uhrilampaatbd

THE SILENCE OF THE LAMBS
Yhdysvallat 1991

Ohjaus: Jonathan Demme
Käsikirjoitus: Ted Tally
Tuotanto: Kenneth Utt, Edward Saxon, Ron Bozman
Pääosissa: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn

1 tunti 58 minuuttia

Thomas Harrisin samannimiseen romaaniin pohjautuva Uhrilampaat on varsinainen outolintu Oscar-palkintojen historiassa. Jonathan Demmen ohjaama ja Ted Tallyn käsikirjoittama elokuva voitti viisi tärkeimpänä pidettyä Oscaria – parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen sekä mies- ja naispääosien pystit – vaikka kyseessä on jännityselokuva ja vieläpä sarjamurhaajatarina.

Harrisin tuohon mennessä vasta kaksiosaiseksi kasvaneesta Hannibal Lecter -romaanisarjasta tehtiin ensimmäinen filmatisointi vuonna 1986. Michael Mannin ohjaama Psykopaatin jäljillä ei kuitenkaan saavuttanut ilmestyessään minkäänlaista yleisönsuosiota, minkä seurauksena Uhrilampaat tuli täysin eri tekijöiltä. Menestyskin oli aivan toista luokkaa.

FBI:n koulutuskeskuksesta alkavassa elokuvassa FBI-agenttikokelas Clarice Starling (Jodie Foster) saa mieluisen tehtävän FBI:n psykologisen osaston johtajalta, Jackilta (Scott Glenn). FBI on neuvoton Illinois’n osavaltiossa riehuvan sarjamurhaajan, Buffalo Billin (Ted Levine), edessä. Virkavallalla ei ole harmainta aavistusta keskenään hyvin samantyyppisiä nuoria naisia murhaavan miehen henkilöllisyydestä.

Jack epäilee, että erään vankilan synkimmässä nurkassa tuomiotaan istuvalla psykiatri Hannibal Lecterillä (Anthony Hopkins) voisi olla tietoja Buffalo Billin henkilöllisyydestä. Jack uskoo Lecterin mieltyvän Clariceen, jonka hän lähettää miestä kuulustelemaan. Innokkaasta, älykkäästä ja sisukkaasta Claricesta tulee tutkinnan avainhenkilö. Panssarilasin takaa jutteleva Lecter, potilaitaan murhannut ja syönyt älykäs psykopaatti psykiatri, tosin saattaa tarinoillaan johdatella Claricea entistäkin kauemmas ratkaisusta arvoitukseen.

Uhrilampaat on poikkeuksellisen tapahtumarikas ja mielikuvituksellinen elokuva, josta on Jonathan Demmen kokeneissa ja lahjakkaissa käsissä syntynyt oman lajityyppinsä valioteos ja suunnannäyttäjä, jonka jäljillä monet ovat kulkeneet kuitenkaan saavuttamatta alkuperäisen tasoa. Uhrilampaissa kaikki palaset ovat loksahtaneet kohdalleen – ja erinomaisesta käsikirjoituksesta huolimatta lopputulos on vielä parempi kuin sen olisi pitänyt olla. Demmellä oli jo tuolloin kokemusta keskenään hyvin erilaisista elokuvista, mutta useamman komedian jälkeen häneltä olisi ollut vaikea odottaa tällaista teosta.

Väkivaltaa käytetään säästeliäästi, pelkoa, jännitystä ja uhkaa sitäkin enemmän. Elokuvan juoni ja roolihahmot ovat yhtä älykkäitä, katsojan älykkyyttä ei aliarvioida. Uhrilampaiden molemmat sarjamurhaajia kuvataan hyvin poikkeuksellisesti myös sympatiaa ja Hannibalin tapauksessa jopa kunnioitusta herättävine puolineen.

Howard Shoren ikimuistoinen, vaikuttava musiikki luo elokuvaan hienon tunnelman yhdessä Demmen taitavan kerronnan ja Tak Fujimoton kuvauksen kanssa. Demme ja Fujimoto ovat tehneet visuaaliselta kerronnaltaan täydellisen elokuvan. Mukana ei ole yhtäkään turhaa kuvaa, eikä yhdessäkään kuvassa ole pyritty esteettiseen näyttävyyteen. Uhrilampaiden visuaalisessa ilmeessä on aitoutta, johon jo itse tapahtuma-aika, kolea syksy, tuo tarvittavan sävynsä. Demme suosii vaikuttavia, radikaaleja lähikuvia Fosterista ja varsinkin Hopkinsista sekä seurantakuvausta, jossa kameramies seuraa näyttelijöitä näiden takana.

Uhrilampaiden roolisuoritukset ja roolihahmot ovat jo oma lukunsa. Foster ja Hopkins tekevät elämänsä roolit hyvin erilaisissa tehtävissä. Fosterin näyttelemä Clarice on puhtoinen, erittäin sympaattinen ihminen, jota katsoja voi kannustaa ja pelätä tämän puolesta; tässä on yksi monista syistä, miksi Uhrilampaat toimii niin erinomaisesti. Hopkinsin näyttelemä Hannibal Lecter on puolestaan paperilla täydellisen surkea roolihahmo, josta Hopkins on tehnyt kuolemattoman. On hyvin vaikea kuvitella, että kukaan toinen näyttelijä olisi kyennyt tekemään Lecteristä yhtä onnistunutta tulkintaa. Erittäin älykäs, manipuloiva, pahuutta huokuva ja jopa hypnoottinen sarjamurhaaja voi olla näyttelijälle kiitollinen rooli, mutta harvoin ne onnistuvat. Lecter on onnistunut.

Pahaenteisesti alkava elokuva päättyy myös siten, mutta sillä erolla, että lopussa elokuvan toinen antisankari on jo valloittanut ainakin osan yleisöstä puolelleen. Lopussa katsoja toivoo kaikkea hyvää niin puhtoiselle Claricelle kuin kannibaali Hannibalillekin – ja miksei toivoisi, Hannibal on karismaattinen mies pienine hyveineen ja suurine paheineen.

tahtitahtitahtitahtitahti

 
LISÄMATERIAALI:

Traileri.


BLU-RAY-JULKAISU:

  Julkaisija: SF Studios, uusi painos v. 2017
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (1.85:1)
  Levyjä: 1

18

blu ray

Ensi-illat

Perjantai 27.10.

tuntematonsotilas2017juliste2 aurinkosisallanijuliste

manifestojuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tuntematonsotilas2017juliste2 toverimissaoletnytjuliste armomurhaajajuliste heinahattuvilttitossujarubensinveljeksetjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  13.–15.10.
1. Yösyöttö suomi
2. Blade Runner 2049
3. My Little Pony -elokuva
4. Lumiukko
5. Ikitie suomi

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 16.10.

1. Itse ilkimys 3
321 970
2. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 317 304
3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840
4. La La Land
256 358
5. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
212 723

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 16.10.

1. Napapiirin sankarit 3
249 653
2. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 212 937
3. Tom of Finland
101 823
4. Ikitie
99 925

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

Finland 220x150

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER

Finland 220x150