Chan-wook Parkin ohjaama The Handmaiden on kerännyt jo yli 17 000 katsojaa, ja siitä on tullut vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Cinemansen menestynein elokuva.

thehandmaidenstill1
Min-hee Kim elokuvassa The Handmaiden. Kuva: Cinemanse

Suomen elokuvateattereissa jo yli 17 000 katsojaa kerännyt The Handmaiden on jo nyt art house -levittäjä Cinemansen katsotuin elokuva, mutta pian se on myös Suomen kaikkien aikojen katsotuin eteläkorealainen elokuva. Chan-wook Parkin ohjaama kaksi- ja puolituntinen jännityselokuva enää muutaman sadan katsojan päässä Joon-ho Bongin Snowpiercerin (2013) 17 723:n katsojan tuloksesta. The Handmaiden on Cinemansen 21. elokuva, ja sen jälkeen kangasalainen firma on tuonut teattereihin myös Natalie Portmanin tähdittämän Planetariumin ja Oscar-ehdokkuuden saaneen animaatioelokuvan Elämäni kesäkurpitsana.

Toukokuun 19. päivänä ensi-iltansa saanut The Handmaiden oli eiliseen mennessä kerännyt 17 538 katsojaa. Helsinkiläisten katsojien osuus kuvastaa hyvin art house -elokuvien menestystä Suomessa: The Handmaidenin katsojista 12 021 eli yli 68 prosenttia on Helsingin elokuvateattereista.

Sarah Watersin Silmänkääntäjä-romaaniin pohjautuva The Handmaiden on 53-vuotiaan Parkin yhdestoista pitkä elokuva. Park nousi kansainvälisesti tunnetuksi nimeksi 2000-luvun alkupuolella kolmen menestyselokuvan putkellaan: Sympathy for Mr. Vengeance (2002), Lady Vengeance (2005) ja varsinkin Old Boy (2003) saivat runsaasti huomiota Suomessakin saakka. Loistavat arvostelut eivät kuitenkaan tehneet elokuvista kassamenestyksiä: Old Boy tuli kolmikosta ainoana Suomen teattereihin ja keräsi vain 2 317 katsojaa. Sen jälkeen ehti vierähtää liki kolmetoista vuotta, ennen kuin seuraava Parkin elokuva pääsi täkäläiseen teatterilevitykseen.

thehandmaidenstill2
The Handmaiden. Kuva: Cinemanse

Cinemanse monipuolisemman elokuvatarjonnan asialla

Vuodesta 2014 lähtien art house -elokuvia Suomen valkokankaille tuoneen Cinemansen toimintaa johtaa Hanna Lajunen. Perheyritysten kautta hän on ollut mukana elokuvateatteritoiminnassa 1980-luvulta lähtien, mutta tällä hetkellä Lajusella tai Cinemansella ei ole omaa teatteria.

– Olen perustanut Cinemansen nimenomaan "cinediversiteettiä" buustaamaan, eli jotta laatuelokuvalla olisi entistä vankempi jalansija Suomessa, Lajunen kertoo. – Olen ollut ilahtunut siitä, miten hyvin Cinemansen maahantuomat elokuvat ovat mahtuneet eri elokuvateattereiden ohjelmistoon, mutta toki toivoisin art house -teattereiden lukumäärän koko Suomessa kasvavan tulevina vuosina. Teatterinomistajat myös suurten kaupunkien ulkopuolella ovat suhtautuneet Cinemansen maahantuomiin elokuviin hyvin positiivisesti ja saaneet niitä kiitettävästi mahtumaan ohjelmistoonsa, hän jatkaa.

Suomen elokuvasäätiön tehtävänä on kotimaisten elokuvatuotantojen tukemisen lisäksi huolehtia myös siitä, että maassa säilyy monipuolinen elokuvaohjelmisto. Tämä tarkoittaa sitä, että säätiö myöntää vuosittain ohjelmistotukea (entiseltä nimeltään maahantuontituki) useille ulkomaisille laatuelokuville, joiden taloudelliset menestymismahdollisuudet ovat pienet. Cinemansen ja Cinema Mondon kaltaiset art house -elokuvien levittäjät ovat usein tukea saaneetkin, Cinemanse myös The Handmaidenia varten. – Elokuvasäätiön ohjelmistotuella on art house -elokuvien maahantuonnissa luonnollisesti huomattava merkitys. Myös The Handmaiden -elokuvan kohdalla kyseinen tuki mahdollisti laajan markkinointikampanjan ympäri Suomen, Lajunen kertoo.

cloudsofsillsmariastill1
Juliette Binoche ja Kristen Stewart elokuvassa Clouds of Sils Maria. Kuva: Cinemanse

Elokuvia ympäri maailman

Cinemansen neljä ensimmäistä elokuvaa olivat kaikki ranskalaisia ja ranskankielisiä elokuvia. Valikoima monipuolistui Olivier Assayaksen ohjaaman Clouds of Sils Marian (2014) myötä: ranskalaisen, mutta englanninkielisen elokuvan tähtinä nähdään Juliette Binoche, Kristen Stewart ja Chloë Grace Moretz. Lähes kymmenellätuhannella katsojallaan se oli levittäjänsä suurin yleisömenestys The Handmaideniin saakka.

Assayaksen elokuvan jälkeen Cinemanse on tuonut Suomen valkokankaille muun muassa Natalie Portmanin esikoisohjauksen Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (2015), Matteo Garronen fantasiaelokuvan Tale of Tales (2015), Oscar-ehdokkuuden saaneen virolaiselokuvan Mandariinit (2013) sekä omalaatuisen Swiss Army Man -komedian (2016). Osaan elokuvistaan Cinemanse on myös hankkinut DVD-levitysoikeudet, ei tosin The Handmaideniin, joka on näillä näkymin menossa teatterilevityksen jälkeen suoraan VOD-palveluihin. Cinemanse ja Future Film ovat yhteistyössä julkaisseet DVD:llä kuusi elokuvaa, joista viimeisimmät ovat Jean-Pierre ja Luc Dardennen Tuntematon tyttö ja Gianfranco Rosin dokumenttielokuva Fuocoammare – tuli merellä.

Cinemansen seuraavat elokuvat ovat Jennifer Jason Leigh'n ja Robert Pattinsonin tähdittämä Good Time (ensi-ilta 8.9.), Loving Vincent, brittiläis-puolalainen animaatioelokuva Vincent Van Gogh'sta, ja Rax Rinnekankaan dokumenttielokuva Maailman viimeinen kirjakauppa. Rinnekankaan elokuva on levittäjänsä ensimmäinen kotimainen elokuva.

 

The Handmaiden on nyt elokuvateattereissa. Tuntematon tyttö -elokuvan DVD-julkaisu tulee kauppoihin 23. elokuuta.

Ensi-illat

Perjantai 13.7.

skyscraperjuliste hoteltransylvania3juliste2

whitneyjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

puluboinjaponinleffajuliste ilosiaaikojamielensapahoittajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 25.6.

1. Avengers: Infinity War 224 805
2. Deadpool 2 169 220
3. Black Panther
148 523
4. Supermarsu suomi
140 697
5. Coco  132 936

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 25.6.

1. Supermarsu
140 697
2. Veljeni vartija 121 199
3. Varasto 2 94 031
4. Kaikki oikein 74 596
5. Suomen hauskin mies 55 755

ranin

Nyt elokuvateattereissa

jurassicworldjuliste2
Jurassic World: Kaatunut valtakunta
J. A. Bayona
2. viikko

67 031
katsojaa 18.6. mennessä

deadpool2juliste
Deadpool 2
David Leitch
6. viikko

163 459
katsojaa 18.6. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia