021 eli yli 68 prosenttia on Helsingin elokuvateattereista.

Sarah Watersin Silmänkääntäjä-romaaniin pohjautuva The Handmaiden on 53-vuotiaan Parkin yhdestoista pitkä elokuva. Park nousi kansainvälisesti tunnetuksi nimeksi 2000-luvun alkupuolella kolmen menestyselokuvan putkellaan: Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Lady Vengeance (2005) ja varsinkin Old Boy (2003) saivat runsaasti huomiota Suomessakin saakka. Loistavat arvostelut eivät kuitenkaan tehneet elokuvista kassamenestyksiä: Old Boy tuli kolmikosta ainoana Suomen teattereihin ja keräsi vain 2 317 katsojaa. Sen jälkeen ehti vierähtää liki kolmetoista vuotta, ennen kuin seuraava Parkin elokuva pääsi täkäläiseen teatterilevitykseen.

thehandmaidenstill2
The Handmaiden. Kuva: Cinemanse

Cinemanse monipuolisemman elokuvatarjonnan asialla

Vuodesta 2014 lähtien art house -elokuvia Suomen valkokankaille tuoneen Cinemansen toimintaa johtaa Hanna Lajunen. Perheyritysten kautta hän on ollut mukana elokuvateatteritoiminnassa 1980-luvulta lähtien, mutta tällä hetkellä Lajusella tai Cinemansella ei ole omaa teatteria.

– Olen perustanut Cinemansen nimenomaan "cinediversiteettiä" buustaamaan, eli jotta laatuelokuvalla olisi entistä vankempi jalansija Suomessa, Lajunen kertoo. – Olen ollut ilahtunut siitä, miten hyvin Cinemansen maahantuomat elokuvat ovat mahtuneet eri elokuvateattereiden ohjelmistoon, mutta toki toivoisin art house -teattereiden lukumäärän koko Suomessa kasvavan tulevina vuosina. Teatterinomistajat myös suurten kaupunkien ulkopuolella ovat suhtautuneet Cinemansen maahantuomiin elokuviin hyvin positiivisesti ja saaneet niitä kiitettävästi mahtumaan ohjelmistoonsa, hän jatkaa.

Suomen elokuvasäätiön tehtävänä on kotimaisten elokuvatuotantojen tukemisen lisäksi huolehtia myös siitä, että maassa säilyy monipuolinen elokuvaohjelmisto. Tämä tarkoittaa sitä, että säätiö myöntää vuosittain ohjelmistotukea (entiseltä nimeltään maahantuontituki) useille ulkomaisille laatuelokuville, joiden taloudelliset menestymismahdollisuudet ovat pienet. Cinemansen ja Cinema Mondon kaltaiset art house -elokuvien levittäjät ovat usein tukea saaneetkin, Cinemanse myös The Handmaidenia varten. – Elokuvasäätiön ohjelmistotuella on art house -elokuvien maahantuonnissa luonnollisesti huomattava merkitys. Myös The Handmaiden -elokuvan kohdalla kyseinen tuki mahdollisti laajan markkinointikampanjan ympäri Suomen, Lajunen kertoo.

cloudsofsillsmariastill1
Juliette Binoche ja Kristen Stewart elokuvassa Clouds of Sils Maria. Kuva: Cinemanse

Elokuvia ympäri maailman

Cinemansen neljä ensimmäistä elokuvaa olivat kaikki ranskalaisia ja ranskankielisiä elokuvia. Valikoima monipuolistui Olivier Assayaksen ohjaaman Clouds of Sils Marian (2014) myötä: ranskalaisen, mutta englanninkielisen elokuvan tähtinä nähdään Juliette Binoche, Kristen Stewart ja Chloë Grace Moretz. Lähes kymmenellätuhannella katsojallaan se oli levittäjänsä suurin yleisömenestys The Handmaideniin saakka.

Assayaksen elokuvan jälkeen Cinemanse on tuonut Suomen valkokankaille muun muassa Natalie Portmanin esikoisohjauksen Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (2015), Matteo Garronen fantasiaelokuvan Tale of Tales (2015), Oscar-ehdokkuuden saaneen virolaiselokuvan Mandariinit (2013) sekä omalaatuisen Swiss Army Man -komedian (2016). Osaan elokuvistaan Cinemanse on myös hankkinut DVD-levitysoikeudet, ei tosin The Handmaideniin, joka on näillä näkymin menossa teatterilevityksen jälkeen suoraan VOD-palveluihin. Cinemanse ja Future Film ovat yhteistyössä julkaisseet DVD:llä kuusi elokuvaa, joista viimeisimmät ovat Jean-Pierre ja Luc Dardennen Tuntematon tyttö ja Gianfranco Rosin dokumenttielokuva Fuocoammare – tuli merellä.

Cinemansen seuraavat elokuvat ovat Jennifer Jason Leigh'n ja Robert Pattinsonin tähdittämä Good Time (ensi-ilta 8.9.), Loving Vincent, brittiläis-puolalainen animaatioelokuva Vincent Van Gogh'sta, ja Rax Rinnekankaan dokumenttielokuva Maailman viimeinen kirjakauppa. Rinnekankaan elokuva on levittäjänsä ensimmäinen kotimainen elokuva.

 

The Handmaiden on nyt elokuvateattereissa. Tuntematon tyttö -elokuvan DVD-julkaisu tulee kauppoihin 23. elokuuta.

Ensi-illat

Perjantai 27.10.

tuntematonsotilas2017juliste2 aurinkosisallanijuliste

manifestojuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tuntematonsotilas2017juliste2 toverimissaoletnytjuliste armomurhaajajuliste heinahattuvilttitossujarubensinveljeksetjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  13.–15.10.
1. Yösyöttö suomi
2. Blade Runner 2049
3. My Little Pony -elokuva
4. Lumiukko
5. Ikitie suomi

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 16.10.

1. Itse ilkimys 3
321 970
2. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 317 304
3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840
4. La La Land
256 358
5. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
212 723

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 16.10.

1. Napapiirin sankarit 3
249 653
2. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 212 937
3. Tom of Finland
101 823
4. Ikitie
99 925

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

Finland 220x150

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER

Finland 220x150