themagnificentsevenbd

THE MAGNIFICENT SEVEN
Yhdysvallat 2016

Ohjaus: Antoine Fuqua
Käsikirjoitus: Nic Pizzolatto, Richard Wenk
Tuotanto: Roger Birnbaum, Todd Black
Pääosissa: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke

2 tuntia 12 minuuttia

Se ei ole enää mikään uutinen, että Hollywoodista ovat ideat loppuneet. Yksi hyvä osoitus tästä on Antoine Fuquan ohjaama The Magnificent Seven, joka ei ainoastaan ole uudelleenfilmatisointi, vaan peräti uudelleenfilmatisoinnin uudelleenfilmatisointi. Sadalla miljoonalla dollarilla tuotettu lännenfilmi pohjautuu John Sturgesin 7 rohkeaan mieheen (1960), joka puolestaan oli amerikkalaistettu ja hollywoodilaistettu versio Akira Kurosawan Seitsemästä samuraista (1954).

Maailman ja elokuvataiteen muuttuminen viimeisen reilun 55 vuoden aikana näkyy hyvin The Magnificent Sevenissä. Sturgesin ”alkuperäisessä” elokuvassa veristä väkivaltaa oli maltillisesti, sen nimen mukainen seitsikko muodostui valkoisista miehistä (ja filmitähdistä, toinen toistaan suuremmista), naisille ei siinä liiemmin ollut sijaa – ja se kuvattiin filmille. Fuquan elokuva on kuvattu digitaalisesti, siinä seitsemään rohkeaan mieheen mahtuu yksi tummaihoinen, intiaani, aasialainen ja meksikolainen. Fuquan elokuvaan on mahtunut myös yksi nainen, jonka tehtävänä ei ole vain ja ainoastaan pelätä ja kyynelehtiä. Roolituksessa on menty äärimmäisyyksiin niin sanotussa poliittisessa korrektiudessa, mutta sisällön osalta realismilla ja ajankuvalla ei ole minkäänlaista merkitystä. Tässä elokuvassa kukaan 1870-luvun lopun Teksasissa ei sanallakaan mainitse lainvalvoja Chilsomin (Denzel Washington) ihonväriä.

True Detective -televisiosarjan luoneen Nic Pizzolatton ensimmäinen elokuvakäsikirjoitus on syntynyt yhteistyössä useammankin uudelleenfilmatisoinnin kirjoittaneen Richard Wenkin kanssa. Juoneltaan yksinkertaisen elokuvan tarina on jäänyt köyhänlaiseksi. Elokuvassa rikas maanomistaja Bogue (Peter Sarsgaard) on ottanut silmätikukseen kokonaisen Rose Creekin kylän, jossa asuu vain rauhallisia, aseettomia ihmisiä. Bogue on tarjoutunut ostamaan kyläläisten tilukset ja tontit naurettavan pientä korvausta vastaan. Niitä, jotka ovat tarjouksesta kieltäytyneet, hän on muistanut lyijyllä. Boguen käydessä esittelemässä tarjoustaan viimeisen kerran, syntyy kahakka, jossa useampi mies ja nainen saa Boguen alaisten luodeista. Yksi kuolleista on Emman (Haley Bennett) aviomies.

Emma lähtee yhdessä ystävänsä (Luke Grimes) kanssa seuraavaan kaupunkiin etsiäkseen revolverisankareita puolustamaan kylää Boguen miehiltä. Onnekseen he törmäävät Chilsomiin (Washington), joka on valtion palkkalistoilla ja työkseen metsästää etsintäkuulutettuja oikeuden eteen vietäväksi. Oikeudentajuinen Chilsom heltyy kauniin nuoren naisen kertoessa kylänsä kohtaamasta ahdingosta ja tarjotessa huomattavaa, kolehdilla hankittua palkkiota kylän pelastamisesta. Vielä enemmän Chilsomia kiinnostaa nimi Bogue, joka on hänelle jo ennestään tuttu.

Chilsom ottaa pestin vastaan ja alkaa haalia kokoon pientä armeijaa, johon tosin saadaan vain kuusi miestä lisää: korttihuijari (Chris Pratt), sisällissodan veteraani ja tarkka-ampuja  (Ethan Hawke) ja tämän aasialainen kaveri (Byung-hun Lee), meksikolainen roisto (Manuel Garcia-Rulfo), heimostaan eronnut intiaani (Martin Sensmeier) ja uskovainen turkis- ja päänahanmetsästäjä (Vincent D'Onofrio). Loppu aika elokuvasta menee näiden miesten keskinäisen kinastelun, kukkoilun ja ystävystymisen sekä välienselvittelyyn valmistautumisen kuvaamiseen.

The Magnificent Sevenin tekijät ovat lainanneet koko idean Sturgesin ja Kurosawan filmeiltä, joiden lisäksi varsinkin Clint Eastwoodin ja Sergio Leonen lännenfilmeiltä on viety monia tarinallisia, roolihahmollisia ja visuaalisia elementtejä. Leonelta on ”lainattu” tarkkaan rajatut (tosin tässä tapauksessa myös osittain epätarkat) lähikuvat, osa kaksintaistelukohtauksien asetelmista sekä tietenkin ne kuvakulmat, joissa maan tasolle asetettu kamera kuvaa viistosti ylöspäin luoden vaikutelman suurista sankareista. Mauro Fioren tummasävyinen kuvaus on kokonaisuutena komeaa katseltavaa, mutta lähikuvien epätarkkuutta on vaikea ymmärtää hänen kaltaiseltaan kokeneelta tekijältä.

The Magnificent Seven on ohjaaja Fuquan ja Denzel Washingtonin kolmas yhteinen elokuva Training Dayn (2001) ja The Equalizer: Oikeuden puolustajan (2014) jälkeen. Myös monet muut elokuvan näyttelijöistä ovat työskennelleet Fuquan kanssa aiemminkin. Valitsemalla Washingtonin filminsä päärooliin Fuqua ei ole kuitenkaan ottanut huomioon hyvin säilyneen miehen ikää; mikäli sen muistaa, elokuvan lopussa nähtävän koston motiivi aiheuttaa lähinnä hilpeyttä. Melko sama pätee koko elokuvaan: The Magnificent Seven ei herätä niitä tunteita, mihin se pyrkii ja mitä tällaisen tarinan pitäisi herättää. Hyvin moni osa-alue toimii, mutta käsikirjoitus pettää.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ueampi dokumentti elokuvan teosta sekä poistettuja kohtauksia.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: SF Studios
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

16

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 26.4.

guardiansofthegalaxy2juliste

Perjantai 28.4.

songtosongjuliste mrgagajuliste

rikuhaikarajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:
12.5. War/Peace [dok]
2.8. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  21.–23.4.
  1. Fast & Furious 8
  2. The Boss Baby
  3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö
  4. Smurffit: Kadonnut kylä
  5. Your name

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 24.4.

1. La La Land 241 958
2. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 233 049
3. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
206 331
4. Vaiana
136 236
5. Fifty Shades Darker
127 792

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 24.4.

1. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 206 331
2. Tom of Finland 91 194
3. Saattokeikka
56 056
4. Kuudes kerta
54 461

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo

Kirjaa myyvät mm.

suomalainen
adlibris

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS
valkoinenpeurabdpieni Erik Blomberg
VALKOINEN PEURA
thevvitchbd Robert Eggers
THE VVITCH: A NEW-ENGLAND FOLKTALE
stephenkingsebd Tommy Lee Wallace
STEPHEN KINGIN SE
roombd Lenny Abrahamson
ROOM
themagnificentsevenbd Antoine Fuqua
THE MAGNIFICENT SEVEN
badmomsbd Jon Lucas, Scott Moore
BAD MOMS
florencebd Stephen Frears
FLORENCE
themanwhoknewinfinitybd Matthew Brown
THE MAN WHO KNEW INFINITY

Uusimmat DVD-arvostelut

juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER
emeliedvd Michael Thelin
EMELIE
elvisnixondvd Liza Johnson
ELVIS & NIXON
slowwestdvd John MacLean
SLOW WEST

pienipyhiinvaellusdvdkansi Heikki Kujanpää
PIENI PYHIINVAELLUS

Copyright 2008– Elokuvauutiset.fi