Are You Here (2013) [Blu-ray]

areyouhere

ARE YOU HERE
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: Matthew Weiner
Käsikirjoitus: Matthew Weiner
Tuotanto: Matthew Weiner, Jordan Horowitz, ym.
Pääosissa: Owen Wilson, Zach Galifianakis, Amy Poehler

1 tunti 53 minuuttia


Mad Men
-televisiosarjan luoneen Matthew Weinerin ensimmäisessä elokuvaohjauksessa on nähtävillä ohjaaja-käsikirjoittajan TV-tausta: useissa kohtauksissa näyttelijät asetetaan kameran eteen samaan tapaan kuin televisiossa, eikä käsikirjoituskaan ole vailla televisiokerronnan piirteitä.

Are You Heren pääosassa nähdään Owen Wilson erään pienehkön paikallistelevisiokanavan säämiehenä, Stevenä, joka lähtee vanhaan kotikaupunkiinsa yhdessä lapsuudenystävänsä Benin (Zach Galifianakis) kanssa. Benin rikas isä on juuri kuollut, jättänyt mittavan omaisuuden ja nuoren, hippimäisen, ihmiseen uskovan lesken (Laura Ramsey). Pilveä pössyttelevät Steve ja Ben eivät ole erityisen tervetulleita vieraita ainakaan Benin siskon (Amy Poehler) mielestä, tämä kun ehdottomasti haluaisi periä isänsä koko omaisuuden. Pieneltä vaikuttavaa rahasummaa lukuun ottamatta kaikki meneekin Benille, jonka lapsenomainen elämänkatsomus asetetaan kyseenalaiseksi useampaankin otteeseen elokuvan aikana – eikä välttämättä suotta. Steve, ikääntyvä naistenmies, puolestaan iskee silmänsä Benin isän leskeen.

Weinerin elokuvan juoni on yksinkertainen, mutta roolihahmojen elämiä on kuvattu sen verran runsaasti, että elokuvassa on sisältöä vähintään saman verran kuin TV-sarjan pitkässä pilottijaksossa. Ammattitaitoisesti, mutta persoonattomasti kuvattu elokuva kertoo niin Steven elämästä naisia jahtavaana pilvenpolttajana ja viskisieppona, joka ei keski-ikään ehdittyäkään halua  ajatellakaan vakavoitumista. Toki myös Steven työelämä saa paljon huomiota. Benin kohdalla jää epäselväksi, miksi ja miten hänestä tuli sellainen kuin hän nyt on, vai onko hän aina ollut sellainen. Benin elämän käännekohta ei ole hänen isänsä kuolema, vaan sen jälkimainingit, joiden seurauksena elokuva pääsee kaikkein kiinnostavimpaan pisteeseensä, kunnes sitten jo loppuukin. Hetken aikaa Galifianakis onnistuu kuitenkin yllättämään siloposkena, joka ei hänen tyyppinsä vastaisesti ilmeile tai puhu turhia.

Ramseyn näyttelemä Angela tuo ylipitkään elokuvaan siihen selvästikin haluttua eurooppalaisuutta, vaikka hänen roolihahmonsa ei eurooppalainen olekaan. Poehlerin roolihahmon perhe-elämää (tai sen puutetta) on väkisin tungettu mukaan ilman, että sillä olisi mitään vaikutusta hänen roolihahmostaan saatavaan kuvaan tai yhtään mihinkään muuhunkaan.

Are You Here on keskinkertaista kertakäyttöviihdettä, jonka käsikirjoitus olisi kaivannut tiivistämistä ja ohjausjälki enemmän elokuvallisuutta.

tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ohjaajan kommenttiraita ja dokumentti elokuvan teosta.

 

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Scanbox Vision
Tekstitys: Suomi, tanska, ruotsi, norja
Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1, DD 5.1
Kuva: 16:9 (1.85:1)
Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).