Moonlight (2016)

moonlightbd

MOONLIGHT
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Barry Jenkins
Käsikirjoitus: Barry Jenkins; Tarell Alvin McCraney (tarina)
Tuotanto: Adele Romanski, Dede Gardner, Jeremy Kleiner
Pääosissa: Trevante Rhodes, André Holland, Janelle Monáe

1 tunti 51 minuuttia

Tarell Alvin McCarneyn tuottamatta jääneeseen näytelmään pohjautuva Moonlight oli ehdottomasti tämän vuoden yllättävimpiä elokuvia. ”Valkopesusta” syytetty Yhdysvaltain akatemia äänesti Moonlightin parhaan elokuvan Oscarin saajaksi, vaikka filmi voitti sen lisäksi vain kaksi palkintoa. Damien Chazellen huomattavasti ansiokkaampi La La Land sai kuusi palkintoa, myös parhaan ohjauksen pystin.

Moonlight on ohjaaja-käsikirjoittaja Barry Jenkinsin vasta toinen pitkä elokuva kahdeksassa vuodessa. Hyvin vaatimattomalla puolentoista miljoonan dollarin budjetilla tuotetussa filmissä on yksi kohtalaisen tunnettu näyttelijä – Naomie Harris eli Bond-filmien uusi Moneypenny – ja enemmän tai vähemmän koko budjetti on todella mennyt elokuvan tekemiseen, ei näyttelijöiden palkkoihin. Moonlight on kuitenkin tarinaltaan sellainen elokuva, joka ei suurta budjettia vaadi – muuten sitä ei olisi tehtykään, eivät ainakaan nämä tekijät.

Hyvin tarkkaan kolmeen näytökseen jaettu filmi seuraa nuoren Chironin tarina pikkupojasta aikuiseksi mieheksi ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Ensimmäinen jakso kuvaa sitä, miten köyhä musta Chiron (Alex R. Hibbert) on joutunut koulukiusatuksi ja elää isättömänä köyhän, huumeita käyttävän äitinsä (Naomie Harris) kanssa. Jo tuolloin poika epäilee olevansa homo. Seuraava näytös kuvaa Chironin (Ashton Sanders) elämää teini-ikäisenä high schoolissa ja kolmas näytös kolmikymppisenä aikuisena miehenä (Trevante Rhodes).

Käsikirjoituksen tueksi elokuvan jakoa kolmeen näytökseen on otettu sen visuaalinen ilme. Työstään Oscar-ehdokkuuden saaneen James Laxtonin kuvaaman elokuvan jokainen näytös noudattelee erilaista värimaailmaa ja kamera vakaantuu henkilön vanhetessa. Kolmas näytös on elokuvallisessa mielessä varminta työtä, mutta kauneimmat yksittäiset kuvat ovat kahdessa ensimmäisessä näytöksessä. Samalla alkupuolella on myös elokuvan lukuisat epätarkat kuvat, joka saa näyttämään Laxtonin enemmän amatööriltä kuin Oscar-ehdokkuuden arvoiselta kuvaajalta.

Moonlightin tekijöillä on paljon sanottavaa ja viesti, jonka ohjaaja tuo välillä ilmi alleviivaten, välillä taas antaen katsojan itse miettiä näkemäänsä. Erittäin hyvin kulkevassa elokuvassa on klassisen eurooppalaisen elokuvan rytmi. Näyttelijät ovat pääasiassa tuntemattomia ja aloittelijoita, mutta roolisuoritukset ovat kaikki hyviä.

Moonlight vaatii katsojaltaan ennakkoluulojen hylkäämistä ja ensivaikutelman muuttamisen harkitsemista, mikä on myös sen viesti. Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, eivätkä kaikki ole aina olleet sitä, miltä he nyt näyttävät.

4tahtea

 
LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Cinema Mondo
Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12u

dvd blu ray

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).