Army of One (2016)

armyofonebd

ARMY OF ONE
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Larry Charles
Käsikirjoitus: Rajiv Joseph, Scott Rothman
Tuotanto: Dawn Ostroff, Jeremy Steckler, ym.
Pääosissa: Nicolas Cage, Wendi McLendon-Covey, Russell Brand

1 tunti 33 minuuttia

Muhkeapartainen Larry Charles debytoi elokuvaohjaajana Bob Dylanin ympärille rakennetulla, pystyynhaukutulla Masked and Anonymousilla (2003). Sen jälkeen Charles teki Sacha Baron Cohenin kanssa kolme erittäin suosittua komediaa: Boratin (2006), Brünon (2009) ja Diktaattorin (2012). Charlesin viidennessä elokuvassa Sacha Baron Cohen on vaihtunut Nicolas Cageen ja Diktaattorin korkeat tuotantoarvot tuntuvasti pienempään budjettiin. Cagelle Army of One oli viime vuoden viides elokuva.

Löyhästi tositapahtumiin – tai pikemminkin todelliseen henkilöön – pohjautuva farssi sijoittuu viime vuosikymmenen loppupuolelle. Päähenkilö on Gary Faulkner (Cage), pitkähiuksinen, keski-ikäinen jenkki, joka käy dialyysihoidoissa ja elättää itsensä sekatyömiehenä. Eräänä päivänä itse jumala (Russell Brand) ilmestyy Garyn mieleen ja haluaa Garyn tappavan Osama bin Ladenin. Sydämellinen, mutta seinähullu Gary ottaa tehtävän vastaan ja päättää purjehtia Pakistaniin, vaikka se ei olekaan mahdollista. Maantieteelliset rajoitukset eivät kuitenkaan Garya estä.

Yhdysvaltalaista patriotismia farssin elkein kuvaavassa elokuvassa Cage tekee jälleen yhden täysin yliammutun roolisuorituksen. Jo pelkästään näyttelijän ulkoinen muodonmuutos viittaa selvään farssiin, mutta sen lisäksi Cage on vielä päättänyt esittää koko roolin ääntänsä muunnellen. Silti Cage on jälleen ainoa syy katsoa hänen elokuvansa. Hän vetää yli ja näyttelee ”huonosti”, mutta onnistuu olemaan kiinnostavampi kuin monet paremmat näyttelijät – ja kun roolihahmo on yhtä seinähullu kuin esittäjänsä tulkinta, on lopputulos kieltämättä viihdyttävää katseltavaa.

Sinne tänne hyppivässä elokuvassa käsikirjoitus ja ohjaajan näkemys eivät näytä kohtaavan. Charles ei näytä saavan laadukasta jälkeä aikaiseksi silloin, kun Cohen ei ole mukana suunnittelutyössä. Boratin ja Brünon kuvanneen, pääasiassa televisiossa työskennelleen Anthony Hardwicken kuvista monet ovat epätarkkoja ja koko elokuvan visuaalinen ilme vaatimaton. Filmin epäonnistunut rytmi ei auta asiaa.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI:

Lisämateriaalia ei ole.


BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: Future Film, 2017
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
Kuva: 16:9 (2.35:1)
Levyjä: 1

12

blu ray dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).