juoksekuinvarasdvd

JUOKSE KUIN VARAS
Suomi 1964

Ohjaus: Palmer Thompson, Åke Lindman
Käsikirjoitus: Palmer Thompson
Tuotanto: Palmer Thompson, Veikko Laihanen / VP Productions AS
Pääosissa: Richard Long, Åke Lindman, Pirkko Mannola

1 tunti 23 minuuttia

Palmer Thompsonin ja Åke Lindmanin ohjaama Juokse kuin varas (1964) oli ensimmäinen suomalais-yhdysvaltalainen yhteistuotantoelokuva ja seuraajansa Jäätävän poltteen (1986) tapaan toimintafilmi, joskin huomattavasti kevyemmällä otteella tehty.

Suomalaisen lyhytelokuvatuottaja Veikko Laihasen aloitteesta syntyneen elokuvan yhdysvaltalaiseksi yhteistuottajaksi, käsikirjoittajaksi ja pääohjaajaksi saatiin Palmer Thompson (1918–1969). Mittavan uran televisiokäsikirjoittajana tehneen Thompsonin ura pitkien elokuvien parissa jäi kahteen filmiin: Juokse kuin varas oli hänen ainoa ohjauksensa ja tuotantonsa, sen lisäksi hän laati alkuperäistarinan Johnny Cashin tähdittämään B-elokuvaan Five Minutes to Live (1961). Juokse kuin varas ei sekään ollut A-luokan elokuva, mutta viisikymmentä myöhemmin nähtynä kylläkin A-luokan viihdettä useammastakin eri syystä.

juoksekuinvaras1 juoksekuinvaras2

Richard Longin (Muukalainen katosi) näyttelemä yhdysvaltalainen Bart Lanigan on pidätetty Helsingissä ja häntä ollaan toimittamassa takaisin Yhdysvaltoihin vastaamaan oikeuden edessä miljoonahuijauksestaan. Laivamatkan alussa Lanigan on saada palkkamurhaajan luodista, mutta hänen onnekseen luoti osuukin Lanigania vahtivaan poliisiin. Lanigan pääsee pakenemaan, etsii käsiinsä hänet pettäneen Arvo Mäen (Åke Lindman), suomalaisen pikkurikollisen, jonka kanssa hän lähtee etsimään huijarikumppaniaan. Matkan aikana mukaan tarttuu yökerholaulajatar Marja Salo (Pirkko Mannola), joka on välittömästi valmis menemään naimisiin Laniganin kanssa.

Rakastunutta Marjaa toppuutteleva Lanigan joutuu kiertelemään kesäistä Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua ylipäätään aina Hämeenlinnaan saakka. Thompson ja toiseksi ohjaajaksi palkattu, Thompsonia filmimiehenä huomattavasti kokeneemman Lindmanin yhteisohjaus on elokuvan alkupuolella eräänlainen matkailumainos, mutta tyyli muuttuu nopeasti. Kuvaaja Kalle Peronkoski tosin on osannut ujuttaa taustalle Suomen kauniita maisemia silloinkin, kun kyse on näyttelijän lähikuvasta.

 juoksekuinvaras3 juoksekuinvaras4

Erittäin kokeneen Peronkosken toinen ja viimeinen värielokuva on ammattitaitoisen, lahjakkaan tekijän kuvaama, mutta kehnosti ohjattu. Toimintakohtaukset toimivat puoliteholla ja ovat tahattoman koomisia stuntteihin tottumattomien näyttelijöiden hyppiessä varovasti aitojen ylitse. Useissa muissa kohtauksissa on turhia leikkauksia, jotka tuovat mieleen sekä vähemmän kehittyneiden tekijöiden mykkäfilmit että aloittelijoiden amatöörielokuvat: sellainen kohtaus, jonka kuka tahansa kokenut ja lahjakas ohjaaja olisi mahduttanut yhteen kuvaan, on nyt katkaistu kahteen eri kuvaan. Esimerkkinä kohtaus, jossa näyttelijä saapuu auton luokse puhuakseen sen edessä seisovalle näyttelijälle. Tämäkin on otettu kahtena kuvana, hieman etäämmältä kuvattuna yleiskuvana ja sen jälkeen leikattu töksähtäen kokokuvaan, jossa tilanne ja kuvakulma on täysin sama, ainoastaan kuvakoko on erilainen ja kamera on tuotu muutaman metrin lähemmäksi.

Hollywoodissa lapsinäyttelijänä A-luokan filmeihin päässyt ja aikuisena enemmän B-luokan tuotantoja tehnyt Richard Long muistuttaa kasvoiltaan Roger Moorea, mutta ei näyttelijänlahjoiltaan. Paikoitellen pystyynkuollut Lang on parhaimmillaan komediallisissa kohtauksissa ja herää eloon päästessään Mannolan kanssa samoihin kohtauksiin; nuoren Mannolan seura toki olisi herättänyt kuolleenkin. Energinen, tyttömäinen ja kekseliäs Mannola on elokuvan pelastaja. Myös Mannolan ja Lindmanin englanninkielentaito on huomattavan hyvää.

Mainittujen seikkojen lisäksi Juokse kuin varkaalla on yksi huomattava puute ja se on käsikirjoituksessa. Loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisessa tarinassa ei ole mitään uutta, mutta vähemmästäkin on saatu aikaiseksi hyviä elokuvia. Thompson on kuitenkin kertonut oman tarinansa joko tahattomasti tai tahallisesti niin monimutkaisesti, että välillä on melkeinpä yhdentekevää, miten juoni etenee, kunhan kuvissa on kauniita maisemia, kauniita naisia ja Richard ”Dick” Long.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Elokuvan traileri ja video, jossa elokuvan leikkaaja Kari Uusitalo esittelee elokuvan sekä lyhytelokuvat Hämeenlinna, ensi kerran... (1958) ja Espoo (1971).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / KAVI, 2017
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 16:9 (1.66:1), mv
  Levyjä: 1

12

Restauroimaton. Varmasti parhaalla mahdollisella tavalla digitoitu elokuva, mutta lähdemateriaalin kuluneisuudessa on huomattavaa vaihtelua.

Ensi-illat

Keskiviikko 18.10.

wearexjuliste 

Perjantai 20.10.

happydeathdayjuliste geostormjuliste2

lovingvincentjuliste humanflowjuliste

anteeksiantamatonjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

tuntematonsotilas2017juliste2 toverimissaoletnytjuliste armomurhaajajuliste heinahattuvilttitossujarubensinveljeksetjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Viikonlopun katsotuimmat

  13.–15.10.
1. Yösyöttö suomi
2. Blade Runner 2049
3. My Little Pony -elokuva
4. Lumiukko
5. Ikitie suomi

Lisätiedot katsojatilastosta

Lähde: SES / Filmikamari

Katsotuimmat ensi-illat 2017

Päivitetty 16.10.

1. Itse ilkimys 3
321 970
2. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 317 304
3. Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 265 840
4. La La Land
256 358
5. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen
212 723

Katsotuimmat kotimaiset 2017

Päivitetty 16.10.

1. Napapiirin sankarit 3
249 653
2. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen 212 937
3. Tom of Finland
101 823
4. Ikitie
99 925

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Härmän lumo ja voima

harmanlumo
Klikkaa kantta.

Finland 220x150

ranin

Uusimmat BD-arvostelut

kaneliakainaloontatujapatubd Rike Jokela
KANELIA KAINALOON, TATU JA PATU!
luokkakokous2bluray Taneli Mustonen
LUOKKAKOKOUS 2
hacksawridgebd Mel Gibson
HACKSAW RIDGE – ASEETON SOTILAS
isanitonierdmannbd Maren Ade
ISÄNI TONI ERDMANN
racebd Stephen Hopkins
RACE
skiptracebd Renny Harlin
SKIPTRACE
roarbd Noel Marshall
ROAR
armyofonebd Larry Charles
ARMY OF ONE

huntforthewilderpeoplebd Taika Waititi
HUNT FOR THE WILDERPEOPLE
mojavebd William Monahan
MOJAVE
hymyilevamiesbd Juho Kuosmanen
HYMYILEVÄ MIES
uhrilampaatbd Jonathan Demme
UHRILAMPAAT
7rohkeatamiestabd John Sturges
7 ROHKEATA MIESTÄ
thefifthelementbd Luc Besson
THE FIFTH ELEMENT
theautopsyofjanedoebd André Øvredal
THE AUTOPSY OF JANE DOE
theshallowsbd Jaume Collet-Serra
THE SHALLOWS

Uusimmat DVD-arvostelut

muukalainenkatosidvd Orson Welles
MUUKALAINEN KATOSI
morrantobiasdvd Mats Lindberg
MORRAN & TOBIAS – KUIN TAIVAAN LAHJA
sotajarauha16dvd Tom Harper
SOTA JA RAUHA (TV)
greenroomdvd Jeremy Saulnier
GREEN ROOM
juoksekuinvarasdvd Palmer Thompson, Åke Lindman
JUOKSE KUIN VARAS
hatavaradvd Orvo Saarikivi
HÄTÄVARA
tottisalmenperillinendvd Orvo Saarikivi
TOTTISALMEN PERILLINEN
kuutamosonaatti12dvd Olli Soinio
KUUTAMOSONAATTI
thedressmakerdvd Jocelyn Moorhouse
THE DRESSMAKER

Finland 220x150