sotajarauha16dvd

WAR & PEACE
Iso-Britannia 2016

Ohjaus: Tom Harper
Käsikirjoitus: Andrew Davies
Tuotanto: Andrew Davies, Harvey Weinstein, ym.
Pääosissa: Paul Dano, Lily James, James Norton

6 tuntia 14 minuuttia

Venäläiskirjailija Leo Tolstoi (1828–1910) antoi pitkän elämänsä aikana ihmiskunnalle useita sen rakastetuimmista romaaneista, joista Sota ja rauha (1865) on kohonnut kaikkein tunnetuimmaksi. Kolossaalisen pitkästä romaanista on tehty filmatisointeja koko elokuvan historian ajan, mutta vain kaksi valkokangassovitusta on jäänyt elämään: King Vidorin vuoden 1956 ja Sergei Bondarchukin vuoden 1966 suurelokuvat. Vuonna 2016 vuorossa oli Tom Harperin ohjaama kuusiosainen ja -tuntinen televisiosarjasovitus, joka tulevien vuosikymmenten myötä tullee kohoamaan Sodan ja rauhan filmatisoinneista kaikkein katsotuimmaksi ja kestävimmäksi.

BBC:n ja Weinsteinin veljesten tuottama uusi televisiosarjasovitus on merkkipaalu suurten historiallisten romaanien televisiosovitusten joukossa. Aniharvoin mikään valkokankaalle tai televisioon tehty pukudraama on ollut niin luonteva ja moderni kuin tämä. Klassikkokappaleiden televisiosovituksiin erikoistuneen Andrew Daviesin käsikirjoitus on esimerkillinen: hän on jättänyt pois kaikki tylsät kohdat, suvannot ja rönsyilyt, mutta Tolstoin humaani maailmankatsomus välittyy sitäkin voimakkaampana.

Vuodesta 1805 alkava ja seuraavalla vuosikymmenellä päättyvä Sota ja rauha on monitasoinen tarina sodasta ja rauhasta, rakkaudesta ja vihasta, luottamuksesta ja petoksesta aristokraattien ja vähän myöskin tavallisten kuolevaisten silmin nähtynä. Tarinassa on monta merkittävää roolihahmoa, mutta tärkeimmässä osassa on kolme nuorta, Pierre (Paul Dano), Natasha (Lily James) ja Andrei (James Norton).

Pierre ei ole aristokraatti, mutta hän on kreivi-isänsä suosikkilehtolapsi, josta isäukko myös tekee ainoan perijänsä. Pierrestä tulee uusi kreivi ja äveriäs mies, joka uuden onnen myötä vakavoituu, menee naimisiin petollisen naisen (Tuppence Middleton) kanssa ja alkaa miettiä elämää aiempaa vakavammin. Se tarkoittaa sitä, ettei Pierrestä onnellista tule, mutta hän näkee, kuulee, ajattelee ja toimii, toisin kuin valtaosa muista seurapiirien ihmisistä.

Natasha on puolestaan yhden aristokraattiperheen toiseksi nuorimmainen tytär, kuvankaunis ilmestys, viattomuuden ja onnellisuuden perikuva. Hän on myös nopea rakastumaan. Palava rakkaus Andreihin, hiljattain leskeksi jääneeseen upseeriin ja aristokraattiin, joutuu koetukselle, kun Andrein kovaluontoinen isä (Jim Broadbent) määrää poikansa lähtemään vuodeksi ulkomaille ja katsomaan, viilenevätkö tunteet.

Onnettomia ja onnellisia romansseja kuvattaessa näiden venäläisten aristokraattien tulevaisuus on vaakalaudalla Napoleonin (Mathieu Kassovitz) ratsastaessa joukkoineen halki Euroopan kohti Venäjää. Edessä on sellainen sota, missä tuskallista kuolemaa edeltää tyhmänurhoollinen kunniallinen taistelu. Miekan edessä aristokraatti ja talonpoika ovat tasavertaisessa asemassa. Harperin ja Daviesin televisiosarjassa on riittävästi erilaista sisältöä ja pohdiskeltavaa moniin katselukertoihin. Pohjimmiltaan se on kuitenkin tarina aikakaudesta ja hyvistä ihmisistä, jollaisina tsaarin ajan venäläisiä aristokraatteja moni suomalainenkin piti.

Yhdysvaltalaisen Danon ja brittiläisten Jamesin, Nortonin ja lukuisten muiden roolisuorituksissa on luontaisuutta ja luontevuutta. Vaikka taatusti kymmeniä miljoonia maksaneen tuotannon lavastukset ja puvustukset ovat ensiluokkaisia, on tällä kertaa kaikessa menty luontevuus edellä. Niinpä naisnäyttelijät eivät lainkaan näytä kärsivän raskaista asusteistaan, eikä miesten tarvitse yrittää näytellä naurettavien partojen ja monokkelien takaa. Nykyaikainen näyttelijäntyö yhdistyy moderniin tapaan tehdä pukudraamaa luoden nimenomaan luontevan lopputuloksen.

Siinä missä King Vidorin elokuvasovituksessa kohtaukset ja varsinkin repliikit mentiin läpi juosten, ovat Harper ja Davies ymmärtäneet dramaturgiaa ja antaneet kohtauksille juuri sen verran aikaa kuin ne tarvitsevat. Oikeanlaisin painotuksin se onnistuu ilman, että teos venyy tolkuttoman pitkäksi. Pitkä Sota ja rauha toki tässäkin muodossa on (onhan kyse televisiosarjasta), mutta nyt pituus ei merkitse ylipituutta saati tylsyyttä.

Loistavasti näytellyn, käsikirjoitetun ja niin teknisesti kuin visuaalisestikin toteutetun sarjan suurimpia sankareita ja lurjuksia on ohjaaja Harper. Kuten elokuvaohjauksissaankin on Harperin kuvakerronta erikoinen sekoitus valkokangas- ja televisioestetiikkaa. Nykypäivänä perinteistä televisiokerrontaa ei enää olisi välttämätöntä (jos lainkaan edes tarpeellista) harjoittaa. Harper on ottanut vaikutteita sieltä sun täältä, tehden välillä hyvinkin valkokangaskelpoista kuvaa ja sitten taas suosien televisiomaista tarinan- ja kuvakerrontaa. Epäilemättä lopputulos olisi ollut kauniimpi, jos se olisi kuvattu elokuvamaisesti ja ankarammin rajattuna laajakuvana. Harperin onnistumista itse tarinan kertojana ja pukudraaman modernisoijana ei sen sijaan voi vähätellä.

tahtitahtitahtitahtitahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


TALLENNEJULKAISU:

Julkaisija: Future Film / Atlantic Film, 2016
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (1.78:1)
Levyjä: 3
Ikäraja:

16

Formaatit: dvd

Ensi-illat

Perjantai 24.11.

idanpikajunajuliste heinahattuvilttitossujarubensinveljeksetjuliste

armomurhaajajuliste daddyshome2juliste

mansikkamaajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

armomurhaajajuliste heinahattuvilttitossujarubensinveljeksetjuliste muumientaikatalvijuliste2 95juliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  10.–12.11.
1. Tuntematon sotilas suomi
2. Paddington 2
3. Thor: Ragnarok
4. A Bad Moms Christmas
5. Yösyöttö suomi

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Uuno Turhapuro armeijan leivissä 1984 750 965
2. Maa on syntinen laulu 1973 711 909
3. Talvisota 1989 628 959
4. Tuntematon sotilas 2017 625 892
5. Pahat pojat 2003 614 796
6. Uuno Turhapuro 1973 613 009

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 20.11.

1. Tuntematon sotilas suomi
625 892
2. Itse ilkimys 3
332 742
3. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 317 304
4. Napapiirin sankarit 3 suomi
268 399
5. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 20.11.

1. Tuntematon sotilas 625 892
2. Napapiirin sankarit 3 268 399
3. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
214 012
4. Yösyöttö 157 596
5. Ikitie 124 875
6. Tom of Finland 101 989

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER