humisevaharju19391
Laurence Olivier ja Merle Oberon elokuvassa Humiseva harju. Kuva: USPHE

Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic julkaisee toukokuun 29. päivänä yhteensä seitsemän Samuel Goldwynin tuottamaa Hollywood-klassikkoa DVD:llä. Saataville tulevat William Wylerin ohjaamat Varjojen kadut (1937), Humiseva harju (1939), Nainen ei armoa antanut (1941) ja Parhaat vuodet (1946), Henry Kosterin Piispan vaimo (1947), Charles Vidorin Hans Christian Andersen (1952) ja Joseph L. Mankiewiczin Enkeleitä Broadwaylla (1955).

Hans Christian Andersen, Humiseva harju ja Enkeleitä Broadwaylla on jo aiemminkin julkaistu Suomessa DVD:llä. Sen sijaan Varjojen kadut, Parhaat vuodet, Piispan vaimo ja Nainen ei armoa antanut tulevat nyt ensimmäistä kertaa täkäläisille DVD-markkinoille.

Nämä seitsemän elokuvaa saivat yhteensä 44 Oscar-ehdokkuutta, joista yhdeksän muuttui vielä voitoiksi.

humisevaharju19392
Laurence Olivier Heathcliffinä elokuvassa Humiseva harju. Kuva: Samuel Goldwyn

Humiseva harju, Brontën klassikkoromaanin kuuluisin filmatisointi

Emily Brontën samannimiseen klassikkoromaaniin pohjautuvan Humisevan harjun pääosissa nähdään Merle Oberon, Laurence Olivier ja David Niven. Brontën romaanin ensimmäinen äänielokuvafilmatisointi valmistui "kaikkien aikojen elokuvavuonna 1939", jolloin ensi-iltansa saivat myös muun muassa Victor Flemingin Tuulen viemää ja Ihmemaa Oz, John Fordin Hyökkäys erämaassa, Frank Capran Mr. Smith lähtee Washingtoniin, Jean Renoirin Pelin säännöt ja Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet.

Humiseva harju sai peräti kahdeksan Oscar-ehdokkuutta, mutta kovan kilpailun vuonna se voitti vain parhaan mustavalkokuvauksen palkinnon. Lisäksi filmi oli ehdolla muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen ja miespääosan kategorioissa.

William Wylerin ohjaaman elokuvan maailmanensi-ilta oli hyvissä ajoin ennen talvisodan alkua, mutta siitä huolimatta Humiseva harju nähtiin Suomen valkokankailla vasta 30. päivänä syyskuuta 1955.

Brontën romaanista on sittemmin tehty useita televisio- ja valkokangassovituksia, mutta ilman Wylerin filmatisoinnin kaltaista menestystä. Luis Buñuel ohjasi tarinasta oman versionsa vuonna 1953, Robert Fuerstin vuonna 1970 ohjaamassa filmatisoinnissa Heathcliffinä nähtiin Timothy Dalton ja Peter Kosminskyn ohjaamassa vuoden 1992 elokuvassa pääosia näyttelivät Juliette Binoche ja Ralph Fiennes. Romaanin viimeisin filmatisointi on vuodelta 201. Andrea Arnoldin ohjaama uudenlainen sovitus nähtiin myös Suomen valkokankailla.

parhaatvuotemme1
Dana Andrews ja Virginia Mayo elokuvassa Parhaat vuodet. Kuva: Samuel Goldwyn

Kolmituntinen ja seitsemän Oscaria voittanut sota-ajan draama

Lähes kolmituntinen Parhaat vuodet (1946) oli ensimmäisiä toisen maailmansodan jälkeistä elämää kuvaavista Hollywood-filmeistä, eikä se suinkaan ollut niistä vähäisin. MacKinlay Kantorin romaaniin pohjautuva elokuva on arvostettu klassikko kotimaassaan, ja se sai suuren suosion jo ilmestyessään. Yhdysvalloissa se oli ensi-iltavuotensa toiseksi katsotuin elokuva, kun taas Isossa-Britanniassa filmi sai yli 20 miljoonaa katsojaa ja on yhä maan historian kuudenneksi katsotuin elokuva.

Parhaat vuodet palkittiin seitsemällä Oscarilla: parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen, miespääosan, miessivuosan, leikkauksen ja musiikin palkinnoilla. Yhdessä elokuvan rooleista nähdään Harold Russell, amatöörinäyttelijä, joka voitti parhaan sivuosanäyttelijän Oscarin ja lisäksi erikois-Oscarin rohkeudestaan ja antamastaan esimerkistä muille veteraaneille. Yhdysvaltain armeijassa palvellut Russell menetti molemmat kätensä räjähdysonnettomuudessa opetusfilmiä tehtäessä.

naineneiarmoaantanut1
Bette Davis elokuvassa Nainen ei armoa antanut. Kuva: Samuel Goldwyn

Wylerin pukudraama ja gangsterifilmi

Wylerin ohjaama Nainen ei armoa tuntenut (1941) on Lillian Hellmanin oman näytelmänsä pohjalta käsikirjoittama pukudraama, jonka pääosassa nähdään Bette Davis. Elokuva sai peräti yhdeksän Oscar-ehdokkuutta, mutta ei lopulta voittanut ensimmäistäkään. Wyler ja Davis olivat tehneet yhdessä jo Jezebelin (1938) ja Kirjeen (1940), mutta hedelmällinen yhteistyö päättyi tähän elokuvaan.

Varjojen kadut (1937) on puolestaan gangsteritarina New Yorkista. Sylvia Sidneyn ja Joel McCrean rinnalla elokuvan kolmannessa pääroolissa nähtävä Humphrey Bogart on tänä päivänä näitä kahta kollegaansa huomattavasti tunnetumpi, mutta Varjojen katuja tehtäessä hänen tähteytensä antoi vielä odottaa itseään. Sidney Kingsleyn näytelmään pohjautuva ja Hellmanin käsikirjoittama elokuva sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Wylerin ja Bogartin yhteistyö sai jatkoa vasta vuonna 1955 rikoselokuvaklassikolla Epätoivon hetket.

enkeleitabroadwaylla1
Marlon Brando ja Jean Simmons elokuvassa Enkeleitä Broadwaylla. Kuva: Samuel Goldwyn

Marlon Brando, Frank Sinatra ja Jean Simmons samassa musikaalissa

Nuori Marlon Brando oli jo tehnyt itsestään tähden Elia Kazanin Viettelysten vaunulla (1951) ja Alastomalla satamalla (1954), hän oli näytellyt Marcus Antoniusta, Napoleonia ja Emiliano Zapataa ja villinnyt nuorisoa Hurjapäiden (1954) nahkatakkisena moottoripyöräilijänä. Vuonna 1955 hänet nähtiin täysin erilaisessa roolissa – Joseph L. Mankiewiczin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Enkeleitä Broadwaylla -musikaalikomediassa. Neljällä Oscar-ehdokkuudella huomioitu elokuva oli valtava kassamenestys ympäri maailman.

Menestysnäytelmään pohjautuvan kaksi- ja puolituntisen elokuvan muita tähtiä ovat Frank Sinatra ja Jean Simmons. Sinatran elokuvaura oli juuri lähtenyt uuteen nousuun hänen voitettua sivuosa-Oscarin Fred Zinnemannin Täältä ikuisuuteen -sotaelokuvasta (1953). Simmons puolestaan oli tullut Suomessa entistäkin kuuluisammaksi näyteltyään pääosan Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen filmatisoinnissa (1954).

piispanvaimo1
Cary Grant, David Niven ja Loretta Young elokuvassa Piispan vaimo. Kuva: Samuel Goldwyn

Cary Grant enkelinä jouluisessa sadussa

Robert Nathanin romaaniin pohjautuva Piispan vaimo (1947) on jouluinen komedia enkelistä, joka saapuu piispan taloon auttamaan tätä uuden kirkon rakentamisessa ja avioliiton korjaamisessa. Enkeli on Cary Grantin näköinen, piispa ilmiselvä David Niven ja piispan vaimo itse Loretta Young.

Henry Kosterin ohjaama elokuva sai viisi Oscar-ehdokkuutta, mukaan lukien parhaan elokuvan ja ohjauksen ehdokkuudet, mutta lopulta se palkittiin vain äänityksestään. Ohjaaja Kosterin ura jatkui muun muassa Ystäväni Harveylla (1950), joka on julkaistu Suomessa jopa Blu-ray-tallenteena, ja valtavan yleisömenestyksen saaneella Näin hänen kuolevan -epookilla (1953).

Vuonna 1996 Denzel Washington, Whitney Houston ja Courtney B. Vance astuivat Grantin, Youngin ja Nivenin saappaisiin Piispan vaimon uudelleenfilmatisoinnissa. Penny Marshallin ohjaama elokuva sai suomenkieliseksi nimekseen Rakastuin enkeliin, mutta Suomen valkokankailla sitä ei nähty. 


Danny Kaye satusetänä kesäisessä sadussa

Tanskalaisen satusetä Hans Christian Andersenin persoonasta hyvin fiktiivisen sadun muodossa kertovan elokuvan nimiroolin näyttelee Danny Kaye. Nyttemmin suomalaisiltakin unohtunut mestarikoomikko oli aikanaan Suomessa suuressa suosiossa, ja hän myös vieraili täällä useampaankin otteeseen.

Kuusi Oscar-ehdokkuutta saaneen värifilmin ohjauksesta vastasi Charles Vidor, jonka tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin teoksiin lukeutuva Gilda (1946) julkaistiin muutama vuosi sitten Suomessa Blu-ray-tallenteena. Vidorin ohjaustöihin lukeutuu myös Ernest Hemingwayn Jäähyväiset aseille -romaanin vuoden 1957 suurfilmatisointi.

 

humisevaharju1939dvdiso varjojenkadutdvdiso

piispanvaimodvdiso naineneiarmoaantanutdvdiso

enkeleitabroadwaylladvdiso hanschristianandersendvdiso

parhaatvuotemmedvdiso

Ensi-illat

Keskiviikko 24.5.

piratesofthecaribbean5juliste kaikkikaikessajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:
30.6. Viraali
2.8. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  12.–14.5.
  1. King Arthur: Legend of the Sword
  2. Guardians of the Galaxy Vol. 2
  3. The Boss Baby
  4. Fast & Furious 8
  5. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 14.5.

1. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 252 982
2. La La Land
249 329
3. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
208 564
4. Fast & Furious 8
166 680
5. Vaiana
136 236

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 14.5.

1. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 208 564
2. Tom of Finland 96 832
3. Saattokeikka
63 131
4. Kuudes kerta
54 461

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS
valkoinenpeurabdpieni Erik Blomberg
VALKOINEN PEURA
thevvitchbd Robert Eggers
THE VVITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE
stephenkingsebd Tommy Lee Wallace
STEPHEN KINGIN SE
roombd Lenny Abrahamson
ROOM
themagnificentsevenbd Antoine Fuqua
THE MAGNIFICENT SEVEN
badmomsbd Jon Lucas, Scott Moore
BAD MOMS
florencebd Stephen Frears
FLORENCE
themanwhoknewinfinitybd Matthew Brown
THE MAN WHO KNEW INFINITY

Uusimmat DVD-arvostelut

juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER
emeliedvd Michael Thelin
EMELIE
elvisnixondvd Liza Johnson
ELVIS & NIXON
slowwestdvd John MacLean
SLOW WEST

pienipyhiinvaellusdvdkansi Heikki Kujanpää
PIENI PYHIINVAELLUS