All Is Lost (2013) [Blu-ray]

allislost

ALL IS LOST
Yhdysvallat 2013

Ohjaus: J.C. Chandor
Käsikirjoitus: J.C. Chandor
Tuotanto: Neal Dodson, Anna Gerb, Justin Nappi, Teddy Schwarzman
Pääosissa: Robert Redford, vene, valtameri

1 tunti 46 minuuttia


Kehutulla, parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuudella huomioidulla Margin Call -elokuvalla debytoineen J.C. Chandorin toinen elokuva olisi haasteellinen tehtävä kokeneellekin ohjaajalle ja käsikirjoittajalle, saati sitten Chandorin kaltaiselle ”aloittelijalle”.

Chandor on saanut houkuteltua elokuvansa pääosaan – ja ainoaan rooliin – legendaarisen Robert Redfordin, jonka rooli on kuin räätälöity Oscareita varten. Kultaista pystiä 77-vuotias näyttelijäkonkari ei roolistaan saanut, ei edes ehdokkuutta, vaikka uransa ehtoopuolen parhaimman roolisuorituksen tekeekin.

Redford näyttelee nimettömäksi jäävää, ilmeisen hyvätuloista vanhempaa herraa, joka on lähtenyt pitkälle purjehdusmatkalle tasokkaalla purjeveneellään. Edessä on Intian valtameri, täydellinen yksinäisyys ja vapaus, joka muuttuu hetkessä painajaiseksi, kun vene saa osuman mereen pudonneesta kontista. Seuraa reilun viikon taistelu aikaa, ruoan ja juoman loppumista sekä yksinkertaisesti toivon menettämistä vastaan.

Koska Redford on elokuvan ainoa näyttelijä, hän ei juurikaan filmin aikana puhu. Moni ohjaaja tai käsikirjoittaja, varsinkin hollywoodilainen, olisi kuitenkin saattanut laittaa Redfordin puhuman edes yksinään, mutta nyt jokainen repliikki on perusteltu ja järkeenkäypä – uskottava kuten elokuva itsekin. Kyseessä onkin eräänlainen realistinen vastine Ang Leen Piin elämälle. Redford ei ajalehdi merellä tiikerin kanssa, vaan hänen ainoana seuranaan on elämänkokemus ja kekseliäisyys, joiden ansiosta selviytymistaistelu voi ylipäätänsä alkaa. Tyhmempi mies olisi kuollut janoon parissa päivässä.

Alex Ebertin erinomaista musiikkia hyvinkin säästeliäästi käyttävä Chandor on tehnyt hyvää työtä varsinkin ohjaajana. Käsikirjoittajana hänen olisi toivonut suosivan vähemmän toistoa ja edes pienenpieniä yllätyksiä. Elokuvan ehkäpä ainoa yllätys on sen loppu, joka on likipitäen nerokas, mutta toisaalta, tämähän ei ole varsinainen Hollywood-elokuva, siksi sen ei tarvitse noudattaa sen kaavoja.

tahti2


LISÄMATERIAALI

Redford ja Chandor kertovat elokuvasta muutaman lauseen verran, lisäksi mukana on samoista miehistä omat lyhytdokumenttinsa.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Universal Sony
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi, ym.
  Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1
  Kuva: 16:9 (2.40:1)
  Levyjä: 1

16

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).