vaarallistavapauttadvd

VAARALLISTA VAPAUTTA
Suomi 1962

Ohjaus: Veikko Itkonen
Käsikirjoitus: Veikko Itkonen
Tuotanto: Veikko Itkonen / Filmi-Kuva Oy
Pääosissa: Toivo Lehkonen, Pirkko Peltonen, Ville-Veikko Salminen

1 tunti 39 minuuttia

Tuuli Reijosen romaaniin pohjautuva Vaarallista vapautta jäi 1940-luvun puolivälissä elokuvatuottajana aloittaneen Veikko Itkosen viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi, minkä jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin ja vietti siellä loppuelämänsä. Vaarallista vapautta oli Itkosen yhdeksäs oma ohjaustyö ja yksi parhaimmista osoituksista siitä, että tämä myös leikkaamisen ja kuvaamisen hallinnut ohjaaja oli lahjakas ja taitava, mutta käsikirjoittajana jäi paljon toivomisen varaa.

vaarallistavapautta1still
Antti Litja ja Maija Karhi

Vaarallista vapautta on melko poikkeuksellinen aikansa kotimaiseksi elokuvaksi, sillä siinä seurataan suuren maailman tyyliin samanaikaisesti useampaa eri tarinaa, jotka lopulta risteävät. Tapahtumat etenevät siis koko ajan samaan tahtiin ja eri osuuksien välillä hypitään jatkuvasti. Ensimmäinen "tarinalinja" kertoo hieman kevytkenkäisestä opiskelijatytöstä, Ruthista (Maija Karhi), joka asuu pihin vuokraemännän (Rakel Laakso) alivuokralaisena, hankkii elantonsa tavaratalon myyjättärenä ja viettää vapaa-aikansa muutaman eri miehen seurassa, pääasiassa muutamaa vuotta nuoremman Pekan (Antti Litja) kanssa. Pekan sisko, sairaanhoitaja Sinikka (Pirkko Peltonen), on yhdessä poikaystävänsä (Ville-Veikko Salminen) ja tämän kaverin (Risto Aaltonen) kanssa suunnitellut Neuvostoliitosta loikanneen miehen (Toivo Lehkonen) paon poliisin vartioimasta sairaalasta. Pekan ja Sinikan vanhemmat, kotiäiti Anna (Irma Seikkula) ja ynseä arkkitehti-isä (Kullervo Kalske), ovat jo avioliittonsa loppupisteessä, kun äiti tapaa vanhan lapsuudenystävänsä (Toivo Mäkelä). 

The Strangersin rautalankamusiikin säestämä elokuva alkaa erittäin lupaavasti rentona ja nykyaikaisena filminä, jossa Maija Karhin roolisuoritus on harvinaisen aito. Filmin edetessä alkaa käydä selväksi, ettei käsikirjoituksessa riitä sisältöä 100-minuuttiseen elokuvaan. Sen lisäksi elokuva on liian draamapainotteinen ja jännittäväksi tarkoitetut kohtaukset eivät ole yhtään sen tehokkaampia. Elokuvan aikana Itkonen kuvaa myös sitä aikansa ilmiötä, jossa tietynlaiset nuoret viisveisasivat aiempien sukupolvien uhrauksia sotien aikaan. Tähän Itkonen puuttuu kärkkäästi, mennen sieltä, mistä aita on matalin, mutta ottaen kuitenkin tämänkin asian huomioon. Samanlaista kömpelöä dramaturgiaa on myös loikkarin tapauksessa. (Sen lisäksi lopulta loikkari puhuu ihan selvää suomea).

vaarallistavapautta3still
Nuoret kapinalliset Ville-Veikko Salminen, Pirkko Peltonen ja Risto Aaltonen.

Vaarallista vapautta oli nuoren Esko Nurmisen ensimmäinen ja samalla toiseksi viimeinen pitkän elokuvan kuvaustyö. Hän ja Itkonen ovat tehneet komeaa jälkeä, elokuvan visuaalisessa toteutuksessa on tyyliä ja tyylirikkoja, joista jälkimmäisiin lukeutuu kaksi yöaikaan sijoittuvaa jaksoa: yksi, jolloin on kuvattu päivää yönä ja toinen, jossa ulos sijoittuva yöjakso on kuvattu kokonaan studiossa yhden lampun valossa.

Itkosen joutsenlaulussa tyyli on etusijalla sisällön sijaan. Tällainenkin "tasapaino" toimii usein, mutta ei silloin, jos se merkitsee myös pitkäpiimäisyyttä.

2tahtea


LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia
Tekstitys: Ei tekstitystä
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 4:3 (1,33:1), mv
Levyjä: 1

su (alun perin K-16)

dvd

TV-esityksessä käytetystä masterista tehty DVD-julkaisu. 1,37:1-kuvasuhteella kuvattu on tarkoitettu esitettäväksi 1,66:1-kuvasuhteella, mutta Ylen tv-masterien tapaan kuvasuhde on lähempänä negatiiviformaattia kuin tarkoitettua esitysformaattia. 

Ensi-illat

Keskiviikko 20.6.

hereditaryjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

amomentinthereedsjuliste puluboinjaponinleffajuliste ilosiaaikojamielensapahoittajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 7.6.

1. Avengers: Infinity War 213 509
2. Black Panther
148 523
3. Supermarsu suomi
137 377
4. Deadpool 2 135 251
5. Coco  131 126

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 7.6.

1. Supermarsu
137 377
2. Veljeni vartija 120 962
3. Varasto 2 91 522
4. Kaikki oikein 74 483
5. Suomen hauskin mies 53 348

ranin

Nyt elokuvateattereissa

jurassicworldjuliste2
Jurassic World: Kaatunut valtakunta
J. A. Bayona
2. viikko

67 031
katsojaa 18.6. mennessä

deadpool2juliste
Deadpool 2
David Leitch
6. viikko

163 459
katsojaa 18.6. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia