He ovat paenneet tavoittelee Göteborgin filmifestivaalien rahapalkintoa

heovatpaenneet
He ovat paenneet. Helsinki-filmi

J-P Valkeapään ohjaama He ovat paenneet on valittu suomalaisehdokkaaksi Göteborgin kansainvälisten elokuvajuhlien Dragon Award -palkinnon saajaksi. Parhaalle pohjoismaiselle elokuvalle jaettava palkinto on miljoona kruunua, eli yli 100 000 euroa. He ovat paenneet on suomalais-alankomaalainen yhteistuotanto, jonka suomalainen päätuottaja on Helsinki-filmi.

Tammikuun 31. päivänä jaettavasta palkinnosta kilpailevat myös Michael Noerin Key House Mirror (Tanska), Sanna Lenkenin My Skinny Sister (Ruotsi/Saksa), Samanou Acheche Sahlstrøm In Your Arms (Tanska/Saksa), Hafsteinn Gunnar Sigurðssonin Paris of the North (Islanti/Ranska/Tanska), Anne Sewitskyn Homesick (Norja), Ronnie Sandahlin Underdog (Ruotsi) ja Yngvild Sve Flikken Women in Oversized Men's Shirts. Elokuvien nimet on käännetty englanniksi.

Dragon Award -palkinnon ovat suomalaiselokuvista voittaneet Valkeapään edellinen elokuva, debyyttiohjaus Muukalainen (2009, Helsinki-filmi), Aku Louhimiehen Paha maa (2005, Solar Films) ja Matti Ijäksen Räpsy ja Dolly eli Pariisi odottaa (1991, Filminor). Tämänvuotisen tuomariston suomalaisedustaja on Pirjo Honkasalo.

Parhaan dokumenttielokuvan Dragon Award -palkintoa tavoittelee Helsinki-filmin tuottama ja Amir Escandarin ohjaama Tuulensieppaajat. Nordisk Ljus: Panorama -sarjassa esitetään Esa Illin Toiset tytöt, Jörn Donnerin Armi elää! ja Hamy Ramezanin Paratiisin avaimet -lyhytelokuva, The Divine Comedy -sarjassa Dome Karukosken Mielensäpahoittaja ja Svenska Långfilmsåret -retrospektiivissä Leif Lindblomin suomalais-ruotsalainen Vadelmavenepakolainen.

He ovat paenneet julkaistaan DVD:llä ja Blu-raylla 16. tammikuuta.

 

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).