Me and Earl and the Dying Girl (2015)

meandearlandthedyinggirl

ME AND EARL AND THE DYING GIRL
Yhdysvallat 2015

Ohjaus: Alfonso Gomez-Rejon
Käsikirjoitus: Jesse Andrews
Tuotanto: Steven Rales, Dan Fogelman, Jeremy Dawson
Pääosissa: Thomas Mann, Olivia Cooke, RJ Cyler

1 tunti 41 minuuttia

Jesse Andrewsin suomentamattomaan romaaniin pohjautuva Me and Earl and the Dying Girl ei voi olla tuomatta mieleen Tähtiin kirjoitettua virhettä, sitä edeltävänä vuonna valmistunutta hittielokuvaa, jossa syöpää sairastavat teini-ikäiset tyttö ja poika rakastuvat toisiinsa.

Alfonso Gomez-Rejonin ohjaama Me and Earl and the Dying Girl puolestaan on tarina koulun ulkopuolisiin kuuluvasta Gregistä (Thomas Mann), joka on älykkyytensä avulla onnistunut välttämään koulukiusaamisen kohteeksi joutumisen. Kaverinsa Earlin (RJ Cyler) kanssa omia parodiaversioita klassikkoelokuvista kuvaava Greg joutuu äitinsä pakottamana kaveeraamaan leukemiaan sairastuneen Rachelin (Olivia Cooke) kanssa. Pakotetusta ystävyydestä kasvaa nopeasti aito ystävyyssuhde, mutta Rachelin terveydentila huononee huononemistaan.

Greg, Earl ja Rachel ovat tyypillisiä nykypäivän nuorisoelokuvien päähenkilöitä: älykkäitä, selvästi kaikkea muuta kuin koulun suosituimpia poikia ja tyttöjä, jotka pääsevät elämässään vielä pitkälle. Esimerkiksi 1980-luvullahan nuorisofilmit olivat useimmiten komedioita ja päähenkilöt – jos eivät suorastaan tyhmiä – niin kykenivät keskittymään vain vastakkaisen sukupuolen jahtaamiseen. Toki tässäkin osoitetaan kiinnostusta tuota samaa asiaa kohtaan ja vaikka Earl onkin se kavereista suorapuheisempi, ei tässä elokuvassa alapääosaston huumori kuki.

Päähenkilöt harrastavat keittiöpsykologiaa ja oppivat elinikäisestä ystävyydestä nuoren elämän tärkeimmässä kohdassa, college-valintojen edessä. Erilaisen vanhemman roolissa nähdään tällä kertaa Nick Offerman, joka on Gregin rentoakin rennompi isäukko, ja surullisena vanhempana Rachelin alkoholistiäiti (Molly Shannon).

1990-luvulla elokuvauransa aloittanut Alfonso Gomez-Rejon sai odotella ohjausdebyyttiään pitkään, aina vuoteen 2014 saakka. Me and Earl and the Dying Girl on hänen toinen pitkä elokuvansa. Se on huolella toteutettu ja empatiaa herättävä romanttinen tarina elämästä ja kuolemasta, mutta vastaavanlaisia tarinoita on kyllä nähty varsin hiljattainkin. Gomez-Rejonin elokuvalla on sattumalta sama levittäjäkin kuin Tähtiin kirjoitetulla virheellä. Tietenkin on hyvä, että nuorisolle tehdään tällaisiakin elokuvia, eikä pelkästään sarjakuvafilmatisointeja. Elokuvia, joista he voivat oppia jotakin ja saada uusia ajatuksia.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ohjaajan kommenttiraita, poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein, ym.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

12

dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).