Matti Kassila (s. 1924) ei suurempia esittelyitä kaipaa. 87-vuotiaan ohjaaja-käsikirjoittajan tuotanto käsittää yli 30 pitkän elokuvan ohjaustyötä, joiden joukkoon mahtuu lähes kaikkea: rikosta, jännitystä, komediaa, tragediaa, romantiikkaa, alkoholismikertomuksia, taiteilijamuotokuvia, sotaa ja toimintaa. Hyvällä syyllä Matti Kassilaa voi kutsua mestariohjaajaksi, onhan hän sen ansainnut ohjattuaan mestariteoksia ja klassikoita, kuten elokuvat Radio tekee murron (1951), Hilmanpäivät (1954), Elokuu (1956), Kuriton sukupolvi (1957), Punainen viiva (1959), Komisario Palmun erehdys (1960), Tulipunainen kyyhkynen (1961), Kaasua, komisario Palmu (1961) ja Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962).

Erityisesti Kassila kunnostautui romaani- ja näytelmäsovitusten ohjaajana. Mika Waltaria hän filmasi Palmujen lisäksi Kurittoman sukupolven muodossa, Ilmari Turjan näytelmästä syntyi Päämaja, Agapetuksen näytelmistä Hilmanpäivät, Syntipukki ja Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin, Ilmari Kiantoa Kassila filmasi Punaisella viivalla, Hella Wuolijoen kynästä olivat lähtöisin tarinat Tyttö kuunsillalta- ja Niskavuori-elokuviin, kun taas F. E. Sillanpään romaaneihin perustuivat Elokuu ja Ihmiselon ihanuus ja kurjuus. Lähdemateriaalista huolimatta Kassilan elokuvat olivat nimenomaan elokuvallisia, eivät filmattua teatteria tai kuvitettuja romaaneita. Siinä missä Kassilan visuaalinen lahjakkuus voi hävitä omaperäisyydessä Teuvo Tuliolle, on hänen kykynsä tehdä vauhdikasta, upeaa elokuvaa maassamme ainutlaatuinen; Kassilan kamerankäyttö on hitchcockilaista, mutta ilman apinointia. Hän olisi menestynyt missä tahansa maassa, mutta onneksi jäi rikastuttamaan Suomen elokuvataidetta.

Elokuvauutiset.fi sai mahdollisuuden haastatella sähköpostitse ajanhermolla pysytellyttä ohjaajaa, joka ystävällisesti uhrasi aikaansa vastaillen kysymyksiimme ja muistellen ja pohtien elokuvauransa eri vaiheita, siihen liittyneitä henkilöitä sekä näkemystään taiteilijana. Koska Kassilalta on vuoden 1949 esikoisohjauksen jälkeen ehdittyä kysyä lähes kaikki mahdollinen, on tässäkin haastattelussa mukana esimerkiksi sellaista informaatiota, joka löytyy muodossa tai toisessa Kassilan muistelmateoksista, Mustaa ja valkoista- ja Ohjaus ja käsikirjoitus Matti Kassila -kirjoista (1995, 2004).

Erityisen suuret kiitokset tietysti haastateltavalle itselleen sekä elokuvatutkija Juha Seitajärvelle, jonka ystävällisellä avustuksella haastattelu oli mahdollista toteuttaa. Kuvista kiitos Finnkinolle.

 

LUE HAASTATTELU: Osa 1 | Osa 2 | Osa 3

 

Matti Kassilan filmografia ohjaajana

VUOSI ELOKUVA TUOTANTOYHTIÖ JULKAISTU DVD:LLÄ
1949 Isäntä soittaa hanuria Suomen Filmiteollisuus (SF) Ei
1950 Professori Masa Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Maija löytää sävelen Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1951 Lakeuksien lukko Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Radio tekee murron Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1952 Radio tulee hulluksi Teuvo Tulio Kyllä
1953 Varsovan laulu Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Tyttö kuunsillalta Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1954 Sininen viikko Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Hilmanpäivät Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1955 Isän vanha ja uusi Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Pastori Jussilainen Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1956 Elokuu Fennada-Filmi Kyllä
1957 Kuriton sukupolvi Fennada-Filmi Kyllä
  Syntipukki Fennada-Filmi Kyllä
1959 Punainen viiva Fennada-Filmi Kyllä
  Lasisydän Kassila & Harkimo Kyllä
1960 Komisario Palmun erehdys Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
1961 Tulipunainen kyyhkynen Suomen Filmiteollisuus (SF) Kyllä
  Kaasua, komisario Palmu Fennada-Filmi Kyllä
1962 Tähdet kertovat, komisario Palmu Fennada-Filmi Kyllä
1968 Äl' yli päästä perhanaa Matti Kassila & Co Ei
1969 Vodkaa, komisario Palmu Fennada-Filmi Kyllä
1970 Päämaja Suomi-Filmi Kyllä
1971 Aatamin puvussa... ja vähän Eevankin Fennada-Filmi Ei
1972 Haluan rakastaa Peter Adams Filmi, AC-Tuotanto Ei
1973 Meiltähän tämä käy Fennada-Filmi Ei
1979 Natalia Cine Art Production Kyllä
1984 Niskavuori Matti Kassila, Skandia-Filmi Kyllä
1987 Jäähyväiset presidentille Skandia-Filmi Ei
1988 Ihmiselon ihanuus ja kurjuus Neofilmi Ei
1994 Kaikki pelissä Wonderfilmi Ei


Matti Kassilan ja hänen elokuviensa Jussi-palkinnot

Lisäksi Kultainen palmu -ehdokkaana Cannesin elokuvajuhlilla Elokuusta ja Kultainen karhu -ehdokkaana Tulipunaisesta kyyhkysestä Berliinin elokuvajuhlilla.

Kassila on voittanut yhteensä seitsemän Jussia, ohjaajista eniten Mikko Niskasen jälkeen.

VUOSI ELOKUVASTA KATEGORIA SAAJA
1950

Maija löytää sävelen

Naissivuosa
Musiikki
Rakel Laakso
Ahti Sonninen
1951


Radio tekee murron


Ohjaus
Käsikirjoitus
Miespääosa
Matti Kassila
Matti Kassila & Aarne Tarkas
Hannes Häyrinen
1954

Sininen viikko & Tyttö kuunsillalta
Sininen viikko
Ohjaus
Kuvaus
Matti Kassila
Osmo Harkimo
1955 Isän vanha ja uusi & Hilmanpäivät Ohjaus
Lavastus
Matti Kassila
Aarre Koivisto
1956 Pastori Jussilainen Naissivuosa
Musiikki
Kirsti Ortola
Heikki Aaltoila
1957




Elokuu




Ohjaus
Tuottaja
Naispääosa
Naissivuosa
Kuvaus
Musiikki
Matti Kassila
Mauno Mäkelä
Emma Väänänen
Senni Nieminen
Esko Nevalainen
Ahti Sonninen
1959




Punainen viiva




Käsikirjoitus
Miespääosa
Naissivuosa
Miessivuosa
Musiikki
Matti Kassila
Holger Salin
Rakel Laakso
Jussi Jurkka
Osmo Lindeman
1962


Kaasua, komisario Palmu


Käsikirjoitus
Miessivuosa
Musiikki
Matti Kassila & Kaarlo Nuorvala
Leo Jokela
Osmo Lindeman
1963

Tähdet kertovat, komisario Palmu

Kolmen kaupungin kasvot (dok)
Miespääosa
Miessivuosa
Tuottaja
Joel Rinne
Matti Ranin
Suomi-Filmi
1971 Päämaja Miessivuosa Jussi Jurkka (myös Akseli ja Elina)
1973 Haluan rakastaa Peter Naispääosa Tea Ista
1985

Niskavuori

Naispääosa
Naissivuosa
Rauni Luoma
Maija-Liisa Mirton
1988 Jäähyväiset presidentille Miespääosa Hannu Lauri
1989


Ihmiselon ihanuus ja kurjuus


Naispääosa
Naissivuosa
Musiikki
Liisamaija Laaksonen
Tarja Keinänen
Jukka Linkola

Ensi-illat

Perjantai 18.8.

thehitmansbodyguardjuliste rakkaudellabeatricejuliste

thegreasystranglerjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

napapiirinsankarit3juliste laulujautopiastajuliste pahapoliisijuliste kaikensekestaajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

1. 2. 3. 4. 5.
emojielokuvajuliste annabelle3juliste autot3juliste miamijuliste2 itseilkimys3juliste

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 15.8.

1. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 306 041
2. Itse ilkimys 3
292 933
3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840
4. La La Land
256 358
5. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
212 465

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 15.8.

1. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 212 465
2. Tom of Finland 100 949
3. Saattokeikka
68 538
4. Kuudes kerta
54 461

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER