freefire1
Brie Larson, Free Firen Oscar-palkittu tähti. Kuva: Snapper Films

Viimeisen reilun viiden vuoden aikana brittiohjaaja Ben Wheatley on nauttinut kulttisuosiosta ympäri maailman, kiitos tasokkaiden ja omalaatuisten kauhuelokuviensa. Nyt 46-vuotias Wheatley on laajentanut toiminta-alaansa myös toiminta-, jännitys- ja draamaelokuviin. Yhä varsin pienellä rahalla elokuviaan tekevän ohjaajan tuorein teos, Free Fire, pyörii parhaillaan Suomen valkokankailla.

Wheatleyn elokuvaura eteni internetiin tehdyistä lyhyistä animaatioelokuvista mainoselokuviin ja televisiosarjoihin, joita hän on ohjannut 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Vuonna 2009 valmistunut esikoiselokuva ei vielä herättänyt laajaa huomiota, joskin se on löytänyt uuden yleisön ohjaajan tultua tunnetuksi muista teoksistaan.

Wheatleyn matka maailmanmaineeseen alkoi Kill Listillä (2011). Ohjaajan ja hänen vaimonsa Amy Jumpin yhdessä käsikirjoittama kauhutarina erään palkkamurhaajan kenties viimeiseksi jäävästä työkeikasta tehtiin ilman nimekkäitä näyttelijöitä ja reilun 700 000 euron budjetilla. Täysin brittiläinen pikkutuotanto sai maailmanensi-iltansa South by Southwest -filmifestivaaleilla Yhdysvalloissa ja alkoi levitä ympäri maailmaa; seuraava esitys olikin Suomessa Espoo Cine -festivaalilla. Erinomaisten arvosteluiden saattelemana Kill List pääsi jopa Suomessa DVD:lle.

Parin seuraavan vuoden aikana Wheatleyn aviopari teki kaksi muutakin kauhuelokuvaa. Itsekin kauhukomedioistaan tunnettu Edgar Wright tuotti Sightseersin (2012), kauhukomedian karavaanimatkalle Englannin maaseudulle lähtevästä pariskunnasta. A Field in England (2013) puolestaan on 1600-luvun puoliväliin Englannin sisällissotaan sijoittuva kauhutarina. Noin 350 000 eurolla tuotettu mustavalkoinen elokuva julkaistiin kotimaassaan samanaikaisesti elokuvateattereissa, fyysisinä ja digitaalisina tallenteina sekä vieläpä esitettiin televisiossakin. Sightseers ja A Field in England julkaistiin Suomessa vain VOD-palveluissa.

highrisestill1
Sienna Miller elokuvassa High-Rise. Kuva: HanWay Films

Nimekkäiden näyttelijöiden J. G. Ballard -filmatisointi

Wheatleyn ensimmäinen suurempi elokuva oli J. G. Ballardin Tornitalo-romaaniin pohjautuva High-Rise, joka kertoo hulppeassa kerrostalossa asuvista äveriäistä ihmisistä. 7,2 miljoonan euron budjetti oli moninkertainen verrattuna Wheatleyn aiempiin elokuviin, mutta sille oli myös yksinkertainen selitys: elokuvan pääosissa nähdään liuta Hollywood-filmeistäkin tuttuja brittinäyttelijöitä. Mukana ovat Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans, Elisabeth Moss, James Purefoy, Sienna Guillory ja Stacy Martin.

Viimeisestä keisarista (1987) Oscarilla palkittu tuottaja Jeremy Thomas oli suunnitellut Ballardin romaanin filmaamista 1970-luvulta lähtien. Vuosikymmenten saatossa ohjaamisesta olivat kiinnostuneet niin Nicolas Roeg kuin Vincenzo Natalikin, mutta Wheatley oli lopulta se, joka sai projektin toteutetuksi.

Vuonna 2015 valmistuneen High-Risen piti jo aikapäiviä sitten tulla Suomessa DVD- ja Blu-ray-levitykseen, mutta julkaisuajankohtaa on siirretty useampaan otteeseen. Tämänhetkisen tiedon mukaan elokuva tulisi kauppoihin heinäkuussa.

freefire2
Armie Hammer, Brie Larson, Cillian Murphy ja kumppanit Free Firessa. Kuva: Snapper Films

Uusin elokuva on Martin Scorsesen tuottama

Wheatleyn ja Jumpin käsikirjoittamassa Free Fire -toimintatrillerissä ollaan vuodessa 1978 ja bostonilaisessa varastohallissa, jossa kahden rikollisjoukkion välinen asekauppa yltyy ruudinsavuiseksi välienselvittelyksi. Wheatleyn kuudes elokuva sijoittuu Yhdysvaltoihin, sen pääosissa nähdään yhdysvaltalaisia Hollywood-tähtejä, mutta silti se on kokonaisuudessaan kuvattu ohjaajan kotikaupungissa Brightonissa. Pääasiassa yhdessä teollisuuskuvatun elokuvan budjetti oli noin 6,5 miljoonaa euroa.

Free Firen tähtinä nähdään Armie Hammer ja Oscar-voittaja Brie LarsonFree Fire on Larsonin ensimmäinen elokuva sitten hänelle Oscarin tuoneen Roomin (2015). Sittemmin hänet on jo nähty Suomenkin valkokankailla uudessa King Kong -filmatisoinnissa, ja seuraavaksi 27-vuotias näyttelijätär astuu Captain Marvelin saappaisiin kahdessa sarjakuvafilmatisoinnissa. Hammer nähdään myös Wheatleyn seuraavassa elokuvassa, Freakshiftissa, yhdessä Alicia Vikanderin kanssa.

Hammerin ja Larsonin lisäksi Free Firessa nähdään muuan muassa Sharlto Copley, Cillian Murphy ja Sam Riley. Martin Scorsese on toiminut elokuvan vastaavana tuottajana.

 

Free Fire pyörii vielä elokuvateattereissa

Free Fire ei saanut ensi-iltaviikonloppunaan mainittavaa yleisömenestystä, minkä seurauksena se pyörii enää vain muutamissa elokuvateattereissa ympäri maata. Koko tämän viikon ajan se on nähtävillä Helsingissä (Tennispalatsi), Tampereella (Plevna), Turussa (Kinopalatsi), Lappeenrannassa (Strand) ja Hämeenlinnassa (Bio Rex Verkatehdas).

Tänään keskiviikkona Free Firen viimeiset näytökset nähdään Vaasan ja Porvoon Bio Rexeissä sekä Oulun Starissa. Torstaina elokuva pyörii viimeisen kerran Seinäjoen Bio Rexissä, Jalasjärven Kinossa ja Lahden Kino Iiriksessä.

Free Firen täkäläisestä levityksestä vastaa Snapper Films.

Ensi-illat

Perjantai 23.2.

phantomthreadjuliste2 threebillboardsjuliste

inthefadejuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

kaantopistejuliste hevireissujulisteteaser suomenhauskinmiesjuliste yrittajajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas 2017 1 002 463
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä 1984 750 965
3. Maa on syntinen laulu
1973 711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 19.2.

1. Veljeni vartija  suomi
96 598
2. Supermarsu suomi
79 808
3. Fifty Shades Freed
77 434
4. Kaikki oikein suomi
70 548
5. The Greatest Showman 52 892

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 5.2.18

1. Tuntematon sotilas 994 249
2. Napapiirin sankarit 3 270 469
3. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
214 510
4. Yösyöttö 197 085
5. Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset 160 277
6. Ikitie 130 226
7. Tom of Finland 101 989

ranin

Nyt elokuvateattereissa

veljenivartijajuliste
Veljeni vartija

JP Siili
3. viikko

96 598
katsojaa 19.2. mennessä

 

tuntematonsotilas2017juliste2
Tuntematon sotilas
Aku Louhimies
16. viikko

1 002 463
katsojaa 19.2. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä