luottamus

LUOTTAMUS / DOVERIE
Suomi / Neuvostoliitto 1976

Ohjaus: Edvin Laine, Viktor Tregubovitsh
Käsikirjoitus: Mihail Shatrov, Vladlen Loginov
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi Oy
Pääosissa: Kirill Lavrov, Vilho Siivola

1 tunti 31 minuuttia

Suomalaisena tarinana Leninin seikkailusta Suomessa alkanut elokuvaprojekti muuttui lopulta YYA-aikakauden suomalais-neuvostoliittolaisen elokuvayhteistyön surkeimmaksi aikaansaannokseksi. Jos Luottamus olisi kokonaisuudessaan suomalainen elokuva, voisi sitä sanoa historian huonoimmaksi suomalaiseksi elokuvaksi, mutta neuvostoliittolaisten osuus oli projektissa niin suuri, ettei sitä kehtaa suomalaiseksi elokuvaksi kutsua.

Pääosin Mihail Shatrovin ja Vladlen Loginovin, mutta myös useiden muiden neuvostoliittolaisten käsikirjoittama elokuva on kertomus Suomen ja vallankumouksenjälkeisen Venäjän ystävyydestä ja yhteistyöstä. Lähes täysin on unohdettu sitä edeltäneet sata vuotta, mutta se on toki ymmärrettävää, kun kyse on neuvostoliittolaisesta historiankirjoituksesta.

luottamus1t luottamus2t

Pääpaino elokuvassa on Leninin osuudella Suomen itsenäistymisessä. Vilho Siivola näyttelee mahtavaviiksistä P. E. Svinhufvudia, joka yhdessä muutamaan muun suomalaisen ministerin kanssa käy istumassa Leninin johtaman Venäjän uuden hallituksen kokoushuoneen ulkopuolella, kun venäläiset pähkäilevät, pitäisikö heidän tunnustaa Suomen itsenäisyys vai ei. Lenin on kovasti sillä kannalla, että näin on tehtävä, ja jos suomalaiset työläiset joskus tahtoisivat tulla osaksi uutta sosialistista Venäjää, Venäjä tukisi heitä siinä.

Kirill Lavrov on täsmälleen Leninin näköinen, mutta harmaa ja ilmeetön. Pitkän uransa viimeisessä elokuvaroolissa nähtävä Siivola, joka voitti roolistaan Jussin, on täynnä luontaista auktoriteettia, jota hän ei roolissaan pääse käyttämään, sillä Svinhufvudin ja ylipäätään suomalaisten henkilöiden osuus tässä elokuvassa jää niin pahasti Leninin varjoon. Lenin taasen ei kovin paljon elokuvan aikana seikkaile Suomessa, toisin kuin aivan alussa oli tarkoitus. Sen sijaan hän käyskentelee puutarhassa Rosa Luxemburgin kanssa. Miestä kuvataan kuin jumalaa, joka hän kai joillekin neuvostoliittolaisille olikin.

Svinhufvudin tehtäväksi jää lähinnä muistella menneitä. Käsikirjoittajat ovat saaneet loistoajatuksen: kun Suomen itsenäisyysjulistusta ei tahdota ottaa vastaan, Svinhufvud toteaa historian toistavan itseään ja saman tien leikataan takaumajaksoon, jossa nähdään vastaavanlainen tilanne helmikuun manifestin ajoilta. Elokuva on pullollaan tällaisia siirtymiä menneisiin tapahtumiin.

luottamus3t luottamus4t

Edvin Laineen ja Viktor Tregubovitshin yhdessä ohjaama elokuva on kaikkea muuta kuin elokuvallinen niin käsikirjoituksensa kuin toteutuksensa osalta. Paljolti sisätiloissa halvoissa lavasteissa tapahtuva elokuva on täysin hengetön, erittäin ontuvasti ja epäselvästi etenevä yritys tehdä historiallinen elokuva, joka etenee kuin tietokirjan artikkeli viittauksine menneisiin tapahtumiin. Siinä missä tietokirjassa lukijaa pyydetään katsomaan jokin toinen aihetta koskeva artikkeli, tässä elokuvassa sellainen kohtaus lyödään katsojan silmien eteen. Tällainen tarinan katkaiseva ja tökerö tapa pohjustaa aiempia tapahtumpia on myös selvä osoitus siitä, että elokuvan tekijät eivät usko suomalaisten tuntevan maansa historiaa lainkaan. Neuvostoliittolaiset eivät Suomen historiaa varmasti tunteneet, mutta tuskin se heitä paljon kiinnostikaan. Saivatpa Luottamuksen tekijät joka tapauksessa mahdollisuuden kuvata myös Bobrikovin murhan, vaikkakin alle minuutin välähdyksenä.

Matti Ranin, Jussi Jurkka ja muutamat muut tutut kasvot vilahtavat elokuvassa pienissä rooleissa, joissa heillä ei joko ole lainkaan repliikkejä tai sitten ne ovat palopuheita, joita venäläiset käsikirjoittajat ovat laatineet ja Väinö Linna suomalaiseen asuun muokannut.

Luottamuksen ainoa positiivinen puoli on se, että kuka tahansa tämän jälkeen tuleekaan kertomaan Suomen itsenäistymisen vaiheista ei voi tehdä tätä huonompaa elokuvaa. Luottamus on elokuva, jotka katsominen tuntuu rangaistukselta. 

tahtitahti2tahti2tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Traileri ja 12-minuuttinen dokumentti Rautateiden synty Suomessa (1962, Esko Töyri), joka on paljon parempi teos kuin Luottamus.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / Yle
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), väri
  Levyjä: 1

7

VHS-tason kuvanlaatu. Tekstitys tarjolla vain siten, että myös suomenkieliset repliikit on tekstitetty.

Ensi-illat

Perjantai 16.3.

suomenhauskinmiesjuliste ladybirdjuliste

tombraiderjuliste rakkauttavaillajuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

suomenhauskinmiesjuliste yrittajajuliste theguardianangelsuojelusenkelijuliste tietampereellejuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas 2017 1 010 717
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä 1984 750 965
3. Maa on syntinen laulu
1973 711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 20.3.

1. Veljeni vartija  suomi
119 783
2. Black Panther 119 631
3. Supermarsu suomi 118 068
4. Fifty Shades Freed 116 896  
5. Coco 102 445

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 20.3.

1. Veljeni vartija
119 783
2. Supermarsu 118 068
3. Varasto 2 75 138
4. Kaikki oikein 73 532
5. Viulisti 21 614

ranin

Nyt elokuvateattereissa

theshapeofwaterjuliste
The Shape of Water

Guillermo del Toro
6. viikko

58 049
katsojaa 20.3. mennessä

 

suomenhauskinmiesjuliste
Suomen hauskin mies
Heikki Kujanpää
1. viikko

11 113
katsojaa 20.3. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä